
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- naczynie żaroodporne
- dwie pałeczki do sushi
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PIECZEMY TOFU
Piekarnik rozgrzewamy do 220-230°C.
Tofu umieszczamy między dwie pałeczki do sushi i nacinamy do ¾ całości, tak jak ziemniaka hasselback. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy oliwą z oliwek, dodajemy gałązki tymianku i posiekane listki rozmarynu. Czosnek kroimy w plastry i nadziewamy nim tofu, umieszczając go co kilka naciętych plastrów. Doprawiamy pieprzem i solą. Na spód naczynia dolewamy odrobinę wina. Pieczemy około 15 minut.
Po upływie połowy czasu pieczenia na tofu kładziemy posolony plaster masła.
KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU PONZU
Do miski dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy i ketchup. Ścieramy skórkę z całej cytryny oraz ząbek czosnku. Dodajemy sok z połowy cytryny i całość dokładnie mieszamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MIZERIĘ
Ogórka obieramy i kroimy w równe, cienkie plasterki. Solimy i odstawiamy na kilka minut.
Mango obieramy, odkrawamy kawałek do pestki i kroimy w bardzo cienkie plastry. Rozsuwamy je, a następnie układamy tak, by przypominały różę.
Śmietanę doprawiamy musztardą, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Dodajemy posiekany koperek i mieszamy.
Na dnie miski układamy plastry ogórka na zakładkę. Na środku umieszczamy kleks śmietany, listki mięty i różę z mango. Do środka mango wlewamy odrobinę oliwy. Następnie wokół mango układamy listki koperku.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Tofu przekładamy na talerz. Polewamy sosem ponzu. Podajemy z mizerią.
Zobacz podobne
przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)