zobacz film Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • automat do pieczenia chleba Silvercrest
  • blender ręczny
  • łopatkę
  • pędzelek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: ZAPARZAMY SIEMIĘ LNIANE

Siemię lniane zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy i odstawiamy, by siemię napęczniało i stało się kleiste.

Krok 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę gryczaną, kukurydzianą i ryżową łączymy w dużej misce. Dodajemy sól i proszek do pieczenia. Mieszamy.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA CHLEB

Suszone żurawiny zalewamy niewielką ilością napoju migdałowego i odstawiamy, by lekko zmiękły. Pozostałą ilość napoju migdałowego przelewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy namoczone wcześniej siemię lniane. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładki, gęsty płyn.

Do miski z suchymi składnikami dodajemy olej, posiekane orzechy włoskie i nasiona słonecznika. Mieszamy. Dodajemy namoczone żurawiny oraz napój migdałowy zmiksowany z siemieniem lnianym. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łopatki, aż składniki się połączą.

Ciasto odstawiamy na ok. 10-15 minut.

Krok 4: PIECZEMY CHLEB

Formę z automatu do pieczenia chleba smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Ciasto przelewamy do formy, wierzch delikatnie smarujemy mieszaniną miodu i wody. Surowe ciasto nacinamy z wierzchu wzdłuż, by podczas pieczenia pękło w miejscu przecięcia.

Formę przekładamy do urządzenia. Ustawiamy wielkość chleba: 1250 g. Wybieramy poziom wypieczenia skórki oraz program „PIECZENIE”. Zamykamy automat i pieczemy chleb przez 1 godzinę. Po upływie czasu wyłączamy automat. Upieczony chleb pozostawiamy w automacie na ok. 30 minut. Gotowy wyjmujemy z foremki i odstawiamy na kratkę do wystudzenia.

WSKAZÓWKA! Chleb bezglutenowy możesz również piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C, w keksówce wysmarowanej olejem. Po upływie czasu przeznaczonego na pieczenie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim chleb na ok. 30 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    242 dni temu
    Chleb bezglutenowy z mąką pszenna?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    238 dni temu
    W przepisie nie używamy oczywiście mąki pszennej, wtedy chleb nie byłby bezglutenowy. Na liście składników na stronie znajdują się pewne nieścisłości. Pracujemy aktualnie nad rozwiązaniem tej sytuacji, natomiast zanim to nastąpi, zachęcamy do przygotowania przepisu według listy składników dostępnej pod filmem, w którym Paweł przygotowuje ten pyszny chleb: https://www.youtube.com/watch?v=UcNuXkELtKM
  • Gość Gość
    190 dni temu
    Gdzie masz make pszenna w tym przepisie ?

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!