zobacz film Obiad jednoblaszkowy z tofu

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

KROK 1: MARYNUJEMY TOFU

Tofu przekrawamy na pół, wkładamy między dwa ręczniki papierowe, dociskamy miską i odstawiamy do odsączenia.

Wędzoną paprykę, sos sojowy i syrop klonowy łączymy w miseczce. W marynacie zanurzamy odciśnięte tofu i odstawiamy na 5 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS BBQ

Do rondla wlewamy przecier pomidorowy, bulion, ocet jabłkowy, sos sojowy, syrop klonowy. Dodajemy dwie wędzone śliwki i sos sriracha. Gotujący się sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Gotujemy około 15 minut, aż sos się dobrze zredukuje.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Batat, ziemniaki i jabłko obieramy. Batat kroimy w plastry, ziemniaki i jabłko w kostkę. Brukselkę przekrawamy na pół. Warzywa razem z jabłkiem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą, rozmarynem i parmezanem. Dokładamy tofu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25 minut. Po 10 minutach pieczenia obracamy tofu na drugą stronę i pieczemy dalej.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY JARMUŻ

Jarmuż skrapiamy oliwą i wcieramy ją rękoma w liście.

KROK 5: SMARUJEMY TOFU SOSEM BBQ

Tofu smarujemy sosem bbq. Na blachę z warzywami dokładamy jarmuż. Warzywa i tofu pieczemy kolejne 5 minut, obracamy i znów smarujemy sosem.

KROK 6: PODAJEMY Z ORZECHAMI I NATKĄ PIETRUSZKI

Pietruszkę i orzechy pekan siekamy i posypujemy nimi upieczone danie. Podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!