Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Doprawiamy rybę
Filet z dorsza płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Smarujemy wierzch ryby pesto i obkładamy plastrami pomidorów.
Krok 2: Pieczemy rybę
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy rybę. Pieczemy pod przykryciem ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Krok 3: Gotujemy ryż
Ryż jaśminowy zalewamy zimną wodą w proporcji 1:1,3 (stosunek ryżu do ilości wody) i gotujemy pod przykryciem. Rybę dekorujemy listkami bazylii i podajemy z ryżem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona ryba po grecku
Zobacz, jak łatwo przygotować rybę po grecku w odsłonie odchudzonej. Smakuje doskonale na ciepło i na zimno.
Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
Połączenie pieczonej ryby, chrupiących orzechów oraz smakowitej caponaty - koniecznie wypróbuj przepis Karola Okrasy!
Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
Dorada to pyszna ryba, która zasługuje na odpowiednią marynatę przed grillowaniem. Możesz też jej użyć do innych ryb...
Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów
Jaką rybę przyrządzić na obiad? Doradę! Z sosem pomidorowym i słodkim grillowanym ananasem jest przepyszna.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak pieczony w całości
- Dorsz w pesto
- Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
- Papiloty z dorsza
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Ogórki faszerowane rybą i ryżem
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Zapiekane jajka z salami i papryką
- Naked cake z gofrów orzechowych
- Holenderska sałatka z tuńczykiem i jajkiem
- Bezglutenowa tortilla
- Guacamole z pomidorami
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Satay — kurczak z ryżem i warzywami
- Filet z dorsza pod orzechową kruszonką
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Ciastka pisanki
- Hummus grzybowy
- Wieniec wielkanocny
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Wykwintne roladki rybne
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- Ekspresowa pizza domowa
- Pierogi z mięsem
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
803 dni temu
robiłam to danie, wyszło super :) przepis już jest w moich ulubionych. Naprawdę świetny ptrzepis, polecam :)
odpowiedz
1232 dni temu
>Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy rybę. Yyyy, mam papier posmarować olejem? o.0
odpowiedz
1232 dni temu
Zgadza się :) Papier skropiony olejem nie przywrze do delikatnego mięsa dorsza.
1248 dni temu
przygotowaną rybę (ryba, sol, pieprz, pesto, pomidory i odrobina masła) zapakowałem do folii aluminiowej i zestaw umieściłem w parowarze, po 12 minutach gotowania na parze ryba była gotowa i co najważniejsze, soczysta!!! U mnie, świetnie sprawdza się do gotowania na parze łosoś, dorsz oraz pstrąg. Pozdrawiam i życzę na zdrowie
odpowiedz
1788 dni temu
Super prosty przepis - na pewno spróbuję w przyszłym tygodniu :)
odpowiedz