zobacz film Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • automat do pieczenia chleba Silvercrest
  • blender ręczny
  • łopatkę
  • pędzelek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: ZAPARZAMY SIEMIĘ LNIANE

Siemię lniane zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy i odstawiamy, by siemię napęczniało i stało się kleiste.

Krok 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę gryczaną, kukurydzianą i ryżową łączymy w dużej misce. Dodajemy sól i proszek do pieczenia. Mieszamy.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA CHLEB

Suszone żurawiny zalewamy niewielką ilością napoju migdałowego i odstawiamy, by lekko zmiękły. Pozostałą ilość napoju migdałowego przelewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy namoczone wcześniej siemię lniane. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładki, gęsty płyn.

Do miski z suchymi składnikami dodajemy olej, posiekane orzechy włoskie i nasiona słonecznika. Mieszamy. Dodajemy namoczone żurawiny oraz napój migdałowy zmiksowany z siemieniem lnianym. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łopatki, aż składniki się połączą.

Ciasto odstawiamy na ok. 10-15 minut.

Krok 4: PIECZEMY CHLEB

Formę z automatu do pieczenia chleba smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Ciasto przelewamy do formy, wierzch delikatnie smarujemy mieszaniną miodu i wody. Surowe ciasto nacinamy z wierzchu wzdłuż, by podczas pieczenia pękło w miejscu przecięcia.

Formę przekładamy do urządzenia. Ustawiamy wielkość chleba: 1250 g. Wybieramy poziom wypieczenia skórki oraz program „PIECZENIE”. Zamykamy automat i pieczemy chleb przez 1 godzinę. Po upływie czasu wyłączamy automat. Upieczony chleb pozostawiamy w automacie na ok. 30 minut. Gotowy wyjmujemy z foremki i odstawiamy na kratkę do wystudzenia.

WSKAZÓWKA! Chleb bezglutenowy możesz również piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C, w keksówce wysmarowanej olejem. Po upływie czasu przeznaczonego na pieczenie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim chleb na ok. 30 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!