Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- suszony groch lub kulki ceramiczne do obciążenia formy
- formy do tartaletek o średnicy ok. 9 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto, dodając przy tym, w razie potrzeby, 2-3 łyżki zimnej wody. Ciasto wstawiamy minimum na 1 godzinę do lodówki.
Krok 2: Owoce gotujemy z budyniem
Rozmrożone owoce osączamy, zbierając przy tym sok. Sok mieszamy z cukrem i budyniem w proszku na gładką masę. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Jabłka i owoce zagotowujemy przez 2-3 minuty. Dodajemy rozrobiony budyń i gotujemy przez 1-2 minuty, mieszając, a następnie studzimy.
Krok 3: Pieczemy torciki
2/3 ciasta rozwałkowujemy na odrobinie mąki i wykładamy nim 10 natłuszczonych foremek do tartaletek (każda o średnicy ok. 9 cm), formując przy tym krawędź. Nakłuwamy kilka razy widelcem, przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy grochem lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 5 minut. Papier do pieczenia usuwamy wraz z grochem. Torciki pieczemy przez kolejne 3 minuty. Wyjmujemy i krótko studzimy.
Krok 4: Tartaletki podajemy z lodami
Pozostałe ciasto również cienko rozwałkowujemy i kroimy na cienkie paski o szerokości ok. 0,5 cm. Nadzienie rozkładamy na tartaletkach. Układamy na nim kratkę z pasków ciasta, przyciskając dobrze na krawędziach. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w tej samej temperaturze przez kolejne 10-15 minut na złotożółty kolor. Pozostawiamy w foremkach do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy. Podajemy z 1 kulką lodów waniliowych.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.
Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.
Tartaletki ze szpinakiem
Prosta przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka dodatków i gotowe!
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Risotto szparagowe z kurczakiem
- Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
- Tarta makowa
- Strudel makowy
- Bożonarodzeniowa babka piernikowa
- Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Rogaliki z makiem
- Poduszeczki brzoskwiniowe
- Dwukolorowe naleśniki z borówkami i sosem czekoladowym
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Czekoladowy placek ze śliwkami
- Tarta „Malinowa chmurka”
- Ciasto ucierane ze śliwkami
- CIASTO MILIONERA
- Gruszki w syropie
- Grillowany arbuz z sosem z mango, limonki i melisy
- Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
- Ciepłe lody malinowe w czekoladowym wafelku
- Noworoczne orzeźwienie
- Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców
- Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
- Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
- Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis
- Zapiekane brzoskwinie
- Tosty z pastą z tuńczyka i dodatkami
- Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
- Ryba z salsą brzoskwiniową
- Puszysty krem z melona
- Wegański krem ziołowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)