
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i wyrabiamy z nich gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Ciasto rozwałkowujemy cienko i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 12 minut.
Krok 2: Gotujemy sos
Szalotkę kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Do garnka dodajemy pomidory, posiekany czosnek i szalotkę, a następnie bazylię. Doprawiamy solą i cukrem. Gotujemy, aż sos się zredukuje i nabierze gęstej konsystencji.
Krok 3: Układamy dodatki
Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 2 mm i delikatnie przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Upieczone ciasto smarujemy sosem, układamy plastry cukinii, suszone pomidory. Wierzch posypujemy startym kozim serem.
Krok 4: Pieczemy pizzę
Pizzę zapiekamy przez ok. 8-10 minut w temperaturze 200°C.
Na wierzchu układamy świeże listki rukoli oraz bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Ciasto na pierogi
- Kotleciki szu szu
- Burek ze szpinakiem
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z cukinią
- Pulpety w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczone bataty z piekarnika
- Arancini – kulki ryżowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (12)
749 dni temu
Tragedia. Pizza niejadalna, rośnie w ustach. To była moja pierwsza bezglutenowa pizza, jaką zrobiłam po tym, jak się dowiedziałam, że mam celiakię. Efekt? Czarna rozpacz na myśl, że już do końca życia będę musiała jeść takie ohydne jedzenie. Na szczęście to nieprawda. Bądźcie przyzwoici i skasujcie ten przepis zanim jeszcze ktoś się załamie.
odpowiedz
1684 dni temu
ciasto tragedia... suche, twarde, nie wyrosło.
odpowiedz
1948 dni temu
Dopiero przeczytałam komentarze że to ciasto nie wychodzi.Jak je uratować :((((?
odpowiedz
1948 dni temu
Co konkretnie nie wyszło?
2171 dni temu
Pizza, niestety to prawda, wychodzi sucha. Spód jest tragiczny, chociaż postępuję zgodnie z przepisem. Odradzam. @Kuchnialidla proponuję zmodyfikować przepis, bo teraz jest jedynie marnowaniem produktów (i pieniędzy) oraz generowaniem śmieci :) Szkoda, że nie przeczytałam komentarzy przed robotą, bo nie zabierałabym się za tą propozycję. ODRADZAM.
odpowiedz
2406 dni temu
Niestety, ale muszę się zgodzić z przedmowcami. Pizza wyszła sucha i twarda, nie do zjedzenia.
odpowiedz
2454 dni temu
Zrobiłam. Same dodatki z sosem do pizzy, bardzo dobre. Jeśli chodzi o ciasto. Suche, twarde. Jedzenie pizzy było męczące, więc ściągnęliśmy dodatki a ciasto wylądowało w koszu.
odpowiedz
2482 dni temu
Czy w przepisie powinno jest aż 20 g suchych drożdży? To aż 3 opakowania. Torebka 7 g odpowiada 20-25 gramom drożdźy świeżych.
odpowiedz
2481 dni temu
Ilość drożdży w stosunku do rodzaju użytych mąk i ich ilości jest prawidłowa :)
2626 dni temu
Nie rosło? Czyżby w przepisie zabrakło cukru???
odpowiedz
2626 dni temu
Ciasto na pizzę nie wyrasta, jest mało słone, a po upieczeniu mocno czuć mąkę kukurydzianą i drożdże (ja robiłam ze świeżych drożdży) i jest dosyć suche i twarde, nie polecam tego przepisu niestety :(
odpowiedz
2625 dni temu
Kiku, ta pizza nie wyrośnie tak bardzo, jak pizza przygotowywana z mąki pszennej - będzie zdecydowanie cieńsza ;) Wpływ na ciasto mogły mieć również drożdże - w tym przepisie zdecydowanie polecamy użyć drożdży suchych.
zobacz wszystkie