Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender kielichowy
- głęboką blachę do piekarnika
- piekarnik rozgrzany do 200°C
- syfon do bitej śmietany i naboje do syfonu
Przygotuj wcześniej:
Masło roztop, aby w momencie użycia było płynne, ale nie gorące.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C, aby dobrze się rozgrzała. Jajka z cukrem dajemy do kielicha blendera i przez chwilę je ubijamy. Następnie dolewamy mleko i wsypujemy mąkę oraz sól. Całość blendujemy, pod koniec dodajemy roztopione masło.
KROK 2: PIECZEMY DUTCH BABY
Gorącą blachę wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nią masło klarowane. Czekamy, aż się roztopi, i rozprowadzamy je równomiernie po całej powierzchni naczynia. Następnie na blachę wylewamy ciasto i przekładamy je do piekarnika rozgrzanego do temp. 210°C. Dutch baby pieczemy przez ok. 20-25 minut.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI DO KARMELIZACJI
Gruszki obieramy ze skórki, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy na cząstki. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę. Następnie obie pomarańcze obieramy i filetujemy (wycinamy segmenty pomarańczy bez białych błonek). Na koniec z pomarańczy wyciskamy sok.
KROK 4: KARMELIZUJEMY GRUSZKI
Na patelnię dodajemy cukier i wodę i podgrzewamy je, aż zaczną się gotować, co jakiś czas mieszamy. Kiedy syrop zgęstnieje, na patelnię dodajemy sok z pomarańczy i gruszki. Całość podgrzewamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Na koniec do złotobrązowego syropu dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, masło i filety z pomarańczy. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy.
KROK 5: ZAPIEKAMY NALEŚNIK Z GRUSZKAMI
Skarmelizowane gruszki wraz z sosem przekładamy na upieczonego naleśnika. Następnie podgrzewamy go ok. 3-5 minut w rozgrzanym piekarniku.
KROK 6: PODAJEMY NALEŚNIK
Zimną śmietankę przelewamy do zimnego syfonu i wkładamy naboje. Naleśnika kroimy na kawałki i podajemy ze świeżo ubitą śmietaną.
WSKAZÓWKA! Śmietankę możemy też ubić w mikserze i dosłodzić ją do smaku cukrem pudrem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Klasyczna sałatka grecka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Krokiety z mięsem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Uszka z grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Nuggetsy z kurczaka
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto na pierogi
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Jajka na miękko
- Łazanki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pierniki
- Świąteczne pierniczki
- Ryba z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)