Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • 10 foremek do tartaletek
  • folię spożywczą 
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Mieszamy mąkę, zmielone pistacje i cukier. Dodajemy zimne masło i siekamy składniki, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtko oraz sól i zagniatamy ciasto, aż uzyskamy gładką kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Krok 2: Pieczemy tartaletki 

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta za pomocą szklanki wycinamy 10 kółek. Foremki do tartaletek smarujemy masłem i wysypujemy zmielonymi migdałami. Foremki wypełniamy ciastem, które następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut. Wyjmujemy tartaletki z piekarnika, studzimy i wyjmujemy z foremek.

Krok 3: Nadziewamy tartaletki

Gruszki kroimy w plastry i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy odrobinę wody, syrop z agawy, sok wyciśnięty z cytryny i cynamon. Gruszki dusimy, aż zmiękną i odparuje z nich płyn, nie mogą się jednak rozpaść. Na dno tartaletek kładziemy mus figowy, następnie mascarpone i gruszki. Dekorujemy listkiem rozmarynu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    22 dni temu
    Witam. Czy mąkę ryżową można zastąpić np gryczaną albo żytnią 720, ewentualnie orkiszowa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    21 dni temu
    Możesz spróbować takiej zamiany :) I z mąką żytnią i orkiszową :)
  • Gość Gość
    28 dni temu
    Witam czy masło można zastąpić olejem kokosowym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    28 dni temu
    Można, najlepiej dodać miękki olej (nie w postaci płynnej).

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram