![Ryba pieczona w ziołowym pesto Ryba pieczona w ziołowym pesto](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/1752f116b3b2-ebf9156757ed-077_Ryba_pieczona_z_ziolowym_pesto_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Doprawiamy rybę
Filet z dorsza płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Smarujemy wierzch ryby pesto i obkładamy plastrami pomidorów.
Krok 2: Pieczemy rybę
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy rybę. Pieczemy pod przykryciem ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Krok 3: Gotujemy ryż
Ryż jaśminowy zalewamy zimną wodą w proporcji 1:1,3 (stosunek ryżu do ilości wody) i gotujemy pod przykryciem. Rybę dekorujemy listkami bazylii i podajemy z ryżem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona ryba po grecku
Zobacz, jak łatwo przygotować rybę po grecku w odsłonie odchudzonej. Smakuje doskonale na ciepło i na zimno.
![Pieczona ryba po grecku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/03e57bdff9ba-249baf4ad628-KW50 DG ryba po grecku.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
Połączenie pieczonej ryby, chrupiących orzechów oraz smakowitej caponaty - koniecznie wypróbuj przepis Karola Okrasy!
![Orzechowa caponata z pieczonym dorszem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f4fbda857c43-ca8aa06d73-Karol_Okrasa_KW08_ORZECHOWA-CAPONATA-Z-PIECZONYM-DORSZEM_19367_S_1145_rgb_ok_1250x700.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
Dorada to pyszna ryba, która zasługuje na odpowiednią marynatę przed grillowaniem. Możesz też jej użyć do innych ryb...
![Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ea912a744cfc-ffff6a2cc5-PASCAL_dorada_z_grilla_z_koprem_wloskim_i_sosem_dziewiczym_19061_960x540.webp)
Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów
Jaką rybę przyrządzić na obiad? Doradę! Z sosem pomidorowym i słodkim grillowanym ananasem jest przepyszna.
![Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d9ce918c546e-d31500610c-Dorada_z_grilla_Okrasa_kw_22_12522_S112071_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak pieczony w całości
- Dorsz w pesto
- Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
- Papiloty z dorsza
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Ogórki faszerowane rybą i ryżem
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Zapiekane jajka z salami i papryką
- Naked cake z gofrów orzechowych
- Holenderska sałatka z tuńczykiem i jajkiem
- Bezglutenowa tortilla
- Guacamole z pomidorami
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Satay — kurczak z ryżem i warzywami
- Filet z dorsza pod orzechową kruszonką
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Ciastka pisanki
- Hummus grzybowy
- Wieniec wielkanocny
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Wykwintne roladki rybne
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- Ekspresowa pizza domowa
- Pierogi z mięsem
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
Komentarze (5)
731 dni temu
robiłam to danie, wyszło super :) przepis już jest w moich ulubionych. Naprawdę świetny ptrzepis, polecam :)
odpowiedz
1159 dni temu
>Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy rybę. Yyyy, mam papier posmarować olejem? o.0
odpowiedz
1159 dni temu
Zgadza się :) Papier skropiony olejem nie przywrze do delikatnego mięsa dorsza.
1175 dni temu
przygotowaną rybę (ryba, sol, pieprz, pesto, pomidory i odrobina masła) zapakowałem do folii aluminiowej i zestaw umieściłem w parowarze, po 12 minutach gotowania na parze ryba była gotowa i co najważniejsze, soczysta!!! U mnie, świetnie sprawdza się do gotowania na parze łosoś, dorsz oraz pstrąg. Pozdrawiam i życzę na zdrowie
odpowiedz
1715 dni temu
Super prosty przepis - na pewno spróbuję w przyszłym tygodniu :)
odpowiedz