zobacz film Tofu Hasselback z mizerią z mango
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • naczynie żaroodporne
  • dwie pałeczki do sushi

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PIECZEMY TOFU

Piekarnik rozgrzewamy do 220-230°C.

Tofu umieszczamy między dwie pałeczki do sushi i nacinamy do ¾ całości, tak jak ziemniaka hasselback. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy oliwą z oliwek, dodajemy gałązki tymianku i posiekane listki rozmarynu. Czosnek kroimy w plastry i nadziewamy nim tofu, umieszczając go co kilka naciętych plastrów. Doprawiamy pieprzem i solą. Na spód naczynia dolewamy odrobinę wina. Pieczemy około 15 minut.

Po upływie połowy czasu pieczenia na tofu kładziemy posolony plaster masła.

KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU PONZU

Do miski dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy i ketchup. Ścieramy skórkę z całej cytryny oraz ząbek czosnku. Dodajemy sok z połowy cytryny i całość dokładnie mieszamy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MIZERIĘ

Ogórka obieramy i kroimy w równe, cienkie plasterki. Solimy i odstawiamy na kilka minut.

Mango obieramy, odkrawamy kawałek do pestki i kroimy w bardzo cienkie plastry. Rozsuwamy je, a następnie układamy tak, by przypominały różę.

Śmietanę doprawiamy musztardą, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Dodajemy posiekany koperek i mieszamy.

Na dnie miski układamy plastry ogórka na zakładkę. Na środku umieszczamy kleks śmietany, listki mięty i różę z mango. Do środka mango wlewamy odrobinę oliwy. Następnie wokół mango układamy listki koperku.

KROK 4: PODAJEMY DANIE

Tofu przekładamy na talerz. Polewamy sosem ponzu. Podajemy z mizerią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!