
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- mikser
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY JAJKA DO FARSZU
4 jajka wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na twardo przez około 14 minut. Następnie studzimy i obieramy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NALEŚNIKOWE
Masło podgrzewamy w rondelku na małym ogniu i delikatnie je roztapiamy, regularnie mieszając. Następnie do miski wlewamy mleko, wodę gazowaną, dodajemy 2 surowe jajka, mąkę, rozpuszczone masło i szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki i odkładamy je na bok do wystudzenia.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Białą kiełbasę obieramy z osłonek i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy kiełbasę do momentu, aż nabierze złotego koloru. Przekładamy ją do miski. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek, mozzarellę oraz ugotowane i pokrojone w większą kostkę jajka. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: ZWIJAMY KROKIETY
Na każdym naleśniku rozkładamy 2-3 łyżki farszu. Składamy brzegi do środka i zwijamy naleśniki w rulon, tworząc krokiety. Każdy obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
KROK 5: SMAŻYMY KROKIETY
Na patelni rozgrzewamy 250 ml oleju. Krokiety smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy na ciepło – najlepiej z sosem czosnkowym, chrzanowym lub ulubionym dipem.
WSKAZÓWKA! Jeśli przygotowujemy większą porcję, krokiety świetnie sprawdzą się również jako danie do odgrzania – wystarczy je ponownie podsmażyć lub podgrzać w piekarniku.
Zobacz podobne
przepisy
Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. Zobacz, jak przygotować krokiety!

Krokiety z szynką serrano
Krokiety z szynką serrano to jedne z najbardziej typowych tapas w Hiszpanii. Wypróbuj ten przepis i wprowadź hiszpańskie klimaty do swojej kuchni.

Krokiety z serem pavé
Przepyszne i chrupiące krokiety z serem pavé, które będą idealną przekąską na imprezę lub świetnym dodatkiem do sałatki.

Krokiety z mięsem
Krokiet z mięsem to jedna z tych klasycznych potraw, które kojarzą się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Ta chrupiąca przekąska znana jest w wielu krajach — od tradycyjnych polskich krokietów aż po hiszpańskie croquetas. Wariacji na temat tego przysmaku jest wiele. Poznaj nasz sposób na klasyczne krokiety z mięsem!

Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1 dzień temu
Na ile porcji podany przepis?
odpowiedz
10 godzin temu
Ten przepis to 4 porcje krokietów :)