 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS, GRZYBY I FASOLKĘ
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na czas przygotowywania fasolki. Fasolkę obgotowujemy we wrzącej, wcześniej osolonej wodzie i odcedzamy.
Gdy to mamy już gotowe, mieszamy w misce wszystkie składniki sosu.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Żółtą paprykę kroimy w paseczki, szalotkę w piórka, a ząbek czosnku w plasterki. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju sezamowego i szybko obsmażamy na nim paprykę wraz z fasolką oraz szalotką – przez około 2-3 minuty.
Następnie dodajemy czosnek oraz odcedzone i przekrojone na pół grzyby. Nie wylewamy wody, w której moczyły się grzyby.
KROK 3: GOTUJEMY MAKARON
Makaron udon gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jeśli masz świeży makaron to podgotuj 1-2 minuty, jeśli suchy to 5 minut. Dodajemy go do warzyw, całość zalewamy sosem i odrobiną wody po moczeniu grzybów. Następnie wszystko dokładnie mieszamy.
KROK 4: PODAJEMY MAKARON
Makaron posypujemy sezamem oraz grubo posiekaną dymką i podajemy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka gyros
- Boczek pieczony
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Makówki śląskie
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sernik pistacjowy
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Przekąski sylwestrowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Domek z piernika
- Burek ze szpinakiem
- Śledź w oleju
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Uszka z grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Piernik świąteczny
- Spaghetti carbonara
- Krokiety z mięsem
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (1)
442 dni temu
Na oleju sezamowym nie należy smażyć. W kuchni azjatyckiej lepiej smażyć na innym tłuszczu a olejem sezamowym polać potrawę już na talerzu.
Odpowiedz