Krokiety z serem pavé

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

Krok 1: Przygotowujemy masę serową

Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mąkę i smażymy ok. 5 minut, cały czas mieszając. Następnie wlewamy mleko, dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser, a także przyprawiamy gałką muszkatołową i solą. Gotujemy całość kolejne 3 minuty, cały czas mieszając.

Pistacje i szczypiorek siekamy, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Kiedy masa nabierze odpowiedniej konsystencji, zdejmujemy ją z ognia i studzimy.

Krok 2: Formujemy krokiety

Z wystudzonej masy formujemy krokiety wielkości orzecha włoskiego.

Krok 3: Smażymy krokiety

Na głębokiej patelni rozgrzewamy na tyle dużo oleju słonecznikowego, aby gotowe krokiety mogły się w nim zanurzyć do połowy. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • kartofle kartofle
    132 dni temu
    Lubię sery, ale niestety nie pleśniowe. Jakiego innego sera można tu użyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    132 dni temu
    Możesz tak naprawdę użyć swojego ulubionego sera, chociaż najlepiej spróbować wymienić ser pavé na goudę w połączeniu z jednym z polskich serów dojrzewających np. bursztynem lub szafirem. Te sery, zamiast kroić na mniejsze kawałki lepiej zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodatkowo warto bardzo pilnować konsystencji masy serowej. Bardzo też polecamy dać szansę serowi pavé, jest naprawdę kremowy i łagodny w smaku :)
  • kartofle kartofle
    131 dni temu
    Bardzo dziękuję za odpowiedź!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!