Seler naciowy

Zobacz także:Zobacz także:

Seler naciowy uprawiany jest niemalże na całym świecie. Ma długą historię – używany był już w starożytności. Jego zielone łodygi osiągają wysokość do 50 cm. Smak selera jest specyficzny, nieco pikantny. Dodaje się go do sałatek oraz zup. Z selera naciowego można zrobić zupę krem. Należy jednak pamiętać, że smak tego warzywa jest bardzo intensywny. Dodając go do dań, musimy pamiętać, by nie zdominował smaku pozostałych składników potrawy.

Jak kupować?

Łodyga selera naciowego powinna być jędrna i twarda. Nie powinna sprawiać wrażenia zwiędniętej. Liście powinny być żywo zielone.

Jak przechowywać?

Łodygi selera po zakupie powinny zostać szybko zjedzone. Przechowujemy je krótko w lodówce. Warzywo to można również mrozić.

Jakie ma właściwości?

Seler naciowy bogaty jest w potas, który przeciwdziała nadciśnieniu i wzmacnia pracę serca. W łodygach odnajdziemy również trochę wapnia.

Jesteś na diecie? Warzywo to stanowi doskonałą niskokaloryczną przekąskę! Uważane jest również za afrodyzjak. Sok z selera naciowego wzmacnia włosy i paznokcie oraz odżywia cerę.

Wartości odżywcze w 100 g warzywa:

• Wartość energetyczna – 16 kcal

• Białko – 0,7 g

• Węglowodany – 2,97 g

• Tłuszcz – 0,17 g

 

Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA



Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!