
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- formę do muffinów (nie powinna być z zewnątrz pokryta teflonem!)
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- mikser
- worek cukierniczy
- palnik cukierniczy
KROK 1: Przygotowujemy krem limonkowy
Do metalowej miski wsypujemy cukier, dodajemy jajka i mieszamy rózgą. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Jajka z cukrem ubijamy na parze ok. 5 minut aż do rozpuszczenia cukru. Do wyciśniętego soku z limonki i otartej skórki dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy, doprowadzając krem do zgęstnienia. Zestawiamy miskę znad pary i dodajemy masło. Cały czas mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Krem przekładamy do czystej miseczki i odstawiamy na bok. Następnie wstawiamy go do lodówki (gotowy krem można włożyć do słoiczka i przechowywać 7-10 dni).
KROK 2: Przygotowujemy ciasto kruche
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier puder i sól. Dodajemy masło i jajko. Całość zagniatamy ręką, rozcierając masło z mąką. Jeśli ciasto nie chce się kleić – dodajemy 2 łyżki wody. Ciasto przekładamy na deskę i wyrabiamy, by było gładkie i jednolite. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
KROK 3: Pieczemy tartaletki
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5-6 mm. Okrągłą foremką z falbanką wycinamy kształty. Układamy na spodniej wypukłej części formy do muffinów. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 9-12 minut na złoty kolor. Upieczone tartaletki delikatnie ściągamy z formy (gorące) i zostawiamy do wystudzenia.
KROK 4: Przygotowujemy bezę włoską
Wodę z cukrem podgrzewamy do temperatury ok. 118°C (próba pióra). Ubijamy białka w mikserze i stopniowo zalewamy je (sparzamy) gorącym syropem. Miksujemy przez ok. 5 minut aż do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Do gotowej masy dodajemy kilka kropli soku z limonki i ręcznie mieszamy. Przekładamy masę do worka cukierniczego.
KROK 5: Wypełniamy tartaletki
Krem limonkowy przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy go do zagłębień tartaletek. Bezę szprycujemy na wierzch i opalamy palnikiem cukierniczym.3 jaja, umyte
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pieczona ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Makówki śląskie
- Jajka na miękko
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa grzybowa z makaronem
- Łazanki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Boczek pieczony
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Piernik świąteczny
- Burek ze szpinakiem
- Makowiec japoński
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Kutia
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2141 dni temu
Gdzie można kupić taką foremkę kwiatek?
Odpowiedz
2140 dni temu
Polecamy śledzić ofertę Lidla, foremki i wycinaki do ciasteczek pojawiają się w niej akcyjnie :)