Krokiety wielkanocne
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • mikser

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GOTUJEMY JAJKA DO FARSZU

4 jajka wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na twardo przez około 14 minut. Następnie studzimy i obieramy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NALEŚNIKOWE

Masło podgrzewamy w rondelku na małym ogniu i delikatnie je roztapiamy, regularnie mieszając. Następnie do miski wlewamy mleko, wodę gazowaną, dodajemy 2 surowe jajka, mąkę, rozpuszczone masło i szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki i odkładamy je na bok do wystudzenia.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Białą kiełbasę obieramy z osłonek i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy kiełbasę do momentu, aż nabierze złotego koloru. Przekładamy ją do miski. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek, mozzarellę oraz ugotowane i pokrojone w większą kostkę jajka. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 4: ZWIJAMY KROKIETY

Na każdym naleśniku rozkładamy 2-3 łyżki farszu. Składamy brzegi do środka i zwijamy naleśniki w rulon, tworząc krokiety. Każdy obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

KROK 5: SMAŻYMY KROKIETY

Na patelni rozgrzewamy 250 ml oleju. Krokiety smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy na ciepło – najlepiej z sosem czosnkowym, chrzanowym lub ulubionym dipem.

WSKAZÓWKA! Jeśli przygotowujemy większą porcję, krokiety świetnie sprawdzą się również jako danie do odgrzania – wystarczy je ponownie podsmażyć lub podgrzać w piekarniku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1 dzień temu
    Na ile porcji podany przepis?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    10 godzin temu
    Ten przepis to 4 porcje krokietów :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!