
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
Krok 1: Przygotowujemy masę serową
Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mąkę i smażymy ok. 5 minut, cały czas mieszając. Następnie wlewamy mleko, dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser, a także przyprawiamy gałką muszkatołową i solą. Gotujemy całość kolejne 3 minuty, cały czas mieszając.
Pistacje i szczypiorek siekamy, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Kiedy masa nabierze odpowiedniej konsystencji, zdejmujemy ją z ognia i studzimy.
Krok 2: Formujemy krokiety
Z wystudzonej masy formujemy krokiety wielkości orzecha włoskiego.
Krok 3: Smażymy krokiety
Na głębokiej patelni rozgrzewamy na tyle dużo oleju słonecznikowego, aby gotowe krokiety mogły się w nim zanurzyć do połowy. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Frytki z batatów
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Kotlet pożarski – przepis
- Mus truskawkowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zasmażana młoda kapusta
- Sos kurkowy
- Gzik
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1025 dni temu
Lubię sery, ale niestety nie pleśniowe. Jakiego innego sera można tu użyć?
odpowiedz
1025 dni temu
Możesz tak naprawdę użyć swojego ulubionego sera, chociaż najlepiej spróbować wymienić ser pavé na goudę w połączeniu z jednym z polskich serów dojrzewających np. bursztynem lub szafirem. Te sery, zamiast kroić na mniejsze kawałki lepiej zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodatkowo warto bardzo pilnować konsystencji masy serowej. Bardzo też polecamy dać szansę serowi pavé, jest naprawdę kremowy i łagodny w smaku :)
1024 dni temu
Bardzo dziękuję za odpowiedź!