Naleśniki - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 3 4 »
Mogą być dodatkiem do pierwszego dania, ale mogą również być podane jako samodzielne danie w porze obiadowej – na pewno zaspokoją głód. Naleśniki, bo o nich mowa, mają tę niekwestionowaną zaletę, że smakują wyśmienicie zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Chcecie się przekonać? Wypróbujcie poniższe przepisy, a na pewno nie pożałujecie!

Naleśniki – przepis na ciasto

Kluczem do sukcesu w przypadku naleśników jest odpowiednie ciasto. Tradycyjnie do naleśników używa się mąki pszennej, jednak coraz częściej jest ona zastępowana innymi odmianami mąki. Jeśli więc zastanawiacie się, jak zrobić naleśniki, to weźcie pod uwagę również inne rodzaje mąki. Doskonałą propozycją, nie tylko ze względów zdrowotnych, będą np. naleśniki bezglutenowe. Nie dość, że mogą ich skosztować osoby nietolerujące glutenu, to na dodatek będą także ciekawą alternatywą dla wszystkich smakoszy tego dania. Warto zatem od czasu do czasu spróbować naleśników gryczanych, z mąki ryżowej lub kukurydzianej. Dla tych, którzy nie są jeszcze gotowi na zupełną odmianę, Kuchnia Lidla podaje przepis na galettes z grzybami i szynką, które przygotowywane są na bazie mąki pszennej i gryczanej.

Sporym wyzwaniem kulinarnym mogą też okazać się naleśniki bez mleka krowiego, które najlepiej zastąpić wodą lub mlekiem roślinnym. Taka opcja przypadnie do gustu szczególnie osobom uczulonym na laktozę.

Naleśniki fit

Naleśniki na mące pszennej są dość kalorycznym daniem, bo w 100 gramach zawierają blisko 230 kalorii. Jeśli policzymy również wchodzące w ich skład dodatki, zwłaszcza te słodkie, to ich kaloryczność znacznie wzrośnie. Dobrze jest więc zastanowić się, z czym jadać naleśniki, szczególnie będąc na diecie. Istotną kwestią jest ponadto wybór mąki. Jakiej mąki najlepiej więc używać do przygotowania naleśników dietetycznych? Najlepszym wyborem będą różne rodzaje mąki pełnoziarnistej. Świetną alternatywą dla mąki pszennej jest również mąka bezglutenowa, np. ryżowa, gryczana czy kukurydziana. Gdy już uda Wam się przygotować odpowiednie ciasto, to staniecie przed wyborem dodatków. Z czym więc jeść naleśniki, aby cały czas pozostawać fit? Spróbujcie propozycji Kuchni Lidla:

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!