Orzechowa caponata z pieczonym dorszem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • piekarnik rozgrzany do 180-200°C
  • blaszkę
  • papier do pieczenia
  • naczynie żaroodporne

KROK 1: przygotowujemy warzywa

Papryki oraz bakłażany myjemy, osuszamy. Bakłażany przekrajamy wzdłuż na pół. Miąższ nacinamy w kratkę. Papryki pozostawiamy w całości. Warzywa lekko smarujemy oliwą. Układamy na blaszce wyłożonej papierem.

KROK 2: pieczemy warzywa

Dorsz - Pieczemy warzywa

Warzywa pieczemy w temperaturze 200°C do momentu zbrązowienia skórki.

 

 

KROK 3: przyrządzamy caponatę

Dorsz - Przyrządzamy caponatę

Wystudzone papryki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1x1 cm. Miąższ bakłażana wydrążamy łyżką i siekamy. Do pokrojonych warzyw dodajemy posiekany czosnek, dymkę, miętę oraz uprażone w piekarniku, rozdrobnione orzechy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z limonek.

 

KROK 4: marynujemy rybę

Dorsz - Marynujemy rybę

W naczyniu żaroodpornym mieszamy oliwę, sos sojowy i miód. Oczyszczone filety z dorsza marynujemy w przygotowanej mieszance przez około 20 minut.

 

KROK 5: pieczemy dorsza

Rybę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

KROK 6: serwujemy danie

Dorsza podajemy na porcji caponaty. Danie posypujemy rukolą. Delikatnie skrapiamy oliwą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    728 dni temu
    kto powie skąd są te szklanki :D

    odpowiedz

  • simon1982 simon1982
    732 dni temu
    Ja chciałbym komentarz nie w kwestii smaku potrawy, tylko zauważyłem, że pan Karol ostatnio coraz mniej gotuje na filmach. Jednak co film to nie suchy pdf. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • LIDLPL LIDLPL
    731 dni temu
    Dokładnie, tak samo jest z Pawłem Małeckim. Szkoda bo mają najlepsze filmy a nieraz serwowane są filmy gości, jak LIU albo CYRIL.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram