Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
2 łyżki masła roztapiamy i studzimy. Mieszamy mąkę pszenną, gryczaną i 1 płaską łyżeczkę soli. Roztrzepujemy jajka i dodajemy do suchych składników. Mleko i 250 ml wody mieszamy, połowę dodajemy do mąki i mieszamy na gładkie ciasto. Dolewamy pozostałą część mleka i mieszamy. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 45 minut do spęcznienia.
Krok 2: Smażymy pieczarki
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Dusimy na 1 łyżce gorącego masła przez 3-5 minut. Listki estragonu obrywamy, siekamy, dodajemy do pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na bok. Szynkę kroimy w paski. Pomidory oczyszczamy i kroimy w ćwiartki.
Krok 3: Smażymy galette
Dużą patelnię smarujemy odrobiną masła. Wlewamy 1 łyżkę wazową ciasta i równomiernie rozprowadzamy, obracając patelnią. Smażymy przez 1-2 minuty, a następnie obracamy. Układamy szynkę i pieczarki. Posypujemy odrobiną startego sera i smażymy przez kolejne 1-2 minuty, aż ser się roztopi. Boki galette’a zawijamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Resztę ciasta przygotowujemy w ten sam sposób. Podajemy posypane pomidorkami koktajlowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekane naleśniki z ratatouille
Duszone warzywa zawinięte w naleśnik, zapieczone z serem to łatwy sposób na smaczny i udany obiad!
Naleśniki z farszem
Jak wykorzystać danie z poprzedniego dnia? Wypróbuj nasz przepis na pyszne naleśniki!
Naleśniki ze szparagami
Doskonała opcja na spotkanie w gronie przyjaciół: delikatny smak szparagów otulonych lekkim ciastem naleśnikowym.
Cynamonowe naleśniki ze śliwkami
Zawsze jest dobry dzień, by zrobić naleśniki. Szczególnie gdy się ma przepis na przepyszny sos śliwkowy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wykwintne roladki rybne
- Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
- Racuchy z jabłkami
- Placuszki ziemniaczane
- Przecier ze świeżych owoców
- Wegetariańskie hot dogi
- Pierogi z mięsem
- Makaron z pesto z bobu
- Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
- Pasta kokosowa na słodko
- Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym
- Kalarepa faszerowana grochem
- Wege placki z tartych warzyw
- Deser proteinowy à la tiramisu
- Kung pao z tofu i boczniakami
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Sernik krakowski
- Babka ziemniaczana
- Rolada makowa
- Sałatka z truskawkami
- Milopitakia
- Czekoladowe ciastka whoopie pies
- Podudzia indyka z marchewką
- Kaczka na chrupiąco z karmelizowanymi jabłkami
- Orzechowe babeczki
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
- Kurczak z chili
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Pstrąg łososiowy z orzechową fasolką
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2874 dni temu
CUDOWNIE
odpowiedz