Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender/malakser
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Owsiane ciasto kruche
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i zimne masło pokrojone na kawałki. Całość siekamy nożem, aż uzyskamy kruszonkę. Dodajemy zmielone płatki owsiane, żółtka i śmietanę. Zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Jeśli ciasto nie chce się skleić, dodajemy zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok. 20 minut. Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C ok. 10 minut aż do uzyskania złotego koloru. Pozostawiamy do wystudzenia.
Mus z łososia
Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy serek, drobno posiekaną papryczkę chili i koperek. Wędzonego łososia kroimy w plastry i dodajemy do masy. Następnie dodajemy odrobinę skórki z cytryny i sok. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Sałatka z pomidorków i pesto
Pomidory sparzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Dodajemy czarne oliwki. Do misy blendera wrzucamy czosnek, natkę pietruszki, pistacje, ser grana padano i oliwę z oliwek. Całość miksujemy i dodajemy do pomidorków i oliwek. Sałatkę doprawiamy solą, sokiem z cytryny i oliwą. Delikatnie mieszamy.
Ciasto francuskie
Z ciasta francuskiego wykrawamy dwa równe prostokąty i cztery paski o szerokości 0,5 cm. Dwa prostokąty ciasta smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Do brzegów przyklejamy cieńsze paski ciasta i delikatnie dociskamy. Wyrównujemy końcówki ciasta i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie smarujemy ciasto jajkiem rozmąconym z mlekiem. Wkładamy do zamrażalnika na kilkanaście minut. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C ok. 10 minut aż do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystudzenia, a następnie nakłuwamy środek, robiąc miejsce na farsz.
Siano z pora
Białą część pora kroimy w julienne, czyli cieniutkie paski. Mieszamy z mąką pszenną. Pora smażymy partiami w głębokim oleju i osuszamy na ręczniku papierowym.
Podanie
Ciasto francuskie kroimy na mniejsze kawałki – na kilka z nich nakładamy mus z łososia, a na pozostałe sałatkę z pomidorków, dekorujemy natką pietruszki. Ciasto kruche kruszymy na kawałki o dowolnej wielkości. Smarujemy musem z łososia i dekorujemy pomidorkami, a także sianem z pora.
Zobacz podobne
przepisy
Kanapka ciabattella
Smakowita przekąska, którą zrobisz w kilka minut. Świeże pieczywo, mozzarella, pomidory, bazylia i oliwa to esencja Włoch.
Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.
Faszerowane pomidorki koktajlowe
Niespodziewana wizyta gości? Warto mieć w zanadrzu szybki przepis na ciepłą pomidorową przekąskę z serowym farszem.
Lasagne ze szpinakiem i beszamelem
Spróbuj lasagne w innym wydaniu – z mintajem, szpinakiem i pomidorami koktajlowymi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Burger z kurczakiem w curry na ostro
- Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
- Minipizza z kabanosami
- Sałatka z kaszą i kabanosami
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Hummus z bobu
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
- Ciasto z brzoskwiniami
- Faszerowane papryki na Halloween
- Sałatka krabowa z makaronem ryżowym
- Nadziewane daktyle w czekoladzie
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
- PASTA Z KOZIEGO SERA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Sałatka z pitają
- Sałatka z owocami morza
- Lody śliwkowo-orzechowe z miodem
- Domowe czekoladki z masłem orzechowym
- Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
- Chutney z ananasa
- Konfitowana kaczka
- Dorada z grilla z sosem cytrynowym
- Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
- Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- Kapuśniak gryczany
- Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
- Pita z serem graviera
- Królik z musztardą pieczony w rękawie
- Wegańskie klopsy warzywne
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)