
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Doprawiamy rybę
Filet z dorsza płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Smarujemy wierzch ryby pesto i obkładamy plastrami pomidorów.
Krok 2: Pieczemy rybę
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy rybę. Pieczemy pod przykryciem ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Krok 3: Gotujemy ryż
Ryż jaśminowy zalewamy zimną wodą w proporcji 1:1,3 (stosunek ryżu do ilości wody) i gotujemy pod przykryciem. Rybę dekorujemy listkami bazylii i podajemy z ryżem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Guacamole
- Piernik świąteczny
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Klasyczna sałatka grecka
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Nuggetsy z kurczaka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Burek ze szpinakiem
- Mini burgery
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
1182 dni temu
robiłam to danie, wyszło super :) przepis już jest w moich ulubionych. Naprawdę świetny ptrzepis, polecam :)
Odpowiedz
1610 dni temu
>Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy rybę. Yyyy, mam papier posmarować olejem? o.0
Odpowiedz
1610 dni temu
Zgadza się :) Papier skropiony olejem nie przywrze do delikatnego mięsa dorsza.
1626 dni temu
przygotowaną rybę (ryba, sol, pieprz, pesto, pomidory i odrobina masła) zapakowałem do folii aluminiowej i zestaw umieściłem w parowarze, po 12 minutach gotowania na parze ryba była gotowa i co najważniejsze, soczysta!!! U mnie, świetnie sprawdza się do gotowania na parze łosoś, dorsz oraz pstrąg. Pozdrawiam i życzę na zdrowie
Odpowiedz
2166 dni temu
Super prosty przepis - na pewno spróbuję w przyszłym tygodniu :)
Odpowiedz