Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • praskę do czosnku
  • ręcznik papierowy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C z funkcją grzania góra-dół

KROK 1: WYRABIAMY CIASTO NA PIZZĘ

W misce łączymy 130 g mąki, drożdże, cukier i sól. Dolewamy wodę i oliwę. Mieszamy łyżką około minuty. Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę, aż ciasto zacznie się formować w kulę. Bedzie nieco klejące. Ugniatamy je przez 5 minut na posypanym mąką blacie. W razie potrzeby — dodajemy więcej mąki.

Po wyrobieniu ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Dzielimy je na 3 części. Z każdej formujemy krążek grubości 0,5 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY

W głębokim rondlu podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez 3 minuty pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pozostałe składniki wraz z przyprawami. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut, aż sos zgęstnieje.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MINIPIZZĘ ZIELONĄ

Na ciasto nakładamy 1-2 łyżki sosu pomidorowego. Układamy różyczki brokułu i kawałki sera feta. Posypujemy słonecznikiem.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MINIPIZZĘ Z KARCZOCHAMI

Na kolejny spód nakładamy 1-2 łyżki sosu pomidorowego. Układamy karczochy, pomidorki przekrojone na pół, posypujemy mozzarellą.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY MINIPIZZĘ Z BAKŁAŻANEM I GRZYBAMI

Na ostatni spód nakładamy 1-2 łyżki sosu pomidorowego. Układamy plastry bakłażana, uprzednio osolone i osuszone ręcznikiem papierowym. Dodajemy pokrojoną w plastry pieczarkę oraz posiekaną szalotkę. Na wierzch dodajemy pesto i orzechy włoskie.

KROK 6: PIECZEMY MINIPIZZE

Blachę z pizzami wkładamy na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C.

KROK 7: DEKORUJEMY I DOPRAWIAMY MINIPIZZE

Zieloną pizzę dekorujemy rukolą, pizzę z karczochami — świeżą bazylią. Wszystkie trzy skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pozostałym sosem pomidorowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram