Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 10 foremek do tartaletek
- folię spożywczą
- wałek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Mieszamy mąkę, zmielone pistacje i cukier. Dodajemy zimne masło i siekamy składniki, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtko oraz sól i zagniatamy ciasto, aż uzyskamy gładką kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Krok 2: Pieczemy tartaletki
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta za pomocą szklanki wycinamy 10 kółek. Foremki do tartaletek smarujemy masłem i wysypujemy zmielonymi migdałami. Foremki wypełniamy ciastem, które następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut. Wyjmujemy tartaletki z piekarnika, studzimy i wyjmujemy z foremek.
Krok 3: Nadziewamy tartaletki
Gruszki kroimy w plastry i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy odrobinę wody, syrop z agawy, sok wyciśnięty z cytryny i cynamon. Gruszki dusimy, aż zmiękną i odparuje z nich płyn, nie mogą się jednak rozpaść. Na dno tartaletek kładziemy mus figowy, następnie mascarpone i gruszki. Dekorujemy listkiem rozmarynu.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.
Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.
Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.
Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców
Kiedy sezon na świeże owoce się kończy, czas na deser z mrożonymi. Kruche ciasto wypełnione gęstą masą budyniową pełną owoców.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2100 dni temu
Witam, czy syrop z agawy jest obecnie dostępny w sieci sklepów Lidl?
odpowiedz
2100 dni temu
Jest dostępny w regularnej ofercie :)
2214 dni temu
Witam. Czy mąkę ryżową można zastąpić np gryczaną albo żytnią 720, ewentualnie orkiszowa?
odpowiedz
2213 dni temu
Możesz spróbować takiej zamiany :) I z mąką żytnią i orkiszową :)
2220 dni temu
Witam czy masło można zastąpić olejem kokosowym?
odpowiedz
2220 dni temu
Można, najlepiej dodać miękki olej (nie w postaci płynnej).