zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • małe formy blaszane do pizzy

Krok 1: Przygotowujemy ciasto 

Podsmażamy warzywa

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże, cukier, sól oraz roztarte w dłoniach oregano. Wszystkie suche składniki mieszamy. Dodajemy 300 ml ciepłej wody, mieszamy. Wyrabiamy gładkie ciasto, cały czas podsypując mąką. Gdy ciasto jest wyrobione, gładkie i jednolite w środku, dodajemy 3 łyżki oliwy i ponownie zagniatamy. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

 

Krok 2: Podsmażamy czosnek, chili i dymkę 

Przygotowujemy paprykową salsę

Dymkę kroimy w drobną kostkę, czosnek i chili siekamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę i wrzucamy składniki. Dodajemy kilka porwanych listków bazylii. Mieszamy. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą i cukrem. Dolewamy odrobinę wody oraz oliwy. Sos gotujemy ok. 15-20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.

Kabanosy kroimy w drobne kawałeczki. Paprykę i 1 dymkę kroimy w drobną kostkę. Siekamy chili. Pieczarki kroimy na cząstki. Pieczarki wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy. Doprawiamy solą. Dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy oregano. Podsmażone składniki ściągamy z ognia. Przestudzamy.
 

Krok 3: Blaszki wykładamy ciastem

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę oprószoną mąką. Ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na porcje. Obtaczamy w mące i rozwałkowujemy cienko do wymiaru formy. Przekładamy do formy i wyrównujemy, skrapiamy oliwą i nakładamy sos pomidorowy, a następnie warzywa z kabanosami. Blaszane formy układamy na gazie i podgrzewamy. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230°C i pieczemy 15-20 minut.

Mozzarellę dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy listki bazylii i polewamy oliwą. Układamy na upieczonej pizzy.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • pizza pizza
    612 dni temu
    Witam, interesuje mnie czy zmiana drozdzy instant na drozdze tradycyjne zmieni puszystosc ciasta lub czy bedzie miala jakis wplyw na ciasto?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    611 dni temu
    Zamiana suchych drożdży na świeże sprawi, że ciasto może być bardziej puszyste i wyrośnięte.Trzeba jednak pamiętać, aby dokonując takiej zmiany najpierw przygotować rozczyn z drożdży, a później łączyć je z suchymi składnikami.
  • Gość Gość
    604 dni temu
    tydzień czasu i zadnej odpowiedzi?
  • Gość Gość
    604 dni temu
    na rozczyn znalazłem taki przepis: "Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! - zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży" Pytanie takie mam czy a) tak się robi rozczyn ze swiezych drozdzy? b) czy mleko można zastapic woda?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    604 dni temu
    Dokładnie tak robi się rozczyn. Natomiast mleka nie można zamienić na wodę :) W razie wątpliwości polecamy nasz trik - https://kuchnialidla.pl/product/jak-przygotowac-rozczyn-z-drozdzy

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram