 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- wok lub głęboką patelnię
Przygotuj wcześniej:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Jeśli krewetki, których używasz, nie są przygotowane do spożycia, obierz je z pancerzy, usuń im jelita i pozbaw je ogonków.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Imbir ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę chili siekamy i dodajemy do imbiru. Następnie do miski dodajemy wszystkie sosy, ketchup i miód. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Szalotkę kroimy w pióra, marchewkę w julienne, a paprykę w większe paski. Czosnek siekamy. Od kapusty pak choi odkrawamy końcówkę i rozdzielamy na liście. Szczypior dymki siekamy dość grubo i pod dużym skosem.
KROK 3: SMAŻYMY KREWETKI
Na dnie woka mocno rozgrzewamy olej. Następnie wrzucamy szalotkę, delikatnie ją podsmażamy i dodajemy czosnek. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy krewetki. Smażymy je, aż zaczną być różowe.
WSKAZÓWKA! Jeśli używamy mrożonych krewetek, najpierw je rozmrażamy i osuszamy z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego.
KROK 4: SMAŻYMY MAKARON Z WARZYWAMI
Do podsmażonych krewetek dodajemy kolejno marchewkę, paprykę i kapustę pak choi. Całość dokładnie mieszamy i smażymy tak, aby warzywa nadal pozostały chrupiące i jędrne. Następnie dodajemy ugotowany wcześniej makaron i sos. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki pokryły się sosem.
Danie podajemy obficie posypane szczypiorem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Kutia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto na pierogi
- Krokiety z mięsem
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka gyros
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledź w oleju
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (0)