Kanapka z kurczakiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

Przygotuj wcześniej:

Filet z piersi kurczaka przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj ulubione przyprawy (np. sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie). Zagotuj. Gotuj do miękkości mięsa. Możesz wykorzystać również ugotowaną pierś kurczaka z rosołu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ Z KURCZAKA

Ugotowaną pierś z kurczaka bardzo drobno siekamy, przerzucamy do miseczki. Seler obieramy i siekamy bardzo drobno w poprzek (liście odstawiamy), dodajemy do kurczaka, następnie dodajemy pokruszony ser, 4 łyżki majonezu, sok z 1½ cytryny, sól, pieprz i posiekany szczypiorek z dymki. Mieszamy.

KROK 2: SKŁADAMY KANAPKI

Liście selera siekamy. 2 bagietki kroimy wzdłuż, nie przekrawamy do końca. Do bagietek nakładamy przygotowany farsz, szpinak, posiekane liście selera, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Każdą bagietkę kroimy na pół.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Kanapka z kurczakiem Kuchni Lidla – niezawodny przysmak!

Czy przepadasz za smakiem kurczaka? Szukasz jakiegoś nowego pomysłu na to uniwersalne mięso? Jeśli tak, na pewno zainteresuje Cię nasza propozycja. Przybywamy do Ciebie z kanapkami z kurczakiem. Ale nie takimi zwykłymi! O ich nietuzinkowy smak dba pasta z kurczaka z dodatkiem fety oraz starannie dobranych warzyw i dodatków. Wszystko to w zestawieniu z chrupiącą bagietką, szpinakiem baby i oliwą z oliwek! Jeśli uwielbiasz barwne sandwiche, mamy pewność, że kanapki z kurczaka według pomysłu Kuchni Lidla dołączą do grona Twoich ulubionych opcji!

Nasza bułka z kurczakiem to pomysł na świetne śniadanie (pierwsze lub drugie, w domu lub na wynos), przekąskę na imprezę lub do filmu, czy też sprawdzona opcja na kolację. To propozycja pożywna, dlatego może nawet zastąpić Ci lunch! Wielkim atutem naszego przepisu jest fakt, że zrealizujesz go w jakieś 10 minut! To bardzo łatwa do zamienienia w rzeczywistość receptura, z którą nikt nie powinien mieć problemu. Trzymając się podanych proporcji składników, przygotujesz 4 porcje bułki z kurczakiem! A teraz przekonajmy się, jak powstaje ta uniwersalna propozycja.

Bułka z kurczakiem – przepis na ciepło i na zimno

Od czego zacząć realizację przepisu na kanapkę z kurczakiem w formie pożywnej pasty? Od zajęcia się piersią z kurczaka. Mięso zalej w garnku zimną wodą i przypraw zgodnie z zaleceniami. Gotuj aż do uzyskania przez nie pożądanej miękkości. Uwaga – jeśli przyrządzałaś lub przyrządzałeś ostatnio rosół i został Ci filet, będzie jak znalazł do naszego przepisu. Co dalej? Pierś posiekaj na bardzo drobne części, dodaj do niej posiekany seler, pokruszony ser i wymienione w przepisie dodatki. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. To farsz do naszej kanapki z kurczakiem na zimno lub na ciepło!

Kolejny etap to już składanie kanapki. Posiekaj liście selera i natnij bagietkę wzdłuż (nie przerywając bułeczki). Teraz do środka dodaj farsz mięsny, szpinak i seler. Pamiętaj o kilku kroplach oliwy z oliwek, pieprzu i soli. Po przecięciu każdej bagietki na pół, nasze kanapki są gotowe!

Jak już pisaliśmy, kanapkę z kurczakiem z naszego przepisu możesz serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Co do tej drugiej formy podawania chyba nie ma żadnych wątpliwości. Jak jednak podgrzać pyszną kanapkę z kurczakiem? Jest sporo opcji. Po pierwsze możesz podgrzać kanapkę w folii, w piekarniku rozgrzanym do 180°C (niech spędzi w nim 10 do 15 minut), po drugie – w mikrofali. Kanapka będzie gorąca nawet w 2 minuty, jednak nie licz na to, że okaże się tak chrupiąca jak ta z piekarnika. Co więcej, przysmak możesz podgrzać też na patelni (bez oleju) lub w opiekaczu.

