
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C z termoobiegiem
- blachę do pieczenia
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
- ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu
Krok 1: Kroimy warzywa
Z pieczarek odkrawamy nóżki i kroimy w półplasterki. Łyżeczką usuwamy blaszki wewnątrz kapeluszy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Krok 2: Przygotowujemy farsz
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę, a po chwili czosnek. Następnie dodajemy nóżki pieczarek, a po 4 minutach także pomidory. Gdy całość się podsmaży, dodajemy paprykę i posiekany tymianek i smażymy kolejne 2 minuty. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3: Pieczemy pieczarki
Kapelusze pieczarek nadziewamy farszem, nie wypełniając ich jednak całych. Na wierzchu każdego układamy plastry sera camembert, tak aby zakrył kapelusz pieczarki. Tak przygotowane pieczarki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej oliwą blasze. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż ser się rozpuści. Przed podaniem pieczarki posypujemy podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi orzechami, a także pieprzem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Piernik świąteczny
- Ryba z piekarnika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Sałatka gyros
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Makówki śląskie
- Golonka pieczona po bawarsku
- Nuggetsy z kurczaka
- Krokiety z mięsem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Łazanki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Spaghetti carbonara
- Boczek pieczony
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2740 dni temu
Bardzo fajny przepis. Polecam!:)
Odpowiedz