
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 10 foremek do tartaletek
- folię spożywczą
- wałek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Mieszamy mąkę, zmielone pistacje i cukier. Dodajemy zimne masło i siekamy składniki, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtko oraz sól i zagniatamy ciasto, aż uzyskamy gładką kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Krok 2: Pieczemy tartaletki
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta za pomocą szklanki wycinamy 10 kółek. Foremki do tartaletek smarujemy masłem i wysypujemy zmielonymi migdałami. Foremki wypełniamy ciastem, które następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut. Wyjmujemy tartaletki z piekarnika, studzimy i wyjmujemy z foremek.
Krok 3: Nadziewamy tartaletki
Gruszki kroimy w plastry i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy odrobinę wody, syrop z agawy, sok wyciśnięty z cytryny i cynamon. Gruszki dusimy, aż zmiękną i odparuje z nich płyn, nie mogą się jednak rozpaść. Na dno tartaletek kładziemy mus figowy, następnie mascarpone i gruszki. Dekorujemy listkiem rozmarynu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Piernik świąteczny
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Domek z piernika
- Ryba z piekarnika
- Makowiec japoński
- Ryba po japońsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Śledź w oleju
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Kutia
- Krokiety z mięsem
- Pierniki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Uszka z grzybami
- Jajka na miękko
- Śledzie po kaszubsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
210 dni temu
Czy ciasto przy wałkowaniu nie kruszy się, jest plastyczne? Raz próbowałam zrobić tartaletki bezglutenowe i ciasto nie współpracowało ;)
Odpowiedz
210 dni temu
Ciasto raczej nie będzie się zachowywało tak, jak takie przygotowane z mąki pszennej. Może się delikatnie kruszyć, jednak przygotowanie spodów tartaletek powinno się udać.
2406 dni temu
Witam, czy syrop z agawy jest obecnie dostępny w sieci sklepów Lidl?
Odpowiedz
2405 dni temu
Jest dostępny w regularnej ofercie :)
2520 dni temu
Witam. Czy mąkę ryżową można zastąpić np gryczaną albo żytnią 720, ewentualnie orkiszowa?
Odpowiedz
2519 dni temu
Możesz spróbować takiej zamiany :) I z mąką żytnią i orkiszową :)
2525 dni temu
Witam czy masło można zastąpić olejem kokosowym?
Odpowiedz
2525 dni temu
Można, najlepiej dodać miękki olej (nie w postaci płynnej).