Ryba pieczona w ziołowym pesto

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Doprawiamy rybę

Filet z dorsza płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Smarujemy wierzch ryby pesto i obkładamy plastrami pomidorów.

Krok 2: Pieczemy rybę

Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy rybę. Pieczemy pod przykryciem ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Krok 3: Gotujemy ryż

Ryż jaśminowy zalewamy zimną wodą w proporcji 1:1,3 (stosunek ryżu do ilości wody) i gotujemy pod przykryciem. Rybę dekorujemy listkami bazylii i podajemy z ryżem.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    632 dni temu
    robiłam to danie, wyszło super :) przepis już jest w moich ulubionych. Naprawdę świetny ptrzepis, polecam :)

    odpowiedz

  • Zdezorientowany Zdezorientowany
    1060 dni temu
    >Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy rybę. Yyyy, mam papier posmarować olejem? o.0

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1060 dni temu
    Zgadza się :) Papier skropiony olejem nie przywrze do delikatnego mięsa dorsza.
  • OSK@R OSK@R
    1076 dni temu
    przygotowaną rybę (ryba, sol, pieprz, pesto, pomidory i odrobina masła) zapakowałem do folii aluminiowej i zestaw umieściłem w parowarze, po 12 minutach gotowania na parze ryba była gotowa i co najważniejsze, soczysta!!! U mnie, świetnie sprawdza się do gotowania na parze łosoś, dorsz oraz pstrąg. Pozdrawiam i życzę na zdrowie

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1616 dni temu
    Super prosty przepis - na pewno spróbuję w przyszłym tygodniu :)

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!