Babeczki waniliowe – przepis
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • mikser
  • foremki do muffinek
  • papilotki
  • miskę
  • sitko o drobnych oczkach

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: UCIERAMY JAJKA Z CUKREM

Do miski wbij jajka i dodaj cukier, a następnie utrzyj je na gładką masę.

KROK 2: DODAJEMY MASŁO

Do masy jajecznej powoli dodawaj masło, cały czas miksując.

KROK 3: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW SUCHYCH

Laski wanilii przetnij na pół, a następnie wyciągnij z nich wszystkie ziarenka i dodaj do masy. Dodaj także proszek do pieczenia oraz cukier i ponownie zmiksuj.

KROK 4: DODAJEMY MLEKO

Do miksującej się masy powoli dodawaj mleko. Miksuj, aż masa będzie gładka i jednolita.

KROK 5: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FOREMEK

Każdą foremkę do muffinek wyłóż papilotkami, a następnie przełóż do nich ciasto. Papilotki powinny zostać napełnione tak do ¾ ich wysokości, by uniknąć rozlania ciasta i nadmiernego wyrośnięcia.

KROK 6: PIECZEMY BABECZKI WANILIOWE

Włóż formę do piekarnika i upiecz. Czas pieczenia nie powinien trwać dłużej niż 25 minut.

KROK 7: STUDZIMY I DEKORUJEMY BABECZKI

Gdy babeczki się upieką, uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika i pozwól im wstępnie wystygnąć. Po ok. 15 minutach wyciągnij babeczki z pieca i ozdób je przesianym przez sitko cukrem pudrem. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Tak przygotowane babeczki możesz także nadziać, oblać lukrem lub kremem — wybór należy do Ciebie!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    79 dni temu
    a kiedy mąka?

    odpowiedz


Babeczki waniliowe — proste, a jakie pyszne!

Babeczki waniliowe wypiekane w zaciszu własnej kuchni to przepis na udany poczęstunek, który można szybko i łatwo przygotować z podstawowych składników. Muffiny waniliowe to uniwersalny deser, który doskonale sprawdza się zarówno na spontaniczne spotkania, jak i szczególne okoliczności takie jak święta czy rodzinne uroczystości. Nasz przepis na wilgotne babeczki waniliowe to doskonały wybór, gdy chcesz przygotować pyszny i estetyczny deser, a jednocześnie nie tracić zbyt wiele czasu na przygotowywanie wypieków.

Wielkim atutem naszego przepisu na babeczki waniliowe jest prostota przygotowania. Wdrażając w życie naszą recepturę na babeczki, nawet amatorzy wypieków z łatwością osiągną mistrzowski rezultat. Muffinki waniliowe z naszego przepisu nie wymagają skomplikowanego sprzętu kuchennego ani rozwiniętych umiejętności cukierniczych, co znacznie usprawnia ich przygotowywanie.

Nasz przepis na muffinki waniliowe możesz dowolnie modyfikować, by dostosować go do własnych preferencji oraz zawartości lodówki. Kiedy w domu brakuje świeżych lasek wanilii, możesz  śmiało sięgnąć po ekstrakt wanilinowy i wymieszać go z cukrem wanilinowym To tania i dobra alternatywa, która w żaden sposób nie ujmuje babeczkom smaku. Proste, domowe babeczki waniliowe to także świetna baza do eksperymentowania z dodatkami – od kawałków czekolady, suszonych owoców po orzechy, lukry i kremy. Możliwości są praktycznie nieograniczone!

Babeczki waniliowe to deser, którego praktycznie nie da się zepsuć! Jeśli zastosujesz się do naszego przepisu i wszystkich wskazówek, bez trudu uzyskasz pyszne, wilgotne babeczki waniliowe, które znikną ze stołu szybciej, niż zdążysz się zorientować!

Muffinki waniliowe — różne warianty tego słodkiego wypieku

Waniliowe babeczki należą do grona klasycznych wypieków, które można z łatwością modyfikować. Niezwykle ważne jest przygotowanie dobrej bazy składającą się z maki, proszku do pieczenia, cukru, jajek i masła oraz wanilii. To właśnie te produkty czynią szybkie babeczki waniliowe tak pysznymi! Postaraj się, aby każdy składnik był jak najlepszej jakości i pierwszej świeżości — wybierz jajka zerówki czy ekologiczną, a na pewno odczujesz tę jakość w smaku samych babeczek.

