Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny lub mikser
- sitko o drobnych oczkach
- tarkę
- formę do babki
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Produkty przechowywane w lodówce wyjmij z niej z wyprzedzeniem, by ogrzały się do temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania:
Krok 1: UBIJAMY JAJKA
Jajka łączymy w misie robota z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubijamy na puszystą masę, aż potroją swoją objętość.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BABKĘ
Do ubitych jajek dodajemy suche składniki przesiane przez sitko o drobnych oczkach: mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Masło rozpuszczamy w rondelku i, wciąż gorące, dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta, cały czas mieszając.
Krok 3: PIECZEMY BABKĘ
Formę do babki smarujemy olejem i oprószamy mąką, a następnie przelewamy do niej ciasto. Babkę pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER MALINOWY
Cukier puder łączymy w miseczce z sokiem malinowym i mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą.
Krok 5: DEKORUJEMY BABKĘ
Upieczoną babkę odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy. Z wierzchu polewamy ją malinowym lukrem. Dekorujemy świeżymi malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Bezglutenowe ciasto śliwkowe
Ciasto bez glutenu? Wypróbuj przepis Pawła na pyszne ciasto ze śliwkami!
Bezglutenowe pierniki
Choinki, gwiazdki, ludziki – bez względu na to, jaki kształt nadasz bezglutenowym pierniczkom według przepisu Kingi, zachwycisz bliskich ich korzennym smakiem!
Bezglutenowa tarta migdałowa
Proste ciasto bezglutenowe dla fanów kuchni w stylu hiszpańskim? Tarta migdałowa, zwana ciastem pielgrzyma, na pewno sprawdzi się w tej roli. Upiecz ją według przepisu Pawła.
Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
Przekonaj się, że pieczenie bez glutenu nie musi być trudne! Przygotuj bezglutenowy chleb z ziarnami według przepisu Pawła i ciesz się smakiem domowego pieczywa, z którym każde śniadanie nabiera wartości.
Babka bezglutenowa idealna na Wielkanoc
Jeśli nie spożywasz glutenu i obawiasz się, że Twoje ulubione ciasta odeszły w niepamięć, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Nasz przepis na prostą babkę bezglutenową pozytywnie Cię zaskoczy! To wyjątkowe ciasto kusi smakiem, łatwością przygotowania oraz apetycznym wyglądem. Babka bezglutenowa spodoba się nawet osobom, które na co dzień preferują tradycyjne wypieki z mąki pszennej. Co ważne, wcale nie ustępuje im pod względem puszystości czy struktury, a przy tym jest odpowiednio wilgotne. Poza tym pozostaje zwarte i nie rozpada się – wiemy, że osoby mające po raz pierwszy do czynienia z bezglutenowymi wypiekami obawiają się o ich konsystencję. W tym wypadku nie musisz się o to martwić!
Warto także wspomnieć, że nasz wypiek można nazwać bezglutenową babką piaskową. Dlaczego? Otóż babki dzieli na trzy kategorie – drożdżowe, biszkoptowe oraz biszkoptowo-tłuszczowe, zwane właśnie piaskowymi. Te ostatnie zawierają sporą ilość tłuszczu – w naszym przepisie znalazło się masło. Baby piaskowe mogą powstawać również z użyciem mąki ziemniaczanej. Oczywiście babka bezglutenowa z mąki ziemniaczanej to pewna wariacja na temat tradycyjnego przepisu, ale w kuchni wszystkie chwyty są dozwolone. Kluczowe znaczenie ma tu ostateczny rezultat, a ten okazuje się zachwycający. Co do tego nie mamy wątpliwości!
Babka wielkanocna bezglutenowa według podanej receptury jest zresztą wyjątkowa również pod względem estetycznym. Apetyczny różowy lukier sprawia, że trudno się jej oprzeć, a maliny jedynie potęgują ten efekt! Z pewnością docenisz też fakt, że babka malinowa okazuje się dość prosta w wykonaniu. Poradzisz sobie z nią nawet, jeśli to Twoje pierwsze podejście do ciasta bezglutenowego. Lukier malinowy także nie sprawi Ci trudności. Zarezerwuj jedynie nieco czasu i przygotuj niezbędne akcesoria!
Babka bez glutenu – co odpowiada za jej strukturę?
