Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy farsz mięsny
Skórkę pomidorów nacinamy, pomidory wkładamy na krótko do wrzątku, a następnie przelewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy - całość podsmażamy na 1 łyżce rozgrzanej oliwy z oliwek. Dodajemy mięso. Smażymy, aż będzie kruche i nabierze brązowego koloru. Dodajemy pomidory i smażymy przez ok. 8 minut, aż sok z pomidorów się zredukuje. Mango obieramy, miąższ oddzielamy od pestki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa razem z chili i smażymy razem przez 2-3 minuty. Mocno doprawiamy i odstawiamy.
Krok 2: Smażymy naleśniki
Mąkę mieszamy z 0,5 łyżeczki soli. Mleko, wodę mineralną, jajka i 1 łyżkę oliwy z oliwek roztrzepujemy. Miksujemy z mąką na gładką masę i odstawiamy na 15 minut do spęcznienia. Następnie, wykorzystując resztę oliwy, smażymy naleśniki przez 1-2 minuty z każdej strony.
Krok 3: Zapiekamy naleśniki
Naleśniki faszerujemy mięsem mielonym, zwijamy w rulon i układamy jeden obok drugiego w płaskim, natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Ser trzemy i mieszamy ze śmietaną crème fraîche, doprawiamy pieprzem i rozprowadzamy na naleśnikach. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 30-35 minut na złoty kolor. Podajemy z sałatką z pomidorów.
Wskazówka: jeśli chcemy przygotować danie szybciej, zamiast naleśników możemy użyć gotowych tortilli pszennych.
Zobacz podobne
przepisy
Quesadillas z awokado
To pyszna wersja placka kukurydzianego w stylu meksykańskim, który idealnie nadaje się jako przekąska na imprezę.
Fajitas wołowe z warzywami
Prosta w przygotowaniu marynata, aromatyczny sos, warzywa i już możesz popróbować kuchni w stylu meksykańskim w Twoim domu.
Pikantna zapiekanka kukurydziana
Kukurydza z papryczkami jalapenos zapieczona z gulaszem wieprzowym. Pikantna propozycja dla fanów kuchni w stylu meksykańskim!
Szybkie burrito według Karola Okrasy
Delikatna pszenna tortilla wypełniona mięsnym farszem. Pyszne, proste i sycące danie inspirowane kuchnią meksykańską.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
- Szybkie burrito według Karola Okrasy
- Nadziewana papryka w sosie pomidorowym
- Grillowany arbuz z sosem z mango, limonki i melisy
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Naleśniki po austriacku z morelami i lodami waniliowymi
- Naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami
- 3 sposoby na winegret
- Pomidory faszerowane fasolą i mięsem mielonym
- Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
- Chili z indykiem
- Panini na dwa sposoby – przepis
- Kruszonka na 3 sposoby: klasyczna, wegańska, migdałowa
- Bliny z kremem awokado i fetą
- Napój radości
- Sernik z białą czekoladą i mango
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Zapiekane enchiladas z farszem z mięsa mielonego i mango
- Kokosowe gofry z sosem mango
- Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Filety z łososia z cukiniowym ragout (gęsty sos)
- Domowa pasta jajeczna
- Biszkopt - przepis podstawowy
- Glazurowane udka kurczaka z marokańską sałatką
- 3 przepisy na babeczki z kubka
- Domowe musli
- Kotleciki jagnięce
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
291 dni temu
Ile gramów mango?
odpowiedz
287 dni temu
Pół mango waży ok. 150 gramów, także tyle można odważyć do przygotowania tego przepisu.
2203 dni temu
a do czego jest cebula i czosnek?
odpowiedz
2202 dni temu
Moniko, cebula i czosnek próbowały uciec z przepisu, ale już szczęśliwie wróciły do treści :) Dziękujemy za czujność i pozdrawiamy!