Minipizze z fetą i oliwkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • 2 blachy piekarnikowe
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 230°C

KROK 1: ZAGNIATAMY CIASTO

Drożdże kruszymy i rozrabiamy z cukrem w 150 ml letniej wody. Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę, sól i oliwę z oliwek zagniatamy z zaczynem drożdżowym na gładkie ciasto. Ciasto zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 45-60 minut do wyrośnięcia.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Oliwki osączamy i kroimy na pół. Fetę osączamy i kroimy w kostkę. Pomarańczę sparzamy gorącą wodą. Skórkę ścieramy i mieszamy ze śmietaną oraz oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomarańczę obieramy tak grubo, aby usunąć również białą, wewnętrzną skórkę. Z błonek rozdzielających wykrawamy miąższ, który następnie kroimy na kawałki. Radicchio oczyszczamy, myjemy, otrząsamy do sucha i usuwamy głąb. Liście kroimy w cienkie paski.

KROK 3: PIECZEMY PIZZĘ

Ciasto dzielimy na 6 porcji i rozwałkowujemy na odrobinie mąki na owalne placki (o średnicy ok. 25 x 10 cm). Przekładamy na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i smarujemy śmietaną z dodatkami. Posypujemy oliwkami, fetą i orzeszkami pinii. Pizzę pieczemy jedną po drugiej w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C przez ok. 15 minut. Minipizzę posypujemy przed podaniem kawałkami pomarańczy i paseczkami radicchio.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Pizza z fetą – najczęstsze pytania

Pizza z fetą to przepyszna przekąska, która zasmakuje każdemu niezależnie od wieku. U niektórych budzi jednak wątpliwości. Jakie? Oto najczęstsze pytania, które pojawiają się w związku z fetą na pizzy.

Czy feta nadaje się na pizzę? Spoiler: oczywiście, że tak!

Pizza z serem feta nie jest niczym nowym. Nawet jeśli nie ciągnie się tak, jak mozzarella czy zwykły żółty ser, feta do pizzy pasuje tak samo, jak każdy inny ser. Rzeczywiście, nie możesz spodziewać się, że pięknie rozpuści się i rozciągnie. To nie leży w „naturze” tego sera.

Ser feta na pizzę dodaje się z myślą o dodaniu jej słonego i ostrego smaku. Feta przypiecze się i zmięknie. Podczas jedzenia stanie się bardzo kremowa, delikatnie rozpuszczająca się na języku. Jeśli więc lubisz fetę i masz ochotę dodać ją do swojej ulubionej pizzy, śmiało. Najlepiej jednak łączyć ją z warzywami – na przykład pizza z oliwkami będzie smakować doskonale w towarzystwie tego sera. Mięsa czy inne słone dodatki mogą sprawić, że pizza z fetą będzie zbyt intensywna.

Kiedy dodać fetę do pizzy? To zależy od Ciebie

Ser feta na pizzy nie będzie zachowywać się jak ser żółty. To już wiesz. Nie zmienia to jednak faktu, że pizza z fetą robiona jest w sposób tradycyjny – oznacza to, że ser kładzie się na pizzy przed pieczeniem. Pizza z serem feta pięknie się zapieka i nabiera intensywnego smaku. Sama feta zaś mięknie, staje się kremowa. Zresztą zapiekany ser feta to kolejne danie, które warto wypróbować – bez pizzy też smakuje wybornie! Jeśli jednak chcesz, by ser był zimny, zaledwie rozkruszony na drożdżowym placku, możesz dodać go na upieczoną już pizzę. Tak przygotowana pizza z fetą będzie wyglądać i smakować trochę inaczej – nadal jednak doskonale. Możesz się też zastanawiać, czy fetę należy położyć na, czy pod serem żółtym. Znów zależy to tylko od Ciebie i Twoich preferencji. Dodana na ser żółty będzie bardziej przypieczona. Co więcej – możesz w ogóle nie dodawać żółtego sera! Taka pizza też będzie pyszna.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!