Zapiekane naleśniki z ratatouille
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Kroimy warzywa

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Cukinię, paprykę, pomidory i bakłażana oczyszczamy, z papryki usuwamy pestki. Warzywa kroimy w kostkę o wielkości ok. 1 cm.

Krok 2: Dusimy warzywa

Bakłażana, cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez 2 minuty. Dodajemy cukinię i paprykę. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, cukrem do smaku i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy pomidory, wino, bulion i dusimy w częściowo przykrytym garnku przez 7-10 minut do odparowania. Mocno doprawiamy według uznania.

Krok 3: Smażymy naleśniki

Mąkę i sól mieszamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, wodą mineralną i olejem. Stopniowo dodajemy do mąki, mieszając. Odstawiamy na 20 minut do spęcznienia. Smażymy 6 cienkich naleśników na odrobinie gorącego masła przez 1-2 minuty z każdej strony.

Naleśniki faszerujemy ratatouille, zwijamy w rulon i układamy jeden obok drugiego w płaskim, natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posypujemy tartym serem i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut. Podajemy z zieloną sałatą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram