zobacz film Yakisoba z krewetkami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • wok lub głęboką patelnię

Przygotuj wcześniej:

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Jeśli krewetki, których używasz, nie są przygotowane do spożycia, obierz je z pancerzy, usuń im jelita i pozbaw je ogonków.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Imbir ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę chili siekamy i dodajemy do imbiru. Następnie do miski dodajemy wszystkie sosy, ketchup i miód. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Szalotkę kroimy w pióra, marchewkę w julienne, a paprykę w większe paski. Czosnek siekamy. Od kapusty pak choi odkrawamy końcówkę i rozdzielamy na liście. Szczypior dymki siekamy dość grubo i pod dużym skosem.

KROK 3: SMAŻYMY KREWETKI

Na dnie woka mocno rozgrzewamy olej. Następnie wrzucamy szalotkę, delikatnie ją podsmażamy i dodajemy czosnek. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy krewetki. Smażymy je, aż zaczną być różowe.

WSKAZÓWKA! Jeśli używamy mrożonych krewetek, najpierw je rozmrażamy i osuszamy z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego.

KROK 4: SMAŻYMY MAKARON Z WARZYWAMI

Do podsmażonych krewetek dodajemy kolejno marchewkę, paprykę i kapustę pak choi. Całość dokładnie mieszamy i smażymy tak, aby warzywa nadal pozostały chrupiące i jędrne. Następnie dodajemy ugotowany wcześniej makaron i sos. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki pokryły się sosem.

Danie podajemy obficie posypane szczypiorem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!