Bakłażan to lśniące, ciemnofioletowe warzywo znane również pod nazwą oberżyna lub psianka podłużna. Można się spotkać z opinią, iż pochodzi ono z Indii, lecz już około 600 r. p.n.e. powszechnie stosowane było także w Chinach. W Europie przez długi czas warzywo to uznawane było za szkodliwe i wykorzystywano je jedynie jako roślinę ozdobną. Dziś powszechnie wiadomo jednak, że bakłażany nie tylko nie szkodzą, ale też korzystnie wpływają na zdrowie dzięki dużej zawartości antocyjanów o właściwościach przeciwutleniających.
Jak wybierać?
Najsmaczniejsze są okazy młode, o średnicy 5-8 cm. Większe okazy bywają gorzkie i wodniste. Kupując warzywo w sklepie, należy wybierać sztuki jędrne, o gładkiej skórce, bez przebarwień.
Jakie ma właściwości?
Bakłażany są warzywem niskokalorycznym, jednak podczas przygotowania mogą wchłaniać dużo tłuszczu. Można je jednak nie tylko smażyć, lecz także dusić, piec, gotować oraz przyrządzać na grillu. Ze względu na zawartość toksycznej solaniny bakłażana nie należy spożywać na surowo.
Mniej znaną nazwą bakłażana jest „gruszka miłości” – określenie to zawdzięcza prawdopodobnie swoim afrodyzjakalnym właściwościom, za które ceniony jest w wielu krajach. Do atutów bakłażana należy także obecność w jego skórce nasuniny. Jest to związek o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, który chroni błony komórkowe w mózgu przed wolnymi rodnikami.
Wartości odżywcze w 100 g warzywa:
• Wartość energetyczna – 25 kcal
• Białko – 0,98 g
• Węglowodany – 5,88 g
• Tłuszcz – 0,18 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA