Seler korzeniowy ma okrągły kształt. Ma bardzo charakterystyczny ostry smak i intensywny zapach. Wnętrze selera ma jasną, biało-kremową barwę. Jest to warzywo, które występuje cały rok w naszych sklepach.
Jak go obierać?
Przed wykorzystaniem korzeń selera dokładnie myjemy i obieramy z wierzchniej łykowatej skórki. Młody seler ma delikatną skórkę i wystarczy ją dokładnie zeskrobać.
Jak go podawać?
Seler można podawać zarówno gotowany, jak i surowy. Jest składnikiem warzywnych wywarów, sałatek jarzynowych oraz surówek.
Jakie ma właściwości?
Korzeń selera zawiera sporo witaminy K i potasu. To warzywo korzeniowe zawiera również błonnik rozpuszczalny, który obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich. Korzeń selera jest również dobrym źródłem kwasu foliowego, który przeciwdziała wadom rozwojowym układu nerwowego u płodów, dlatego nie powinny z niego rezygnować kobiety w ciąży. Seler zawiera również szereg związków fenolowych, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami.
Ciekawostka
Seler uznawany jest za afrodyzjak.
Wartości odżywcze w 100 g warzywa:
• Wartość energetyczna – 42 kcal
• Białko – 1,5 g
• Węglowodany – 9,2 g
• Tłuszcz – 0,3 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA