
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 10 foremek do tartaletek
- folię spożywczą
- wałek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Mieszamy mąkę, zmielone pistacje i cukier. Dodajemy zimne masło i siekamy składniki, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtko oraz sól i zagniatamy ciasto, aż uzyskamy gładką kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Krok 2: Pieczemy tartaletki
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta za pomocą szklanki wycinamy 10 kółek. Foremki do tartaletek smarujemy masłem i wysypujemy zmielonymi migdałami. Foremki wypełniamy ciastem, które następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut. Wyjmujemy tartaletki z piekarnika, studzimy i wyjmujemy z foremek.
Krok 3: Nadziewamy tartaletki
Gruszki kroimy w plastry i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy odrobinę wody, syrop z agawy, sok wyciśnięty z cytryny i cynamon. Gruszki dusimy, aż zmiękną i odparuje z nich płyn, nie mogą się jednak rozpaść. Na dno tartaletek kładziemy mus figowy, następnie mascarpone i gruszki. Dekorujemy listkiem rozmarynu.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.

Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.

Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.

Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców
Kiedy sezon na świeże owoce się kończy, czas na deser z mrożonymi. Kruche ciasto wypełnione gęstą masą budyniową pełną owoców.

Zobacz przepisy
na lato
- Gruszki w syropie
- Butter chicken
- Przepis na sos bolognese
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Ciasto na pierogi
- Gnocchi szpinakowe
- Sushi
- Baklawa grecka
- Leczo
- Papryka faszerowana kaszą i warzywami
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Gnocchi własnej roboty
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Grochówka wojskowa
- Sałatka gyros
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
- Kurczak po tajsku
- Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
105 dni temu
Czy ciasto przy wałkowaniu nie kruszy się, jest plastyczne? Raz próbowałam zrobić tartaletki bezglutenowe i ciasto nie współpracowało ;)
odpowiedz
104 dni temu
Ciasto raczej nie będzie się zachowywało tak, jak takie przygotowane z mąki pszennej. Może się delikatnie kruszyć, jednak przygotowanie spodów tartaletek powinno się udać.
2300 dni temu
Witam, czy syrop z agawy jest obecnie dostępny w sieci sklepów Lidl?
odpowiedz
2300 dni temu
Jest dostępny w regularnej ofercie :)
2415 dni temu
Witam. Czy mąkę ryżową można zastąpić np gryczaną albo żytnią 720, ewentualnie orkiszowa?
odpowiedz
2413 dni temu
Możesz spróbować takiej zamiany :) I z mąką żytnią i orkiszową :)
2420 dni temu
Witam czy masło można zastąpić olejem kokosowym?
odpowiedz
2420 dni temu
Można, najlepiej dodać miękki olej (nie w postaci płynnej).