
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
Krok 1: Przygotowujemy masę serową
Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mąkę i smażymy ok. 5 minut, cały czas mieszając. Następnie wlewamy mleko, dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser, a także przyprawiamy gałką muszkatołową i solą. Gotujemy całość kolejne 3 minuty, cały czas mieszając.
Pistacje i szczypiorek siekamy, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Kiedy masa nabierze odpowiedniej konsystencji, zdejmujemy ją z ognia i studzimy.
Krok 2: Formujemy krokiety
Z wystudzonej masy formujemy krokiety wielkości orzecha włoskiego.
Krok 3: Smażymy krokiety
Na głębokiej patelni rozgrzewamy na tyle dużo oleju słonecznikowego, aby gotowe krokiety mogły się w nim zanurzyć do połowy. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba z piekarnika
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Łazanki
- Makówki śląskie
- Klasyczna sałatka grecka
- Mini burgery
- Ryba po japońsku
- Śledź w oleju
- Uszka z grzybami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Makowiec japoński
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1122 dni temu
Lubię sery, ale niestety nie pleśniowe. Jakiego innego sera można tu użyć?
Odpowiedz
1122 dni temu
Możesz tak naprawdę użyć swojego ulubionego sera, chociaż najlepiej spróbować wymienić ser pavé na goudę w połączeniu z jednym z polskich serów dojrzewających np. bursztynem lub szafirem. Te sery, zamiast kroić na mniejsze kawałki lepiej zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodatkowo warto bardzo pilnować konsystencji masy serowej. Bardzo też polecamy dać szansę serowi pavé, jest naprawdę kremowy i łagodny w smaku :)
1121 dni temu
Bardzo dziękuję za odpowiedź!