Skoro babka bezglutenowa nie może zawierać mąki pszennej odpowiedzialnej za typową dla tradycyjnych wypieków puszystość, należało ją czymś zastąpić. Być może spotkasz się z gotowymi mieszankami mąk bezglutenowych, które często pojawiają się w tego typu przepisach. Ale to tylko jedna z możliwości, na co najlepszym dowodem jest nasza babka z malinami. W tym wypadku bazujemy na łatwo dostępnej mące ziemniaczanej, jajkach oraz proszku do pieczenia. Zapewniamy, że podane składniki wystarczą, aby ciasto ładnie wyrosło! Szczególnie jajka odgrywają tu ważną rolę – zawierają tłuszcze i emulgatory, które pomagają w utrzymaniu wilgotności ciasta. Zapewniają również wypiekom elastyczność oraz zapobiegają jego rozpadaniu się po upieczeniu. Dodatkowo ich właściwości powodują, że ciasto unosi się, nabierając lekkości i puszystości. Ale to nie wszystko. Za powodzenie każdego wyzwania cukierniczego odpowiadają drobne szczegóły. Nie inaczej jest w tym przypadku. Zatem, o czym musisz pamiętać?
- Dokładnie ubij jajka z cukrem, aby stworzyły gładką masę. To pierwszy, bardzo ważny krok, który może wpłynąć na kolejne etapy wykonania babki.
- Koniecznie przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dzięki temu usuniesz ewentualne grudki w proszku, a przy tym należycie je napowietrzysz. W rezultacie ciasto będzie łatwiej się wyrabiać oraz zyska puszystość. Co więcej, przesiane składniki łatwiej połączyć z pozostałymi produktami.
- Masa na babkę bezglutenową powinna zawierać 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Być może uznasz, że to sporo, ale zapewniamy, że nie wyczujesz jego smaku w gotowym cieście. Mamy też drobną wskazówkę – w razie braku proszku zastąp go sodą oczyszczoną – mają właściwie identyczne działanie.
- To ciasto to bez dwóch zdań wilgotna babka bezglutenowa. Co o tym decyduje? Na pewno dodatek prawdziwego masła. Nadaje ono wypiekom charakterystyczny, bogaty smak oraz wspaniały zapach, który natychmiast sprawia, że ślinianki intensywniej pracują! Jego obecność w cieście jest obowiązkowa. Dodatkowo, masło przedłuża świeżość wypieków, co jest istotne zwłaszcza w przypadku ciast, które planujesz przechowywać przez kilka dni. Może ono również przyspieszyć pieczenie się ciasta! Nie rezygnuj więc z jego użycia – co prawda w niektórych przepisach zastępuje się je np. olejem, lecz tym razem radzimy pozostać przy oryginalnej recepturze. Choć babka bezglutenowa na oleju to dobry pomysł na kolejny wypiek, dlatego zachowaj go w pamięci.
- Nie zapomnij wyjąć produktów z lodówki na pewien czas przed rozpoczęciem pracy. Ta prosta sztuczka ułatwia połączenie się wszystkich składników. Nieco skraca też czas roztapiania się masła.
- Kontroluj stan babki podczas pieczenia. Powinna być gotowa we wskazanym przez nas czasie, lecz piekarniki mogą odrobinę różnić się parametrami, co wpływa na ostateczny czas pieczenia. Przy czym nie zaglądaj do piekarnika zbyt często, aby nie spowodować opadnięcia ciasta. Zakalec nie jest Twoim celem! Gotowe ciasto powinno mieć złocistą, apetyczną skórkę. Jego wnętrze ocenisz z użyciem drewnianego patyczka. Suchy patyczek oznacza, że babka już się upiekła, a mokry, że potrzebuje jeszcze nieco chwili.
Prosta babka bezglutenowa z lukrem
Praktycznie każdy klasyczny przepis na babę wielkanocną zakłada przygotowanie lukru. My także zachęcamy do przyrządzenia polewy do naszej prostej babki bezglutenowej. Wnosi on do kompozycji wyśmienite nuty smakowe – cytrynowe, orzeźwiające wnętrze wypieku fantastycznie zgrywa się ze słodką, malinową polewą. Robisz lukier do babki po raz pierwszy w życiu? Bez obaw! To banalnie proste i nie może się nie udać. W końcu potrzebujesz zaledwie dwóch składników – cukru pudru oraz soku malinowego. Musisz jedynie pamiętać o stopniowym dodawaniu soku do cukru oraz ciągłej kontroli konsystencji lukru na babkę. Jeżeli uznasz, że lukier staje się zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody lub zwiększ ilość soku. Gdyby wydawał się zbyt płynny, dodaj do niego nieco cukru. Co ważne, zawsze czekaj do wystudzenia się ciasta przed polaniem go lukrem. Zimna babka ma stabilniejszą strukturę, co ułatwia równomierne rozprowadzenie polewy. Lukier do babek wielkanocnych nie wsiąka też tak szybko przez chłodne ciasto, co minimalizuje ryzyko zepsucia kształtu wypieku. Zresztą babka wielkanocna bezglutenowa (tak jak większość ciast) smakuje lepiej po schłodzeniu, ponieważ zyskuje wówczas pełnię smaku. Warto też dodać, że Ola Tatka stworzyła przepis na lukier wegański – jeśli więc w przyszłości planujesz wypiek i takich przysmaków, podany pomysł na polewę może Ci się przydać! A co jeśli sok malinowy nie należy do Twoich ulubionych? Zastąp go innym smakiem! Dobry zamiennik, który pasuje do naszej prostej babki bezglutenowej to sok truskawkowy czy z owoców leśnych. W takim wypadku zrezygnuj też z malin w formie ozdoby – sięgnij po owoce dopasowane do smaku lukru.
