Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i wyrabiamy z nich gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Ciasto rozwałkowujemy cienko i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 12 minut.

Krok 2: Gotujemy sos

Szalotkę kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Do garnka dodajemy pomidory, posiekany czosnek i szalotkę, a następnie bazylię. Doprawiamy solą i cukrem. Gotujemy, aż sos się zredukuje i nabierze gęstej konsystencji.

Krok 3: Układamy dodatki

Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 2 mm i delikatnie przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Upieczone ciasto smarujemy sosem, układamy plastry cukinii, suszone pomidory. Wierzch posypujemy startym kozim serem.

Krok 4: Pieczemy pizzę

Pizzę zapiekamy przez ok. 8-10 minut w temperaturze 200°C.

Na wierzchu układamy świeże listki rukoli oraz bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    15 dni temu
    Nie rosło? Czyżby w przepisie zabrakło cukru???

    odpowiedz

  • Kiku Kiku
    15 dni temu
    Ciasto na pizzę nie wyrasta, jest mało słone, a po upieczeniu mocno czuć mąkę kukurydzianą i drożdże (ja robiłam ze świeżych drożdży) i jest dosyć suche i twarde, nie polecam tego przepisu niestety :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    15 dni temu
    Kiku, ta pizza nie wyrośnie tak bardzo, jak pizza przygotowywana z mąki pszennej - będzie zdecydowanie cieńsza ;) Wpływ na ciasto mogły mieć również drożdże - w tym przepisie zdecydowanie polecamy użyć drożdży suchych.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram