zobacz film Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • automat do pieczenia chleba Silvercrest
  • blender ręczny
  • łopatkę
  • pędzelek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: ZAPARZAMY SIEMIĘ LNIANE

Siemię lniane zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy i odstawiamy, by siemię napęczniało i stało się kleiste.

Krok 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę gryczaną, kukurydzianą i ryżową łączymy w dużej misce. Dodajemy sól i proszek do pieczenia. Mieszamy.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA CHLEB

Suszone żurawiny zalewamy niewielką ilością napoju migdałowego i odstawiamy, by lekko zmiękły. Pozostałą ilość napoju migdałowego przelewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy namoczone wcześniej siemię lniane. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładki, gęsty płyn.

Do miski z suchymi składnikami dodajemy olej, posiekane orzechy włoskie i nasiona słonecznika. Mieszamy. Dodajemy namoczone żurawiny oraz napój migdałowy zmiksowany z siemieniem lnianym. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łopatki, aż składniki się połączą.

Ciasto odstawiamy na ok. 10-15 minut.

Krok 4: PIECZEMY CHLEB

Formę z automatu do pieczenia chleba smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Ciasto przelewamy do formy, wierzch delikatnie smarujemy mieszaniną miodu i wody. Surowe ciasto nacinamy z wierzchu wzdłuż, by podczas pieczenia pękło w miejscu przecięcia.

Formę przekładamy do urządzenia. Ustawiamy wielkość chleba: 1250 g. Wybieramy poziom wypieczenia skórki oraz program „PIECZENIE”. Zamykamy automat i pieczemy chleb przez 1 godzinę. Po upływie czasu wyłączamy automat. Upieczony chleb pozostawiamy w automacie na ok. 30 minut. Gotowy wyjmujemy z foremki i odstawiamy na kratkę do wystudzenia.

WSKAZÓWKA! Chleb bezglutenowy możesz również piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C, w keksówce wysmarowanej olejem. Po upływie czasu przeznaczonego na pieczenie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim chleb na ok. 30 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    656 dni temu
    Chleb bezglutenowy z mąką pszenna?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    652 dni temu
    W przepisie nie używamy oczywiście mąki pszennej, wtedy chleb nie byłby bezglutenowy. Na liście składników na stronie znajdują się pewne nieścisłości. Pracujemy aktualnie nad rozwiązaniem tej sytuacji, natomiast zanim to nastąpi, zachęcamy do przygotowania przepisu według listy składników dostępnej pod filmem, w którym Paweł przygotowuje ten pyszny chleb: https://www.youtube.com/watch?v=UcNuXkELtKM
  • Gość Gość
    604 dni temu
    Gdzie masz make pszenna w tym przepisie ?

Chleb bezglutenowy – przepis z orzechami i żurawiną na idealne śniadanie

Chleb bezglutenowy to doskonała opcja na śniadanie nie tylko dla osób, które nie tolerują glutenu czy pozostają na diecie bezglutenowej z innych powodów. Jest pyszny, lekki i niezwykle sycący, a dzięki różnym rodzajom mąk, jest również czymś odmiennym od tradycyjnego pieczywa, które często zajadamy na śniadania. Przepis na chleb bezglutenowy jest również niezwykle prosty, dlatego może go upiec każdy. Dosłownie. Wystarczy, że masz odpowiednie składniki, blender i piekarnik. Choć w przepisie Pawła Małeckiego znajdziesz jeszcze jedną podpowiedź, która może ułatwić Ci robienie wypieków. Bezglutenowy chleb możesz upiec w automacie do pieczenia chleba Silvercrest. I tak, jeśli jesz sporo bułek i chlebów, to naprawdę mnóstwo zaoszczędzonego czasu.

Jak zrobić chleb bezglutenowy? Przepis Pawła jest prosty, choć potrzebujesz do niego wielu składników. Przyda Ci się mąka gryczana, kukurydziana i ryżowa, by uzyskać odpowiednią konsystencję, ale także niepowtarzalny smak. Aby mieć pewność, że wszystkie elementy świetnie się ze sobą połączą, potrzebujesz również siemienia lnianego. To dodatek, który zapewnia ciastu kleistość – kiedy w mące brak glutenu, trzeba radzić sobie w inny sposób. Sprawdzony przepis na chleb bezglutenowy powinien również posiadać pyszne dodatki! Im więcej smaku, tym lepiej. Paweł proponuje orzechy włoskie i żurawinę, czyli idealne połączenie. Do tego jeszcze nasiona słonecznika. Ach, nic dziwnego, że ten chleb to śniadaniowy hit. Przepis na chleb bez glutenu zawróci w głowie nie tylko Tobie, ale również Twoim najbliższym. Koniecznie go wypróbuj. Jak zrobić chleb bezglutenowy? Przepis poprowadzi Cię przez wszystkie elementy krok po kroku.

Jak upiec puszysty chleb bez glutenu? To nie takie trudne!

Chleb bez glutenu może być puszysty, przepyszny i mięciutki. Wystarczy znaleźć odpowiedni przepis. Paweł zadbał o tę część. Teraz pozostaje tylko upiec chleb! Jak piec chleb bezglutenowy? Zacznij od przygotowania ciasta.

Aby upewnić się, że składniki na ciasto się zlepią, zalej dwie łyżki siemienia lnianego wrzątkiem. Wymieszaj i odstaw. Po chwili siemię napęcznieje i stanie się kleiste. Następnie w misce połącz wszystkie suche składniki – mąkę gryczaną, kukurydzianą i ryżową. Dodaj również sól i proszek do pieczenia, który sprawi, że chleb pięknie urośnie. Pieczywo bez glutenu możesz zrobić również z innych bezglutenowych mąk – jaglanej, amarantusowej czy mąki z ciecierzycy. Wymieszaj suche składniki i odstaw miskę.

Teraz zalej suszoną żurawinę odrobiną napoju migdałowego lub innego napoju roślinnego, który masz akurat w domu. Odstaw, aż zmięknie. Resztę napoju wlej do wysokiego naczynia, do którego wlejesz również gęste już siemię lniane. Zmiksuj całość blenderem ręcznym. Ciasto na chleb jest już prawie gotowe. Teraz czas połączyć składniki. Do miski z mąką wlej olej, dodaj posiekane orzechy i nasiona słonecznika, a także namoczoną żurawinę i napój z siemieniem lnianym. Wymieszaj bardzo dokładnie za pomocą łopatki, aż wszystkie składniki się połączą. Możesz również skorzystać z robota kuchennego, by upewnić się, że ciasto jest odpowiednio wyrobione. Tak przygotowaną masę odstaw na 15 minut. Ciasto musi chwilę popracować. Następnie przygotuj glazurę z miodu, oleju i wody i posmaruj nią chleb przełożony do keksówki.

Masz już prawie gotowy puszysty chleb bezglutenowy! Przepis zakłada pieczenie chleba za pomocą automatu do pieczenia. Możesz jednak użyć piekarnika. Chleb wyjdzie doskonały niezależnie od tego, jaką metodę wybierzesz. W piekarniku chleb potrzebuje godziny. Urządzenie musi być rozgrzane do 175 stopni. Wystarczy, że włożysz do piekarnika ciasto przełożone do keksówki.

Jeśli pieczesz chleb w urządzeniu, pamiętaj o kilku rzeczach. Ustaw wielkość chleba na 1250 gramów. Wybierz poziom wypieczenia skórki, zgodnie ze swoimi preferencjami oraz program „pieczenie”. Podobnie, jak w piekarniku, chleb powinien piec się przez godzinę.

Niezależnie od tego, czy pieczesz chleb w urządzeniu, czy piekarniku, po upływie czasu pieczenia nie wyjmuj chleba przez pół godziny. Daj mu odpocząć i „dojść”, by był naprawdę pyszny i idealnie upieczony.

Wiesz już, jak zrobić chleb bezglutenowy. A z czym go jeść? To oczywiście zależy od Ciebie, jednak chleb z żurawiną i orzechami doskonale pasuje do francuskich serów i dojrzewających szynek. Koniecznie z dodatkiem charakternej rukoli! Będzie również fantastycznie komponować się ze słodkimi dodatkami, takimi jak dżemy i marmolady oraz masło orzechowe. A zresztą, możesz zobaczyć nasze pomysły na kanapki. Na przykład na tapas w stylu hiszpańskim lub kanapkę z kurczakiem. Eksperymentuj i szukaj najlepszego połączenia dla Ciebie. Zobaczysz, że chleb bezglutenowy z tego przepisu zaskoczy Cię możliwością tworzenia wielu połączeń smakowych.

Chleb bezglutenowy może być naprawdę pyszny, puszysty i miękki. Z przepisem Pawła przekonasz się, że może być też łatwy do zrobienia.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!