Babka bezglutenowa z lukrem malinowym

Ola Tatka

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot wielofunkcyjny lub mikser
  • sitko o drobnych oczkach
  • tarkę
  • formę do babki
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotuj wcześniej:

Produkty przechowywane w lodówce wyjmij z niej z wyprzedzeniem, by ogrzały się do temperatury pokojowej.

Sposób przygotowania:

Krok 1: UBIJAMY JAJKA

Jajka łączymy w misie robota z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubijamy na puszystą masę, aż potroją swoją objętość.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BABKĘ

Do ubitych jajek dodajemy suche składniki przesiane przez sitko o drobnych oczkach: mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Masło rozpuszczamy w rondelku i, wciąż gorące, dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta, cały czas mieszając.

Krok 3: PIECZEMY BABKĘ

Formę do babki smarujemy olejem i oprószamy mąką, a następnie przelewamy do niej ciasto. Babkę pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER MALINOWY

Cukier puder łączymy w miseczce z sokiem malinowym i mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą.

Krok 5: DEKORUJEMY BABKĘ

Upieczoną babkę odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy. Z wierzchu polewamy ją malinowym lukrem. Dekorujemy świeżymi malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!