Chrzan, czyli wieloletnia, wytrzymała na mróz bylina z rodziny kapustowatych, znany był już w starożytnym Egipcie oraz Rzymie, gdzie ceniony był ze względu na swoje konserwujące właściwości. Do Europy trafił prawdopodobnie w XII wieku.
Jak wybierać?
Korzeń chrzanu jest długi, mięsisty, o jasnożółtej barwie i białym przekroju. Kupując chrzan, należy wybierać okazy twarde, bez plam, zdrewniałych części, kiełków i zazielenień. Korzenie powinny mieć ok. 2,5 cm grubości i co najmniej 25 cm długości. Dobrej jakości chrzan powinien być ostry i pozbawiony goryczy.
Jak używać?
Chrzan obieramy cienko z zewnętrznej warstwy, a następnie miksujemy lub ścieramy na tarce. Korzeń chrzanu to warzywo przyprawowe, dlatego używa się go w niewielkiej ilości. By złagodzić smak chrzanu spożywanego na surowo, można połączyć go ze śmietaną, jogurtem lub majonezem. Chrzan łagodnieje również, gdy podawany jest na gorąco, np. w sosach.
Jakie ma właściwości?
Zawiera wiele cennych składników dla naszego zdrowia. Obecny w nim enzym peroksydaza zwalcza wolne rodniki. Działanie antyoksydacyjne wykazuje również zawarta w korzeniu chrzanu witamina C oraz flawonoidy, które chronią DNA przed zniszczeniami.
Dzięki obecności mirozynazy ma właściwości bakteriobójcze.
Chrzan stanowi doskonały dodatek do przystawek i zakąsek ze względu na swoje działanie, pobudzające apetyt i poprawiające trawienie.