zobacz film Sylwestrowa pasta z bakłażana i krokiety ziemniaczane

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blender ręczny
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • łyżkę cedzakową
  • ręcznik papierowy
  • tłuczek do ziemniaków

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie rozgnieć przy użyciu tłuczka aż powstanie purée i przetrzyj przez sitko, aby było gładkie. Gotowe purée przestudź.

Pasta z bakłażana (à la baba ganoush)

Krok 1: PIECZEMY BAKŁAŻANY

Bakłażany przekrawamy na pół, końcówki odcinamy. Miąższ nacinamy w kratkę, tak by nie przeciąć skórki. Oprószamy 1 szczyptą soli, skrapiamy dużą ilością oliwy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190°C. Skórka powinna mocno się pomarszczyć, a miąższ powinien nabrać brązowego koloru.

Gdy bakłażany lekko przestygną, oddzielamy miąższ od skórki za pomocą łyżki.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ

Miąższ bakłażanów łączymy w naczyniu blendera z pastą z orzeszków ziemnych, czosnkiem, pieprzem, sokiem z cytryny i suszonymi pomidorami. Blendujemy na gładką, jednolitą masę.

Następnie stopniowo, małymi porcjami, dolewamy olej po suszonych pomidorach, cały czas blendując, aż pasta osiągnie kremową konsystencję. Pod koniec blendowania doprawiamy 1 szczyptą soli.

Krok 3: PODAJEMY PASTĘ

Pastę podajemy w miseczce. Dekorujemy czosnkiem pokrojonym w plasterki i polewamy z wierzchu olejem po suszonych pomidorach.

Krokiety ziemniaczane

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KROKIETY

Purée ziemniaczane łączymy w misce z roztrzepanym jajkiem. Dodajemy odsączone i drobno posiekane kapary, posiekany szczypiorek i łososia pokrojonego w drobną kostkę. Dokładnie mieszamy, by rozprowadzić składniki w masie.

Doprawiamy pieprzem. Dodajemy mąkę kukurydzianą i ponownie mieszamy.

Krok 2: PANIERUJEMY I SMAŻYMY KROKIETY

Mąkę kukurydzianą przesypujemy na blat i układamy na niej masę ziemniaczaną, tworząc rulonik. Rulonik wałkujemy, by w całości obtoczyć go w mące.

Odcinamy niewielkie krokieciki i smażymy je na głębokim oleju na złoty kolor.

Krok 3: PODAJEMY KROKIETY

Usmażone krokiety wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z pastą z bakłażana.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Sylviana Sylviana
    334 dni temu
    Witam, Czy puree łączymy z jajkiem na gorąco czy czekamy aż troszkę przestygnie? Troszkę się boję że jajko nie przetrwa gorąca. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    331 dni temu
    Tak jak Karol wspomina w załączonym do przepisu odcinku, purée ziemniaczane powinno być przestudzone. Również pozdrawiamy!
  • AP AP
    980 dni temu
    Rewelacyjne danie

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!