Jesteśmy przekonani, że nasza babka bezglutenowa skradnie Twoje serce i podniebienie. Zwłaszcza że masz mnóstwo możliwości dostosowania jej do Twoich (lub Twoich bliskich) preferencji. Jeśli mimo to poszukujesz dodatkowych inspiracji – i to nie tylko w okresie wielkanocnym – koniecznie rzuć okiem też na inne przepisy naszej Kuchni. Cóż takiego może Cię oczarować w najbliższym czasie? Choćby bezglutenowa tarta migdałowa wprost z kuchni Pawła Małeckiego. To przepyszne ciasto o hiszpańskim rodowodzie, które uświetni każde spotkanie z bliskimi przy wspólnym stole. Na pewno sprawdzi się podana po sytym wielkanocnym obiedzie! Przepis na tę alternatywę dla babki wielkanocnej bezglutenowej zaliczamy do kategorii przepisów średnich pod względem trudności przygotowania, jednak możesz mieć pewność, że jej walory są warte odrobiny zachodu! Dodatkowo, jeśli jesteś na tropie pysznych bezglutenowych ciast, z pełną odpowiedzialnością możemy polecić Ci również bezglutenowe ciasto śliwkowego nasze mistrza wypieków. To przepis o wiele mniej skomplikowany od poprzedniego, ale nie mamy co do tego wątpliwości, że efekt końcowy Cię nie rozczaruje!
Skoro zainteresowała Cię nietuzinkowa babka wielkanocna bezglutenowa, musisz mieć na uwadze, że w kolekcji przepisów Kuchni Lidla znajduje się niemała reprezentacja tych ponadczasowych wypieków. Większość z nich to jednak propozycje dla osób, które nie muszą unikać glutenu. Wśród kochanych przez naszych sympatyków wypieków znajdują się m.in. babeczki czekoladowe z suszoną żurawiną, orzechowe babeczki z kubka czy babeczki marmurkowe z czekoladą. A to wszystko propozycje na słodko. Jeśli poszukujesz odmiany dla babki z lukrem, poznaj też polecane przez naszych kucharzy wielkanocne babeczki w odsłonie wytrawnej. Choćby wyśmienite babeczki śniadaniowe Kingi Paruzel na kilka sposobów – z kremem koperkowym z czosnkiem lub kremem chrzanowym. Te wyborne propozycje tworzą też kompozycje kulinarne z halibutem czy jajkami przepiórczymi! Jeszcze inny pomysł warty sprawdzenia to babeczki pomidorowe z mozzarellą, tymiankiem i jogurtem. Jeżeli więc w tym przypadku nie musisz ograniczać się do kuchni bezglutenowej, daj szansę wymienionym propozycjom!
Wierzymy, że nie masz już wątpliwości związanych z przedstawionym przepisem. Wypróbuj pyszną babkę bezglutenową z polewą malinową przy najbliższej okazji. Poznaj ciasto, które nie tylko smakuje dobrze jak żadne inne, ale też ma zadatki na to, by stać się niekwestionowaną perłą stołu. A później sięgnij też po inne inspiracje naszych mistrzów cukiernictwa!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
- Babka orzechowo-migdałowa
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Czekoladowa kostka bez laktozy
- Babka z herbatą matcha
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
- Babka cytrynowa
- Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
- Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
- Tarta makowa z gruszkami
- Idealny lukier królewski do dekoracji
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
- Gofry z jogurtem i borówkami
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych
- Gofry z jogurtem i truskawkami
- Cytrynowy sernik w słoiku
- Cookie box: ciasteczka maślane z orzechami
- Korzenno-dyniowe ciasto pumpkin spice
- Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Marynowane pieczarki w słoiku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
215 dni temu
U mnie niewypał.
odpowiedz