Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- praskę do czosnku
- ręcznik papierowy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C z funkcją grzania góra-dół
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO NA PIZZĘ
W misce łączymy 130 g mąki, drożdże, cukier i sól. Dolewamy wodę i oliwę. Mieszamy łyżką około minuty. Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę, aż ciasto zacznie się formować w kulę. Bedzie nieco klejące. Ugniatamy je przez 5 minut na posypanym mąką blacie. W razie potrzeby — dodajemy więcej mąki.
Po wyrobieniu ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Dzielimy je na 3 części. Z każdej formujemy krążek grubości 0,5 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
W głębokim rondlu podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez 3 minuty pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pozostałe składniki wraz z przyprawami. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut, aż sos zgęstnieje.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MINIPIZZĘ ZIELONĄ
Na ciasto nakładamy 1-2 łyżki sosu pomidorowego. Układamy różyczki brokułu i kawałki sera feta. Posypujemy słonecznikiem.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MINIPIZZĘ Z KARCZOCHAMI
Na kolejny spód nakładamy 1-2 łyżki sosu pomidorowego. Układamy karczochy, pomidorki przekrojone na pół, posypujemy mozzarellą.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY MINIPIZZĘ Z BAKŁAŻANEM I GRZYBAMI
Na ostatni spód nakładamy 1-2 łyżki sosu pomidorowego. Układamy plastry bakłażana, uprzednio osolone i osuszone ręcznikiem papierowym. Dodajemy pokrojoną w plastry pieczarkę oraz posiekaną szalotkę. Na wierzch dodajemy pesto i orzechy włoskie.
KROK 6: PIECZEMY MINIPIZZE
Blachę z pizzami wkładamy na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C.
KROK 7: DEKORUJEMY I DOPRAWIAMY MINIPIZZE
Zieloną pizzę dekorujemy rukolą, pizzę z karczochami — świeżą bazylią. Wszystkie trzy skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pozostałym sosem pomidorowym.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza z cukinią
Sięgnij po barwy włoskiej flagi – cukinię, pomidory i kozi ser, które dopełnią smaku doskonałej pizzy przygotowanej według przepisu Karola.
Ekspresowa pizza domowa
Karol Okrasa zna przepis na ekspresową pizzę! Na chrupiącym spodzie, z gęstym sosem pomidorowym z nutą bazylii i oczywiście dużą porcją mozzarelli.
Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
Pizza z mięsem mielonym? Oczywiście wg przepisu Karola Okrasy! Z dodatkiem anchois, aromatycznego sosu pomidorowego, suszonych pomidorów i oliwek!
Minipizza z kabanosami
Sprawdzony przepis Karola Okrasy na pizzę! Doskonała na obiad lub kolację!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Marmolada z fig i wanilii
- Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach
- Mini Pancakes na patyku
- Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem
- Bułki maślane
- Chlebek pizzowy
- Bezy z marakują
- Burgery rybne z sałatką coleslaw
- Mrożony jogurt z owocami
- Crostini z burratą à la caprese
- Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
- Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości
- Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
- Pizza na spodzie z kalafiora
- Pieczone szparagi à la caprese
- Warzywa pieczone na grillu
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Szaszłyki z warzywami i owocami
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
- Lekka pianka pomarańczowa
- Curry z bakłażanem i brukselką
- Quiche ze szparagami
- Miodowy kurczak w stylu koreańskim
- Surówka z młodej kapusty
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Świąteczny talerz obfitości
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Ciastka francuskie z jabłkami
- Brownie z bitą śmietaną i cytrusami
- Pizza capriciosa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1384 dni temu
dobra
odpowiedz