Zapiekane enchiladas z farszem z mięsa mielonego i mango
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy farsz mięsny

Skórkę pomidorów nacinamy, pomidory wkładamy na krótko do wrzątku, a następnie przelewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy - całość podsmażamy na 1 łyżce rozgrzanej oliwy z oliwek. Dodajemy mięso. Smażymy, aż będzie kruche i nabierze brązowego koloru. Dodajemy pomidory i smażymy przez ok. 8 minut, aż sok z pomidorów się zredukuje. Mango obieramy, miąższ oddzielamy od pestki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa razem z chili i smażymy razem przez 2-3 minuty. Mocno doprawiamy i odstawiamy.

Krok 2: Smażymy naleśniki

Mąkę mieszamy z 0,5 łyżeczki soli. Mleko, wodę mineralną, jajka i 1 łyżkę oliwy z oliwek roztrzepujemy. Miksujemy z mąką na gładką masę i odstawiamy na 15 minut do spęcznienia. Następnie, wykorzystując resztę oliwy, smażymy naleśniki przez 1-2 minuty z każdej strony.

Krok 3: Zapiekamy naleśniki

Naleśniki faszerujemy mięsem mielonym, zwijamy w rulon i układamy jeden obok drugiego w płaskim, natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Ser trzemy i mieszamy ze śmietaną crème fraîche, doprawiamy pieprzem i rozprowadzamy na naleśnikach. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 30-35 minut na złoty kolor. Podajemy z sałatką z pomidorów.

Wskazówka: jeśli chcemy przygotować danie szybciej, zamiast naleśników możemy użyć gotowych tortilli pszennych.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Monika Monika
    73 dni temu
    a do czego jest cebula i czosnek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    72 dni temu
    Moniko, cebula i czosnek próbowały uciec z przepisu, ale już szczęśliwie wróciły do treści :) Dziękujemy za czujność i pozdrawiamy!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram