Pizza z cukinią

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i wyrabiamy z nich gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Ciasto rozwałkowujemy cienko i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 12 minut.

Krok 2: Gotujemy sos

Szalotkę kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Do garnka dodajemy pomidory, posiekany czosnek i szalotkę, a następnie bazylię. Doprawiamy solą i cukrem. Gotujemy, aż sos się zredukuje i nabierze gęstej konsystencji.

Krok 3: Układamy dodatki

Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 2 mm i delikatnie przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Upieczone ciasto smarujemy sosem, układamy plastry cukinii, suszone pomidory. Wierzch posypujemy startym kozim serem.

Krok 4: Pieczemy pizzę

Pizzę zapiekamy przez ok. 8-10 minut w temperaturze 200°C.

Na wierzchu układamy świeże listki rukoli oraz bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    461 dni temu
    Tragedia. Pizza niejadalna, rośnie w ustach. To była moja pierwsza bezglutenowa pizza, jaką zrobiłam po tym, jak się dowiedziałam, że mam celiakię. Efekt? Czarna rozpacz na myśl, że już do końca życia będę musiała jeść takie ohydne jedzenie. Na szczęście to nieprawda. Bądźcie przyzwoici i skasujcie ten przepis zanim jeszcze ktoś się załamie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1395 dni temu
    ciasto tragedia... suche, twarde, nie wyrosło.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1660 dni temu
    Dopiero przeczytałam komentarze że to ciasto nie wychodzi.Jak je uratować :((((?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1660 dni temu
    Co konkretnie nie wyszło?
  • Adix Adix
    1883 dni temu
    Pizza, niestety to prawda, wychodzi sucha. Spód jest tragiczny, chociaż postępuję zgodnie z przepisem. Odradzam. @Kuchnialidla proponuję zmodyfikować przepis, bo teraz jest jedynie marnowaniem produktów (i pieniędzy) oraz generowaniem śmieci :) Szkoda, że nie przeczytałam komentarzy przed robotą, bo nie zabierałabym się za tą propozycję. ODRADZAM.

    odpowiedz

  • Sabina Sabina
    2117 dni temu
    Niestety, ale muszę się zgodzić z przedmowcami. Pizza wyszła sucha i twarda, nie do zjedzenia.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    2165 dni temu
    Zrobiłam. Same dodatki z sosem do pizzy, bardzo dobre. Jeśli chodzi o ciasto. Suche, twarde. Jedzenie pizzy było męczące, więc ściągnęliśmy dodatki a ciasto wylądowało w koszu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2194 dni temu
    Czy w przepisie powinno jest aż 20 g suchych drożdży? To aż 3 opakowania. Torebka 7 g odpowiada 20-25 gramom drożdźy świeżych.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2193 dni temu
    Ilość drożdży w stosunku do rodzaju użytych mąk i ich ilości jest prawidłowa :)
  • Gość Gość
    2337 dni temu
    Nie rosło? Czyżby w przepisie zabrakło cukru???

    odpowiedz

  • Kiku Kiku
    2337 dni temu
    Ciasto na pizzę nie wyrasta, jest mało słone, a po upieczeniu mocno czuć mąkę kukurydzianą i drożdże (ja robiłam ze świeżych drożdży) i jest dosyć suche i twarde, nie polecam tego przepisu niestety :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2337 dni temu
    Kiku, ta pizza nie wyrośnie tak bardzo, jak pizza przygotowywana z mąki pszennej - będzie zdecydowanie cieńsza ;) Wpływ na ciasto mogły mieć również drożdże - w tym przepisie zdecydowanie polecamy użyć drożdży suchych.

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!