Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blender ręczny
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- łyżkę cedzakową
- ręcznik papierowy
- tłuczek do ziemniaków
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie rozgnieć przy użyciu tłuczka aż powstanie purée i przetrzyj przez sitko, aby było gładkie. Gotowe purée przestudź.
Pasta z bakłażana (à la baba ganoush)
Krok 1: PIECZEMY BAKŁAŻANY
Bakłażany przekrawamy na pół, końcówki odcinamy. Miąższ nacinamy w kratkę, tak by nie przeciąć skórki. Oprószamy 1 szczyptą soli, skrapiamy dużą ilością oliwy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190°C. Skórka powinna mocno się pomarszczyć, a miąższ powinien nabrać brązowego koloru.
Gdy bakłażany lekko przestygną, oddzielamy miąższ od skórki za pomocą łyżki.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ
Miąższ bakłażanów łączymy w naczyniu blendera z pastą z orzeszków ziemnych, czosnkiem, pieprzem, sokiem z cytryny i suszonymi pomidorami. Blendujemy na gładką, jednolitą masę.
Następnie stopniowo, małymi porcjami, dolewamy olej po suszonych pomidorach, cały czas blendując, aż pasta osiągnie kremową konsystencję. Pod koniec blendowania doprawiamy 1 szczyptą soli.
Krok 3: PODAJEMY PASTĘ
Pastę podajemy w miseczce. Dekorujemy czosnkiem pokrojonym w plasterki i polewamy z wierzchu olejem po suszonych pomidorach.
Krokiety ziemniaczane
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KROKIETY
Purée ziemniaczane łączymy w misce z roztrzepanym jajkiem. Dodajemy odsączone i drobno posiekane kapary, posiekany szczypiorek i łososia pokrojonego w drobną kostkę. Dokładnie mieszamy, by rozprowadzić składniki w masie.
Doprawiamy pieprzem. Dodajemy mąkę kukurydzianą i ponownie mieszamy.
Krok 2: PANIERUJEMY I SMAŻYMY KROKIETY
Mąkę kukurydzianą przesypujemy na blat i układamy na niej masę ziemniaczaną, tworząc rulonik. Rulonik wałkujemy, by w całości obtoczyć go w mące.
Odcinamy niewielkie krokieciki i smażymy je na głębokim oleju na złoty kolor.
Krok 3: PODAJEMY KROKIETY
Usmażone krokiety wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z pastą z bakłażana.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
Pieczarki portobello doskonale nadają się do faszerowania – spróbuj ich w połączeniu z brązowym ryżem, warzywami i serem camembert.
Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
Zobacz, jakie przekąski pojawią się na sylwestrowej imprezie Karola Okrasy!
Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
Szaszłyki z grilla w wegetariańskiej odsłonie Kingi Paruzel! Bakłażany, tofu i brokuł, a wszystko to w pysznym domowym sosie teriyaki. Wypróbuj!
Ekspresowe przekąski sylwestrowe
Organizujesz imprezę? Kinga prezentuje trzy proste przepisy na smaczne przekąski! Który stanie się Twoim ulubionym?
Pasta z bakłażana – przepis à la baba ghanoush
Baba ganoush (lub baba ghanoush) to tradycyjne bliskowschodnie smarowidło przygotowywane z pieczonego bakłażana i pasty sezamowej, które swoją historią sięga setki lat wstecz. Źródła nie są zgodne co do tego, gdzie dokładnie powstała ta pyszna pasta z bakłażana. Wiadomo jednak, że sama nazwa wzięła się z języka arabskiego i oznacza psotnego/przekomarzającego się ojca.
Oryginalna wersja baba ghanoush przygotowywana jest z mocno upieczonych bakłażanów, czosnku, soku z cytryny, oliwy z oliwek i pasty sezamowej, która często bywa niedostępna w sklepach. Marzy Ci się kremowa pasta baba ghanoush? Żaden problem! Wraz z Karolem Okrasą przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na pastę z bakłażana ala baba ghanoush z dodatkiem masła orzechowego i odrobiny suszonych pomidorów, którą robi się w niecałe 30 minut.
Jak dobrą zrobić pastę z ala baba ghanoush? Zacznij od odpowiedniego przygotowania bakłażanów, które stanowią podstawę całej pasty. Owoc umyj, a miąższ przetnij w kratkę tak, aby nie uszkodzić przy tym skórki. Jeśli chcesz pozbyć się goryczki z bakłażana, natrzyj go solą i odstaw na kilka minut, a potem dokładnie wypłucz. Gotowego bakłażana ułóż na blaszce, posyp solą, skrop oliwą i wsadź do pieca. Wraz z czasem pieczenia owoc nabierze więcej aromatu i smaku.
Po upieczeniu wydrąż miąższ, a skórkę wyrzuć. Uwierz nam — skóra będzie gorzka i twarda nawet wtedy, jeśli potraktujesz ją blenderem. Miąższ z bakłażana zblenduj ze wszystkimi suchymi składnikami. Swoją pastę przygotuj na bazie orzeszków ziemnych lub innych lubianych przez Ciebie orzechów. Karol wspomina w filmie o orzechach włoskich, ale równie dobrze mogą to być pistacje, orzeszki piniowe, brazylijskie lub migdały. Pamiętaj jednak, że każde masło orzechowe charakteryzuje się odmiennym smakiem i aromatem, który będzie dość wyczuwalny w bakłażanowej paście.
W przepisie Karola na pastę ala baba ghanoush znajdziesz również drugi nietypowy składniki, czyli suszone pomidory wraz z zalewą. Lekko pomidorowa nuta doskonale koresponduje ze słodką orzechowością. Nie przepadasz za suszonymi pomidorami? Do pasty możesz dodać pesto bazyliowe, ulubione zioła albo pokruszony ser feta — w końcu każdy eksperyment kulinarny kończy się czymś pysznym!
Pasta z pieczonego bakłażana – z czym podawać?
Z czym podawać pastę z pieczonego bakłażana ala baba ghanoush? Kremowa, aromatyczna pasta z bakłażana pieczonego pasuje nie tylko do chleba! Doskonale spisuje się w roli dipu do sylwestrowych krokietów i klopsików, a także kotletów i sznycli. Pastę możesz potraktować także jako dodatek do frytek i pieczonych ziemniaczków lub element sałatki, czy bowla. Możliwości są praktycznie nieograniczone! Już dziś sprawdź, które połączenie smakuje Ci najbardziej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik krakowski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Piernik staropolski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kutia
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
713 dni temu
Witam, Czy puree łączymy z jajkiem na gorąco czy czekamy aż troszkę przestygnie? Troszkę się boję że jajko nie przetrwa gorąca. Pozdrawiam
odpowiedz
710 dni temu
Tak jak Karol wspomina w załączonym do przepisu odcinku, purée ziemniaczane powinno być przestudzone. Również pozdrawiamy!
1359 dni temu
Rewelacyjne danie
odpowiedz