Kurczak na kanapki – jak go przyrządzić?

Nasz kurczak do kanapek powstaje na bazie piersi z kurczaka, selera, sera feta, majonezu i przypraw. Na jakie inne sposoby możesz jednak przygotować farsz do kanapek? Pierwsza z polecanych modyfikacji dotyczy musztardy – rozdrobnionego kurczaka połącz z majonezem, musztardą oraz ulubionymi przyprawami i innymi dodatkami. Kurczak bardzo dobrze będzie czuł się też w towarzystwie warzyw – marchewki, papryki i ogórka kiszonego. Jeśli poszukujesz nieco lżejszej alternatywy dla farszu z majonezem, śmiało możesz zastąpić go jogurtem naturalnym. Jakie inne sosy oprócz musztardy mogą pasować do kanapki z kurczakiem? Oczywiście Twój ulubiony ketchup lub sos BBQ.

Kolejna z naszych podpowiedzi związanych z kurczakiem do kanapek dotyczy sera. W oryginalnym przepisie filetowi towarzyszy feta. Śmiało możesz jednak zastąpić ją innym serem – choćby popularnym żółtym cheddarem lub uniwersalną mozzarellą.

Pamiętaj też, że odpowiedni kurczak do kanapek to też ten w odsłonie wędzonej. Albo bardzo pikantnej – przygotowując farsz, dodaj do całości nieco ostrej papryki lub sosu. Kurczak na ostro dobrze odnajduje się w towarzystwie awokado i limonki. Jeśli przepadasz za inspiracjami z Dalekiego Wschodu, możesz też zdecydować się kurczaka w curry!

Kanapka z kurczakiem i inne pomysły na kanapki w Kuchni Lidla

Na pewno nie masz już żadnych wątpliwości związanych z przygotowywaniem pysznej kanapki z kurczakiem według pomysłu Kuchni Lidla. Wiesz już także, z jakimi dodatkami i w jaki sposób możesz urozmaicić przepis. Co zatem nam pozostało? Oczywiście zwrócić Twoją uwagę na liczne inne pomysły na nietuzinkowe kanapki, które czekają na Ciebie w naszym katalogu.

Pozostając w temacie – sprawdź, w jaki sposób kanapkę z kurczakiem na ciepło przygotowuje Kinga Paruzel. Zanim jeszcze zajrzysz do przepisu, podpowiadamy, że wędzoną pierś autorka zestawia z pesto i burratą, tworząc kompozycję o intensywnie włoskim powabie. A jeśli już mowa o włoskich przysmakach – sprawdź też naszą inspirację znaną jako kanapka ciao ciabatta. Znajdziesz w niej m.in. ser grana padano, rukolę, pomidory, mix sałat i czarne oliwki. O doskonały smak kanapki dba oczywiście chrupiąca ciabatta!

Czy zajadając się wyszukanymi kanapkami, chcesz zapoznać się z tradycjami kulinarnymi z różnych stron świata? Jeśli tak, na pewno zainteresuje Cię BLT, czyli kanapka w stylu amerykańskim z bekonem, sałatą i pomidorem. Jeszcze jeden pomysł na kanapkę rodem ze Stanów Zjednoczonych to kanapka z pastrami, a zatem popularny po drugiej stronie Atlantyku specjał kulinarny wywodzący się z kuchni żydowskiej.

A może jednak poszukujesz inspiracji rodem z Europy? W takim razie poznaj francuskie tosty z karmelizowanymi jabłkami – zwłaszcza wtedy, gdy preferujesz raczej śniadania na słodko. Albo też tosty francuskie z bananami! Wróćmy jednak do dań na słono – każda miłośniczka lub miłośnik smaków Grecji pokocha kanapkę z grillowanym serem halloumi (przy okazji rzuć też okiem na pitę z grillowanym halloumi). Kolejna z naszych propozycji to sródziemnomorski burger z paprykowym relishem, a więc przepis na pożywne danie główne, które ukazuje to, co najlepsze w kuchni południowej Europy. Jak widzisz – pomysłów jest mnóstwo!

Wypróbuj przepis na kanapkę z kurczakiem Kuchni Lidla, a potem sięgnij też po inne sprawdzone przepisy na kanapki o nietuzinkowym smaku. Na pewno znajdziesz coś idealnego dla siebie!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!