
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- patelnię
- trzepaczkę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PODSMAŻAMY SZYNKĘ I CEBULĘ
Szynkę serrano oraz cebulę drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy masło i podsmażamy na nich cebulę oraz szynkę.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DO KROKIETÓW
Na patelnię dodajemy mąkę i wszystko chwilę smażymy. Do składników dolewamy mleko, cały czas mieszając. Całość gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Masę odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3: FORMUJEMY KROKIETY
W misce roztrzepujemy jajka, na talerz wysypujemy bułkę tartą. Z wystudzonej masy formujemy krokiety. (jeśli masa jest zbyt luźna należy dodać do niej 2-3 łyżki bułki tartej). Gotowe krokiety obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej.
KROK 4: SMAŻYMY KROKIETY
Krokiety smażymy na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Przekąski sylwestrowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik świąteczny
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Mini burgery
- Klasyczna sałatka grecka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kutia
- Ryba po japońsku
- Makowiec japoński
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Krokiety z mięsem
- Ryba z piekarnika
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
911 dni temu
w
Odpowiedz