Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- formę do muffinów (nie powinna być z zewnątrz pokryta teflonem!)
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- mikser
- worek cukierniczy
- palnik cukierniczy
KROK 1: Przygotowujemy krem limonkowy
Do metalowej miski wsypujemy cukier, dodajemy jajka i mieszamy rózgą. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Jajka z cukrem ubijamy na parze ok. 5 minut aż do rozpuszczenia cukru. Do wyciśniętego soku z limonki i otartej skórki dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy, doprowadzając krem do zgęstnienia. Zestawiamy miskę znad pary i dodajemy masło. Cały czas mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Krem przekładamy do czystej miseczki i odstawiamy na bok. Następnie wstawiamy go do lodówki (gotowy krem można włożyć do słoiczka i przechowywać 7-10 dni).
KROK 2: Przygotowujemy ciasto kruche
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier puder i sól. Dodajemy masło i jajko. Całość zagniatamy ręką, rozcierając masło z mąką. Jeśli ciasto nie chce się kleić – dodajemy 2 łyżki wody. Ciasto przekładamy na deskę i wyrabiamy, by było gładkie i jednolite. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
KROK 3: Pieczemy tartaletki
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5-6 mm. Okrągłą foremką z falbanką wycinamy kształty. Układamy na spodniej wypukłej części formy do muffinów. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 9-12 minut na złoty kolor. Upieczone tartaletki delikatnie ściągamy z formy (gorące) i zostawiamy do wystudzenia.
KROK 4: Przygotowujemy bezę włoską
Wodę z cukrem podgrzewamy do temperatury ok. 118°C (próba pióra). Ubijamy białka w mikserze i stopniowo zalewamy je (sparzamy) gorącym syropem. Miksujemy przez ok. 5 minut aż do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Do gotowej masy dodajemy kilka kropli soku z limonki i ręcznie mieszamy. Przekładamy masę do worka cukierniczego.
KROK 5: Wypełniamy tartaletki
Krem limonkowy przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy go do zagłębień tartaletek. Bezę szprycujemy na wierzch i opalamy palnikiem cukierniczym.3 jaja, umyte
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletki bezglutenowe z musem figowym i gruszką
Tartaletki bezglutenowe na bazie orzechów, nadziewane musem figowym, mascarpone i słodką gruszką to doskonałe połączenie smaków!
Czekoladowe minitarty z kremem miętowym i morelami
Czekoladowy spód, miętowy krem, a do tego słodka morela. Trudno o smaczniejsze połączenie.
Francuskie makaroniki
Klasyka francuskiego cukiernictwa - makaroniki przełożone pysznym kremem!
Tarta Cytrynowa
Szukasz pomysłu na wyśmienitą tartę na słodko? Przygotuj deser Pawła z orzeźwiającym kremem oraz puszystą bezą!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik krakowski
- Ciasto na pierogi
- Kompot z suszu z cytryną
- Pieczona ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kutia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1831 dni temu
Gdzie można kupić taką foremkę kwiatek?
odpowiedz
1830 dni temu
Polecamy śledzić ofertę Lidla, foremki i wycinaki do ciasteczek pojawiają się w niej akcyjnie :)