Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS, GRZYBY I FASOLKĘ
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na czas przygotowywania fasolki. Fasolkę obgotowujemy we wrzącej, wcześniej osolonej wodzie i odcedzamy.
Gdy to mamy już gotowe, mieszamy w misce wszystkie składniki sosu.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Żółtą paprykę kroimy w paseczki, szalotkę w piórka, a ząbek czosnku w plasterki. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju sezamowego i szybko obsmażamy na nim paprykę wraz z fasolką oraz szalotką – przez około 2-3 minuty.
Następnie dodajemy czosnek oraz odcedzone i przekrojone na pół grzyby. Nie wylewamy wody, w której moczyły się grzyby.
KROK 3: GOTUJEMY MAKARON
Makaron udon gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jeśli masz świeży makaron to podgotuj 1-2 minuty, jeśli suchy to 5 minut. Dodajemy go do warzyw, całość zalewamy sosem i odrobiną wody po moczeniu grzybów. Następnie wszystko dokładnie mieszamy.
KROK 4: PODAJEMY MAKARON
Makaron posypujemy sezamem oraz grubo posiekaną dymką i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!
Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami
Orientalny powiew w Twojej kuchni - przygotuj glazurowane polędwiczki z warzywami, pyszny posiłek pachnący imbirem.
Boczniaki po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!
Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Masz ochotę na coś orientalnego? Wypróbuj ten prosty przepis i zaproś aromatyczne smaki do swojego domu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka gyros
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny makowiec
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grochem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
122 dni temu
Na oleju sezamowym nie należy smażyć. W kuchni azjatyckiej lepiej smażyć na innym tłuszczu a olejem sezamowym polać potrawę już na talerzu.
odpowiedz