Nasz przepis na waniliowe babeczki to świetna podstawa, do której można dopasować wiele ciekawych składników! Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady, koniecznie dodaj ją do ciasta, tworząc wyśmienite babeczki waniliowe z czekoladą. Czekolada sprawi, że babeczki waniliowe nabierają wyjątkowego charakteru. Dodatek czekolady białej, deserowej lub mlecznej wprowadzi do smaku subtelne nuty kakaowe, tworząc harmonijną kompozycję z waniliową bazą. Jeśli chcesz, aby muffinki zyskały nieco owocowego aromatu, spróbuj dodać do masy trochę banana. Wersja z bananem będzie bardziej orzeźwiająca i lekka!

A co z osobami, które cierpią na celiakię? Dla osób z nietolerancją glutenu proponujemy wariant bezglutenowy, w którym mąka pszenna zostaje zastąpiona przez jej bezglutenowe warianty np. mąką kukurydzianą, kokosową lub ryżową Ponadto zwróć uwagę na proszek do pieczenia – powinien być bezglutenowy. To idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie chcą rezygnować ze swojego ulubionego deseru, będąc na diecie z wykluczeniami. Muffinki waniliowe z naszego przepisu można także przerobić na wersję wegańską! Zamiast tradycyjnych składników zwierzęcych, użyj roślinnych substytutów, takich jak mleko migdałowe, olej roślinny czy kisiel z siemienia lnianego zamiast jajek.

Wilgotne muffinki waniliowe można przygotować także z odmiennymi dekoracjami! W naszym przepisie postawiliśmy na minimalistyczne posypanie cukrem pudrem, ale równie dobrze możesz dać się ponieść kreatywności i udekorować babeczki waniliowe kremem waniliowym, lukrem czekoladowym, czy kolorowymi posypkami. Wykorzystaj naszą bazę i stwórz własne, unikatowe kompozycje smakowe i wizualne.

Przepis na babeczki waniliowe — porady i wskazówki

Jak zrobić babeczki waniliowe? Przygotowanie idealnych babeczek waniliowych to nic trudnego. Niezwykle istotnym elementem całej procedury jest wybór wysokiej jakości składników oraz trzymanie się ściśle sprawdzonego przepisu, szczególnie zawartych w nim proporcji. Na odstępstwa od receptury możesz pozwolić sobie dopiero, gdy posiadasz już doświadczenie cukiernicze. Dla pogłębienia smaku waniliowych muffinek warto zainwestować w prawdziwe laski wanilii — ten smak to prawdziwa poezja!

Aby zachować wilgotność i puszystość, pamiętaj o dokładnym, ale delikatnym wymieszaniu składników. Dokładne, ale niedługie mieszanie ciasta i precyzyjne odmierzenie proporcji mają kluczowe znaczenie dla smaku i konsystencji babeczek waniliowych z dowolnego przepisu. Jeśli chcesz zabezpieczyć muffiny przed wysychaniem, upiecz je w piekarniku z termoobiegiem, a do środka ciasta wrzuć trochę czekolady. Dodatek kawałków czekolady, zwłaszcza w wersji z czekoladą deserową, nie tylko podkreśli smak wanilii, ale również utrzyma wilgoć Twoich muffinach waniliowych z czekoladą.

Pamiętaj o tym, aby wypiekać maślane babeczki waniliowe w mocno rozgrzanym piecu — w ten sposób unikniesz opadania ciasta. Wstępne podgrzanie piekarnika przed pieczeniem sprawi, że ciasto szybko zacznie rosnąć, zanim białka zetną się zbyt mocno. Starannie wyważone proporcje składników, precyzyjne odmierzenie, oraz kontrola temperatury i czasu pieczenia to kluczowe elementy, które wpływają na smak wypieków.

Jeśli masz już doświadczenie w pieczeniu, możesz śmiało eksperymentować z różnymi rodzajami mąki, takimi jak mąka tortowa, aby uzyskać jeszcze delikatniejszą konsystencję ciasta na waniliowe muffinki. Dodanie odrobiny kwasu do ciasta, na przykład jogurtu lub kwaśnej śmietany, nie tylko podbije smak wanilii, ale także wpłynie korzystnie na puszystość i wilgotność wypiekanych babeczek. Podążając za tymi prostymi wskazówkami, z pewnością stworzysz idealnie puszyste i wilgotne muffinki o waniliowym aromacie. Życzymy udanego pieczenia!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!