Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i wyrabiamy z nich gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Ciasto rozwałkowujemy cienko i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 12 minut.
Krok 2: Gotujemy sos
Szalotkę kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Do garnka dodajemy pomidory, posiekany czosnek i szalotkę, a następnie bazylię. Doprawiamy solą i cukrem. Gotujemy, aż sos się zredukuje i nabierze gęstej konsystencji.
Krok 3: Układamy dodatki
Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 2 mm i delikatnie przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Upieczone ciasto smarujemy sosem, układamy plastry cukinii, suszone pomidory. Wierzch posypujemy startym kozim serem.
Krok 4: Pieczemy pizzę
Pizzę zapiekamy przez ok. 8-10 minut w temperaturze 200°C.
Na wierzchu układamy świeże listki rukoli oraz bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
DG pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!
Minipizze z fetą i oliwkami
Poznaj przepis na minipizzę ze śmietanowym sosem i nutą pomarańczy! Obsypana oliwkami, fetą i orzeszkami pinii smakuje wyjątkowo!
2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!
Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto
Danie, które w prosty sposób łączy klasykę kuchni włoskiej i tradycyjne polskie smaki. Takiej pizzy trzeba spróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kanapka cała wspaniała
- Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto
- Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
- Konfitura z pomidorów z curry
- Tort czekoladowo-kawowy
- Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
- Sernik czekoladowy
- Carpaccio z buraków z salsą z rukoli i serem kozim
- Krewetki zapiekane w pomidorach
- Gryczane bułeczki z serem camembert
- Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
- Tarta z kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami
- Pizza z tortilli
- 3 sposoby na koktajle
- Sos beszamelowy
- Zielony koktajl
- Grillowana klasyczna kanapka tostowa z salami, serem i sałatą lodową
- Szparagi zawijane w szynkę
- Shake czekoladowy z trzech składników
- Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
- Domowy izotonik
- Szparagi z szynką parmeńską
- Nugat z migdałami i pistacjami torrone
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Śniadaniowe batoniki czekoladowe
- Arancini – faszerowane kulki ryżowe
- Bułka na mleku – sposób na czerstwe pieczywo
- Kruche ciasto ze śliwkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
461 dni temu
Tragedia. Pizza niejadalna, rośnie w ustach. To była moja pierwsza bezglutenowa pizza, jaką zrobiłam po tym, jak się dowiedziałam, że mam celiakię. Efekt? Czarna rozpacz na myśl, że już do końca życia będę musiała jeść takie ohydne jedzenie. Na szczęście to nieprawda. Bądźcie przyzwoici i skasujcie ten przepis zanim jeszcze ktoś się załamie.
odpowiedz
1395 dni temu
ciasto tragedia... suche, twarde, nie wyrosło.
odpowiedz
1660 dni temu
Dopiero przeczytałam komentarze że to ciasto nie wychodzi.Jak je uratować :((((?
odpowiedz
1660 dni temu
Co konkretnie nie wyszło?
1883 dni temu
Pizza, niestety to prawda, wychodzi sucha. Spód jest tragiczny, chociaż postępuję zgodnie z przepisem. Odradzam. @Kuchnialidla proponuję zmodyfikować przepis, bo teraz jest jedynie marnowaniem produktów (i pieniędzy) oraz generowaniem śmieci :) Szkoda, że nie przeczytałam komentarzy przed robotą, bo nie zabierałabym się za tą propozycję. ODRADZAM.
odpowiedz
2117 dni temu
Niestety, ale muszę się zgodzić z przedmowcami. Pizza wyszła sucha i twarda, nie do zjedzenia.
odpowiedz
2165 dni temu
Zrobiłam. Same dodatki z sosem do pizzy, bardzo dobre. Jeśli chodzi o ciasto. Suche, twarde. Jedzenie pizzy było męczące, więc ściągnęliśmy dodatki a ciasto wylądowało w koszu.
odpowiedz
2194 dni temu
Czy w przepisie powinno jest aż 20 g suchych drożdży? To aż 3 opakowania. Torebka 7 g odpowiada 20-25 gramom drożdźy świeżych.
odpowiedz
2193 dni temu
Ilość drożdży w stosunku do rodzaju użytych mąk i ich ilości jest prawidłowa :)
2337 dni temu
Nie rosło? Czyżby w przepisie zabrakło cukru???
odpowiedz
2337 dni temu
Ciasto na pizzę nie wyrasta, jest mało słone, a po upieczeniu mocno czuć mąkę kukurydzianą i drożdże (ja robiłam ze świeżych drożdży) i jest dosyć suche i twarde, nie polecam tego przepisu niestety :(
odpowiedz
2337 dni temu
Kiku, ta pizza nie wyrośnie tak bardzo, jak pizza przygotowywana z mąki pszennej - będzie zdecydowanie cieńsza ;) Wpływ na ciasto mogły mieć również drożdże - w tym przepisie zdecydowanie polecamy użyć drożdży suchych.
zobacz wszystkie