Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
Krok 1: Przygotowujemy masę serową
Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mąkę i smażymy ok. 5 minut, cały czas mieszając. Następnie wlewamy mleko, dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser, a także przyprawiamy gałką muszkatołową i solą. Gotujemy całość kolejne 3 minuty, cały czas mieszając.
Pistacje i szczypiorek siekamy, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Kiedy masa nabierze odpowiedniej konsystencji, zdejmujemy ją z ognia i studzimy.
Krok 2: Formujemy krokiety
Z wystudzonej masy formujemy krokiety wielkości orzecha włoskiego.
Krok 3: Smażymy krokiety
Na głębokiej patelni rozgrzewamy na tyle dużo oleju słonecznikowego, aby gotowe krokiety mogły się w nim zanurzyć do połowy. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor.
Zobacz podobne
przepisy
Krokiety z szynką serrano
Krokiety z szynką serrano to jedne z najbardziej typowych tapas w Hiszpanii. Wypróbuj ten przepis i wprowadź hiszpańskie klimaty do swojej kuchni.
Zielone krokiety z farszem ruskim
Zaskakujące, nieoczywiste i pyszne! Krokiety z farszem z pierogów ruskich, w których kasza jaglana zastępuje ziemniaki, nie tylko zasmakują wszystkim, ale będą powracać do obiadowego menu wyjątkowo często. Spróbuj!
Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane
Szukasz szybkiej i prostej przekąski na sylwestra? Przygotuj chrupiące ziemniaczane krokiety i podaj je z pastą z pieczonego bakłażana. Niech poczęstują się wszyscy goście!
Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. Zobacz, jak przygotować krokiety!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny makowiec
- Uszka z grzybami
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierogi
- Pierniki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Sernik piernikowy
- Kutia
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik krakowski
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
809 dni temu
Lubię sery, ale niestety nie pleśniowe. Jakiego innego sera można tu użyć?
odpowiedz
809 dni temu
Możesz tak naprawdę użyć swojego ulubionego sera, chociaż najlepiej spróbować wymienić ser pavé na goudę w połączeniu z jednym z polskich serów dojrzewających np. bursztynem lub szafirem. Te sery, zamiast kroić na mniejsze kawałki lepiej zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodatkowo warto bardzo pilnować konsystencji masy serowej. Bardzo też polecamy dać szansę serowi pavé, jest naprawdę kremowy i łagodny w smaku :)
808 dni temu
Bardzo dziękuję za odpowiedź!