
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i wyrabiamy z nich gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Ciasto rozwałkowujemy cienko i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 12 minut.
Krok 2: Gotujemy sos
Szalotkę kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Do garnka dodajemy pomidory, posiekany czosnek i szalotkę, a następnie bazylię. Doprawiamy solą i cukrem. Gotujemy, aż sos się zredukuje i nabierze gęstej konsystencji.
Krok 3: Układamy dodatki
Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 2 mm i delikatnie przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Upieczone ciasto smarujemy sosem, układamy plastry cukinii, suszone pomidory. Wierzch posypujemy startym kozim serem.
Krok 4: Pieczemy pizzę
Pizzę zapiekamy przez ok. 8-10 minut w temperaturze 200°C.
Na wierzchu układamy świeże listki rukoli oraz bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto
Danie, które w prosty sposób łączy klasykę kuchni włoskiej i tradycyjne polskie smaki. Takiej pizzy trzeba spróbować!

2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Minipizze z fetą i oliwkami
Poznaj przepis na minipizzę ze śmietanowym sosem i nutą pomarańczy! Obsypana oliwkami, fetą i orzeszkami pinii smakuje wyjątkowo!

Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
DG pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!

Komentarze (11)
24 dni temu
ciasto tragedia... suche, twarde, nie wyrosło.
odpowiedz
288 dni temu
Dopiero przeczytałam komentarze że to ciasto nie wychodzi.Jak je uratować :((((?
odpowiedz
288 dni temu
Co konkretnie nie wyszło?
511 dni temu
Pizza, niestety to prawda, wychodzi sucha. Spód jest tragiczny, chociaż postępuję zgodnie z przepisem. Odradzam. @Kuchnialidla proponuję zmodyfikować przepis, bo teraz jest jedynie marnowaniem produktów (i pieniędzy) oraz generowaniem śmieci :) Szkoda, że nie przeczytałam komentarzy przed robotą, bo nie zabierałabym się za tą propozycję. ODRADZAM.
odpowiedz
746 dni temu
Niestety, ale muszę się zgodzić z przedmowcami. Pizza wyszła sucha i twarda, nie do zjedzenia.
odpowiedz
794 dni temu
Zrobiłam. Same dodatki z sosem do pizzy, bardzo dobre. Jeśli chodzi o ciasto. Suche, twarde. Jedzenie pizzy było męczące, więc ściągnęliśmy dodatki a ciasto wylądowało w koszu.
odpowiedz
822 dni temu
Czy w przepisie powinno jest aż 20 g suchych drożdży? To aż 3 opakowania. Torebka 7 g odpowiada 20-25 gramom drożdźy świeżych.
odpowiedz
821 dni temu
Ilość drożdży w stosunku do rodzaju użytych mąk i ich ilości jest prawidłowa :)
966 dni temu
Nie rosło? Czyżby w przepisie zabrakło cukru???
odpowiedz
966 dni temu
Ciasto na pizzę nie wyrasta, jest mało słone, a po upieczeniu mocno czuć mąkę kukurydzianą i drożdże (ja robiłam ze świeżych drożdży) i jest dosyć suche i twarde, nie polecam tego przepisu niestety :(
odpowiedz
965 dni temu
Kiku, ta pizza nie wyrośnie tak bardzo, jak pizza przygotowywana z mąki pszennej - będzie zdecydowanie cieńsza ;) Wpływ na ciasto mogły mieć również drożdże - w tym przepisie zdecydowanie polecamy użyć drożdży suchych.
zobacz wszystkie