Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C z termoobiegiem
  • blachę do pieczenia

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

  • ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu

Krok 1: Kroimy warzywa

Z pieczarek odkrawamy nóżki i kroimy w półplasterki. Łyżeczką usuwamy blaszki wewnątrz kapeluszy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Krok 2: Przygotowujemy farsz

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę, a po chwili czosnek. Następnie dodajemy nóżki pieczarek, a po 4 minutach także pomidory. Gdy całość się podsmaży, dodajemy paprykę i posiekany tymianek i smażymy kolejne 2 minuty. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3: Pieczemy pieczarki

Kapelusze pieczarek nadziewamy farszem, nie wypełniając ich jednak całych. Na wierzchu każdego układamy plastry sera camembert, tak aby zakrył kapelusz pieczarki. Tak przygotowane pieczarki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej oliwą blasze. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż ser się rozpuści. Przed podaniem pieczarki posypujemy podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi orzechami, a także pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Grillowane pieczarki w soli czosnkowej

Pyszna propozycja na rozpoczęcie sezonu grillowego – pieczarki wysmarowane ziołowym masłem i zarumienione nad rusztem.

Grillowane pieczarki w soli czosnkowej

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym

Delikatne pieczarki grillowane z aromatycznym nadzieniem. Taką przystawką pobudzisz apetyt swoich gości!

Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Pieczarki faszerowane ze szpinakiem

Smakowita propozycja szybkiej, ciepłej przekąski: pieczarki faszerowane masą szpinakową z suszonymi pomidorami i serem.

Pieczarki faszerowane ze szpinakiem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    2625 dni temu
    Bardzo fajny przepis. Polecam!:)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!