
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blender ręczny
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- łyżkę cedzakową
- ręcznik papierowy
- tłuczek do ziemniaków
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie rozgnieć przy użyciu tłuczka aż powstanie purée i przetrzyj przez sitko, aby było gładkie. Gotowe purée przestudź.
Pasta z bakłażana (à la baba ganoush)
Krok 1: PIECZEMY BAKŁAŻANY
Bakłażany przekrawamy na pół, końcówki odcinamy. Miąższ nacinamy w kratkę, tak by nie przeciąć skórki. Oprószamy 1 szczyptą soli, skrapiamy dużą ilością oliwy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190°C. Skórka powinna mocno się pomarszczyć, a miąższ powinien nabrać brązowego koloru.
Gdy bakłażany lekko przestygną, oddzielamy miąższ od skórki za pomocą łyżki.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ
Miąższ bakłażanów łączymy w naczyniu blendera z pastą z orzeszków ziemnych, czosnkiem, pieprzem, sokiem z cytryny i suszonymi pomidorami. Blendujemy na gładką, jednolitą masę.
Następnie stopniowo, małymi porcjami, dolewamy olej po suszonych pomidorach, cały czas blendując, aż pasta osiągnie kremową konsystencję. Pod koniec blendowania doprawiamy 1 szczyptą soli.
Krok 3: PODAJEMY PASTĘ
Pastę podajemy w miseczce. Dekorujemy czosnkiem pokrojonym w plasterki i polewamy z wierzchu olejem po suszonych pomidorach.
Krokiety ziemniaczane
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KROKIETY
Purée ziemniaczane łączymy w misce z roztrzepanym jajkiem. Dodajemy odsączone i drobno posiekane kapary, posiekany szczypiorek i łososia pokrojonego w drobną kostkę. Dokładnie mieszamy, by rozprowadzić składniki w masie.
Doprawiamy pieprzem. Dodajemy mąkę kukurydzianą i ponownie mieszamy.
Krok 2: PANIERUJEMY I SMAŻYMY KROKIETY
Mąkę kukurydzianą przesypujemy na blat i układamy na niej masę ziemniaczaną, tworząc rulonik. Rulonik wałkujemy, by w całości obtoczyć go w mące.
Odcinamy niewielkie krokieciki i smażymy je na głębokim oleju na złoty kolor.
Krok 3: PODAJEMY KROKIETY
Usmażone krokiety wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z pastą z bakłażana.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
Pieczarki portobello doskonale nadają się do faszerowania – spróbuj ich w połączeniu z brązowym ryżem, warzywami i serem camembert.

Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
Zobacz, jakie przekąski pojawią się na sylwestrowej imprezie Karola Okrasy!

Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
Szaszłyki z grilla w wegetariańskiej odsłonie Kingi Paruzel! Bakłażany, tofu i brokuł, a wszystko to w pysznym domowym sosie teriyaki. Wypróbuj!

Ekspresowe przekąski sylwestrowe
Organizujesz imprezę? Kinga prezentuje trzy proste przepisy na smaczne przekąski! Który stanie się Twoim ulubionym?

Komentarze (3)
334 dni temu
Witam, Czy puree łączymy z jajkiem na gorąco czy czekamy aż troszkę przestygnie? Troszkę się boję że jajko nie przetrwa gorąca. Pozdrawiam
odpowiedz
331 dni temu
Tak jak Karol wspomina w załączonym do przepisu odcinku, purée ziemniaczane powinno być przestudzone. Również pozdrawiamy!
980 dni temu
Rewelacyjne danie
odpowiedz
zobacz wszystkie