Chrupiące tofu w stylu japońskim
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • wok

Przygotuj wcześniej:

Ryż ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: SMAŻYMY WARZYWA

Marchewki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie słupki (julienne). Pieczarki oczyszczamy i przekrawamy na pół. Dymkę siekamy. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i krótko (ok. 2 minut) smażymy warzywa, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.

KROK 2: PANIERUJEMY TOFU

Tofu kroimy w poprzek na 8 plastrów. Do jednej miski przesypujemy mąkę, w drugiej bełtamy jajko, a w trzeciej mieszamy panierkę panko z wiórkami kokosowymi. Każdy kawałek tofu obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w panko i wiórkach kokosowych.

KROK 3: SMAŻYMY TOFU

Na patelni rozgrzewamy olej. Tofu smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będzie chrupiące.

KROK 4: PODAJEMY DANIE

Ryż przekładamy do misek. Następnie układamy na nim smażone warzywa i tofu. Całość doprawiamy sosem sriracha i sosem sojowym do smaku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!