Krokiety z szynką serrano

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • patelnię
  • trzepaczkę

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PODSMAŻAMY SZYNKĘ I CEBULĘ

Szynkę serrano oraz cebulę drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy masło i podsmażamy na nich cebulę oraz szynkę.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DO KROKIETÓW

Na patelnię dodajemy mąkę i wszystko chwilę smażymy. Do składników dolewamy mleko, cały czas mieszając. Całość gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.  Masę odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 3: FORMUJEMY KROKIETY

W misce roztrzepujemy jajka, na talerz wysypujemy bułkę tartą. Z wystudzonej masy formujemy krokiety. (jeśli masa jest zbyt luźna należy dodać do niej 2-3 łyżki bułki tartej). Gotowe krokiety obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej.

KROK 4: SMAŻYMY KROKIETY

Krokiety smażymy na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!