Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
2 łyżki masła roztapiamy i studzimy. Mieszamy mąkę pszenną, gryczaną i 1 płaską łyżeczkę soli. Roztrzepujemy jajka i dodajemy do suchych składników. Mleko i 250 ml wody mieszamy, połowę dodajemy do mąki i mieszamy na gładkie ciasto. Dolewamy pozostałą część mleka i mieszamy. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 45 minut do spęcznienia.
Krok 2: Smażymy pieczarki
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Dusimy na 1 łyżce gorącego masła przez 3-5 minut. Listki estragonu obrywamy, siekamy, dodajemy do pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na bok. Szynkę kroimy w paski. Pomidory oczyszczamy i kroimy w ćwiartki.
Krok 3: Smażymy galette
Dużą patelnię smarujemy odrobiną masła. Wlewamy 1 łyżkę wazową ciasta i równomiernie rozprowadzamy, obracając patelnią. Smażymy przez 1-2 minuty, a następnie obracamy. Układamy szynkę i pieczarki. Posypujemy odrobiną startego sera i smażymy przez kolejne 1-2 minuty, aż ser się roztopi. Boki galette’a zawijamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Resztę ciasta przygotowujemy w ten sam sposób. Podajemy posypane pomidorkami koktajlowymi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba po japońsku
- Ryba z piekarnika
- Mini burgery
- Krokiety z mięsem
- Jajka na miękko
- Pistacjowy sernik baskijski
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Burek ze szpinakiem
- Sałatka gyros
- Boczek pieczony
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Makowiec japoński
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Klasyczna sałatka grecka
- Najlepsza sałatka z tortellini
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
3236 dni temu
CUDOWNIE
Odpowiedz