Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Doprawiamy rybę
Filet z dorsza płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Smarujemy wierzch ryby pesto i obkładamy plastrami pomidorów.
Krok 2: Pieczemy rybę
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy rybę. Pieczemy pod przykryciem ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Krok 3: Gotujemy ryż
Ryż jaśminowy zalewamy zimną wodą w proporcji 1:1,3 (stosunek ryżu do ilości wody) i gotujemy pod przykryciem. Rybę dekorujemy listkami bazylii i podajemy z ryżem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona ryba po grecku
Zobacz, jak łatwo przygotować rybę po grecku w odsłonie odchudzonej. Smakuje doskonale na ciepło i na zimno.
Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
Połączenie pieczonej ryby, chrupiących orzechów oraz smakowitej caponaty - koniecznie wypróbuj przepis Karola Okrasy!
Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
Dorada to pyszna ryba, która zasługuje na odpowiednią marynatę przed grillowaniem. Możesz też jej użyć do innych ryb...
Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów
Jaką rybę przyrządzić na obiad? Doradę! Z sosem pomidorowym i słodkim grillowanym ananasem jest przepyszna.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Kutia
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kompot z suszu z cytryną
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Błyskawiczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
870 dni temu
robiłam to danie, wyszło super :) przepis już jest w moich ulubionych. Naprawdę świetny ptrzepis, polecam :)
odpowiedz
1299 dni temu
>Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy rybę. Yyyy, mam papier posmarować olejem? o.0
odpowiedz
1299 dni temu
Zgadza się :) Papier skropiony olejem nie przywrze do delikatnego mięsa dorsza.
1315 dni temu
przygotowaną rybę (ryba, sol, pieprz, pesto, pomidory i odrobina masła) zapakowałem do folii aluminiowej i zestaw umieściłem w parowarze, po 12 minutach gotowania na parze ryba była gotowa i co najważniejsze, soczysta!!! U mnie, świetnie sprawdza się do gotowania na parze łosoś, dorsz oraz pstrąg. Pozdrawiam i życzę na zdrowie
odpowiedz
1855 dni temu
Super prosty przepis - na pewno spróbuję w przyszłym tygodniu :)
odpowiedz