Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- wok lub głęboką patelnię
Przygotuj wcześniej:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Jeśli krewetki, których używasz, nie są przygotowane do spożycia, obierz je z pancerzy, usuń im jelita i pozbaw je ogonków.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Imbir ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę chili siekamy i dodajemy do imbiru. Następnie do miski dodajemy wszystkie sosy, ketchup i miód. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Szalotkę kroimy w pióra, marchewkę w julienne, a paprykę w większe paski. Czosnek siekamy. Od kapusty pak choi odkrawamy końcówkę i rozdzielamy na liście. Szczypior dymki siekamy dość grubo i pod dużym skosem.
KROK 3: SMAŻYMY KREWETKI
Na dnie woka mocno rozgrzewamy olej. Następnie wrzucamy szalotkę, delikatnie ją podsmażamy i dodajemy czosnek. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy krewetki. Smażymy je, aż zaczną być różowe.
WSKAZÓWKA! Jeśli używamy mrożonych krewetek, najpierw je rozmrażamy i osuszamy z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego.
KROK 4: SMAŻYMY MAKARON Z WARZYWAMI
Do podsmażonych krewetek dodajemy kolejno marchewkę, paprykę i kapustę pak choi. Całość dokładnie mieszamy i smażymy tak, aby warzywa nadal pozostały chrupiące i jędrne. Następnie dodajemy ugotowany wcześniej makaron i sos. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki pokryły się sosem.
Danie podajemy obficie posypane szczypiorem.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.
Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
Prosta, przyjemna, pyszna – taka jest kuchnia w stylu włoskim. Nie inaczej jest z farfalle z łososiem. Smakuje doskonale!
Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
Nic nie nadaje potrawom w stylu włoskim takiego aromatu jak świeże domowe pesto. W połączeniu z makaronem smakuje doskonale!
Makaron z cukinią i łososiem
Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami
- Tortilla z krewetkami
- Sałatka z makaronem i krewetkami
- Sałatka z makaronem i klopsikami
- Makaron z pomidorami i oliwkami
- Bezglutenowe tortille z szarpaną wieprzowiną
- Grzybowy ramen
- Minestrone – zupa z makaronem
- Empanada galicyjska
- Soba stir fry z wołowiną
- Makaron udon z kurczakiem hoisin
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Sałatka z makaronu soba
- Tumbet
- Kanapka z kurczakiem
- Krokiety z serem pavé
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
- Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
- Szynka wieprzowa z szynkowaru
- Jabłka i gruszki z rodzynkami
- Curry rybne z mango i kolendrą
- Schabowy z grilla i sałatka z ziemniaków
- Kisiel z czerwonych owoców
- Hot dogi z frankfurterkami
- Twarożek tofu z warzywami
- Zupa parmezan pasta
- Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
- Wielkopolskie ciasto brzdąc
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)