
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy farsz mięsny
Skórkę pomidorów nacinamy, pomidory wkładamy na krótko do wrzątku, a następnie przelewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy - całość podsmażamy na 1 łyżce rozgrzanej oliwy z oliwek. Dodajemy mięso. Smażymy, aż będzie kruche i nabierze brązowego koloru. Dodajemy pomidory i smażymy przez ok. 8 minut, aż sok z pomidorów się zredukuje. Mango obieramy, miąższ oddzielamy od pestki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa razem z chili i smażymy razem przez 2-3 minuty. Mocno doprawiamy i odstawiamy.
Krok 2: Smażymy naleśniki
Mąkę mieszamy z 0,5 łyżeczki soli. Mleko, wodę mineralną, jajka i 1 łyżkę oliwy z oliwek roztrzepujemy. Miksujemy z mąką na gładką masę i odstawiamy na 15 minut do spęcznienia. Następnie, wykorzystując resztę oliwy, smażymy naleśniki przez 1-2 minuty z każdej strony.
Krok 3: Zapiekamy naleśniki
Naleśniki faszerujemy mięsem mielonym, zwijamy w rulon i układamy jeden obok drugiego w płaskim, natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Ser trzemy i mieszamy ze śmietaną crème fraîche, doprawiamy pieprzem i rozprowadzamy na naleśnikach. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 30-35 minut na złoty kolor. Podajemy z sałatką z pomidorów.
Wskazówka: jeśli chcemy przygotować danie szybciej, zamiast naleśników możemy użyć gotowych tortilli pszennych.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Golonka pieczona po bawarsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Boczek pieczony
- Ryba po japońsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Makówki śląskie
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Spaghetti carbonara
- Pieczona ryba po grecku
- Sałatka gyros
- Makowiec japoński
- Sernik pistacjowy
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Kutia
- Domek z piernika
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
654 dni temu
Ile gramów mango?
Odpowiedz
650 dni temu
Pół mango waży ok. 150 gramów, także tyle można odważyć do przygotowania tego przepisu.
2566 dni temu
a do czego jest cebula i czosnek?
Odpowiedz
2565 dni temu
Moniko, cebula i czosnek próbowały uciec z przepisu, ale już szczęśliwie wróciły do treści :) Dziękujemy za czujność i pozdrawiamy!