Minipizza z kabanosami

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • małe formy blaszane do pizzy

Krok 1: Przygotowujemy ciasto 

Podsmażamy warzywa

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże, cukier, sól oraz roztarte w dłoniach oregano. Wszystkie suche składniki mieszamy. Dodajemy 300 ml ciepłej wody, mieszamy. Wyrabiamy gładkie ciasto, cały czas podsypując mąką. Gdy ciasto jest wyrobione, gładkie i jednolite w środku, dodajemy 3 łyżki oliwy i ponownie zagniatamy. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

 

Krok 2: Podsmażamy czosnek, chili i dymkę 

Przygotowujemy paprykową salsę

Dymkę kroimy w drobną kostkę, czosnek i chili siekamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę i wrzucamy składniki. Dodajemy kilka porwanych listków bazylii. Mieszamy. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą i cukrem. Dolewamy odrobinę wody oraz oliwy. Sos gotujemy ok. 15-20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.

Kabanosy kroimy w drobne kawałeczki. Paprykę i 1 dymkę kroimy w drobną kostkę. Siekamy chili. Pieczarki kroimy na cząstki. Pieczarki wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy. Doprawiamy solą. Dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy oregano. Podsmażone składniki ściągamy z ognia. Przestudzamy.
 

Krok 3: Blaszki wykładamy ciastem

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę oprószoną mąką. Ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na porcje. Obtaczamy w mące i rozwałkowujemy cienko do wymiaru formy. Przekładamy do formy i wyrównujemy, skrapiamy oliwą i nakładamy sos pomidorowy, a następnie warzywa z kabanosami. Blaszane formy układamy na gazie i podgrzewamy. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230°C i pieczemy 15-20 minut.

Mozzarellę dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy listki bazylii i polewamy oliwą. Układamy na upieczonej pizzy.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Pizza 4 sery

Pizza 4 sery to doskonałe połączenie parmezanu, mozzarelli, sera ementaler i sera koziego, czyli idealny przepis na pizzę z dużą ilością sera.

Pizza 4 sery

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Pizza al tonno

Klasyczna pizza z tuńczykiem, cebulą, mozzarellą i oliwkami. Aromatyczne, apetyczne danie w stylu włoskim!

Pizza al tonno

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Muffiny o smaku pizzy

Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Wypróbuj przepis na ciasteczka o smaku pizzy z salami i mozzarellą.

Muffiny o smaku pizzy

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 12 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Pizza xxl

Idealne ciasto, delikatna mozzarella, złocisty ser gouda, świeża cukinia, pachnąca bazylia... Taka powinna być pizza!

Pizza xxl

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:10 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (6)

Avatar
  • Seth Seth
    2369 dni temu
    Nie jest źle... na dwie malutkie sfajane pizze tylko 0.5l oliwy...

    odpowiedz

  • pizza pizza
    3203 dni temu
    Witam, interesuje mnie czy zmiana drozdzy instant na drozdze tradycyjne zmieni puszystosc ciasta lub czy bedzie miala jakis wplyw na ciasto?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3202 dni temu
    Zamiana suchych drożdży na świeże sprawi, że ciasto może być bardziej puszyste i wyrośnięte.Trzeba jednak pamiętać, aby dokonując takiej zmiany najpierw przygotować rozczyn z drożdży, a później łączyć je z suchymi składnikami.
  • Gość Gość
    3195 dni temu
    tydzień czasu i zadnej odpowiedzi?
  • Gość Gość
    3195 dni temu
    na rozczyn znalazłem taki przepis: "Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! - zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży" Pytanie takie mam czy a) tak się robi rozczyn ze swiezych drozdzy? b) czy mleko można zastapic woda?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3195 dni temu
    Dokładnie tak robi się rozczyn. Natomiast mleka nie można zamienić na wodę :) W razie wątpliwości polecamy nasz trik - https://kuchnialidla.pl/jak-przygotowac-rozczyn-z-drozdzy

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!