Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- małe formy blaszane do pizzy
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże, cukier, sól oraz roztarte w dłoniach oregano. Wszystkie suche składniki mieszamy. Dodajemy 300 ml ciepłej wody, mieszamy. Wyrabiamy gładkie ciasto, cały czas podsypując mąką. Gdy ciasto jest wyrobione, gładkie i jednolite w środku, dodajemy 3 łyżki oliwy i ponownie zagniatamy. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Krok 2: Podsmażamy czosnek, chili i dymkę
Dymkę kroimy w drobną kostkę, czosnek i chili siekamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę i wrzucamy składniki. Dodajemy kilka porwanych listków bazylii. Mieszamy. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą i cukrem. Dolewamy odrobinę wody oraz oliwy. Sos gotujemy ok. 15-20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Kabanosy kroimy w drobne kawałeczki. Paprykę i 1 dymkę kroimy w drobną kostkę. Siekamy chili. Pieczarki kroimy na cząstki. Pieczarki wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy. Doprawiamy solą. Dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy oregano. Podsmażone składniki ściągamy z ognia. Przestudzamy.
Krok 3: Blaszki wykładamy ciastem
Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę oprószoną mąką. Ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na porcje. Obtaczamy w mące i rozwałkowujemy cienko do wymiaru formy. Przekładamy do formy i wyrównujemy, skrapiamy oliwą i nakładamy sos pomidorowy, a następnie warzywa z kabanosami. Blaszane formy układamy na gazie i podgrzewamy. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230°C i pieczemy 15-20 minut.
Mozzarellę dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy listki bazylii i polewamy oliwą. Układamy na upieczonej pizzy.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza 4 sery
Pizza 4 sery to doskonałe połączenie parmezanu, mozzarelli, sera ementaler i sera koziego, czyli idealny przepis na pizzę z dużą ilością sera.
Pizza al tonno
Klasyczna pizza z tuńczykiem, cebulą, mozzarellą i oliwkami. Aromatyczne, apetyczne danie w stylu włoskim!
Muffiny o smaku pizzy
Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Wypróbuj przepis na ciasteczka o smaku pizzy z salami i mozzarellą.
Pizza xxl
Idealne ciasto, delikatna mozzarella, złocisty ser gouda, świeża cukinia, pachnąca bazylia... Taka powinna być pizza!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegańska ryba po grecku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Sałatka gyros
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2161 dni temu
Nie jest źle... na dwie malutkie sfajane pizze tylko 0.5l oliwy...
odpowiedz
2995 dni temu
Witam, interesuje mnie czy zmiana drozdzy instant na drozdze tradycyjne zmieni puszystosc ciasta lub czy bedzie miala jakis wplyw na ciasto?
odpowiedz
2994 dni temu
Zamiana suchych drożdży na świeże sprawi, że ciasto może być bardziej puszyste i wyrośnięte.Trzeba jednak pamiętać, aby dokonując takiej zmiany najpierw przygotować rozczyn z drożdży, a później łączyć je z suchymi składnikami.
2988 dni temu
tydzień czasu i zadnej odpowiedzi?
2988 dni temu
na rozczyn znalazłem taki przepis: "Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! - zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży" Pytanie takie mam czy a) tak się robi rozczyn ze swiezych drozdzy? b) czy mleko można zastapic woda?
2987 dni temu
Dokładnie tak robi się rozczyn. Natomiast mleka nie można zamienić na wodę :) W razie wątpliwości polecamy nasz trik - https://kuchnialidla.pl/jak-przygotowac-rozczyn-z-drozdzy