Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: MARYNUJEMY TOFU
Tofu przekrawamy na pół, wkładamy między dwa ręczniki papierowe, dociskamy miską i odstawiamy do odsączenia.
Wędzoną paprykę, sos sojowy i syrop klonowy łączymy w miseczce. W marynacie zanurzamy odciśnięte tofu i odstawiamy na 5 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS BBQ
Do rondla wlewamy przecier pomidorowy, bulion, ocet jabłkowy, sos sojowy, syrop klonowy. Dodajemy dwie wędzone śliwki i sos sriracha. Gotujący się sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Gotujemy około 15 minut, aż sos się dobrze zredukuje.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Batat, ziemniaki i jabłko obieramy. Batat kroimy w plastry, ziemniaki i jabłko w kostkę. Brukselkę przekrawamy na pół. Warzywa razem z jabłkiem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą, rozmarynem i parmezanem. Dokładamy tofu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25 minut. Po 10 minutach pieczenia obracamy tofu na drugą stronę i pieczemy dalej.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY JARMUŻ
Jarmuż skrapiamy oliwą i wcieramy ją rękoma w liście.
KROK 5: SMARUJEMY TOFU SOSEM BBQ
Tofu smarujemy sosem bbq. Na blachę z warzywami dokładamy jarmuż. Warzywa i tofu pieczemy kolejne 5 minut, obracamy i znów smarujemy sosem.
KROK 6: PODAJEMY Z ORZECHAMI I NATKĄ PIETRUSZKI
Pietruszkę i orzechy pekan siekamy i posypujemy nimi upieczone danie. Podajemy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pistacjowy sernik baskijski
- Boczek pieczony
- Ryba po japońsku
- Uszka z grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Spaghetti carbonara
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kutia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Jajka na miękko
- Ryba z piekarnika
- Sałatka gyros
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciasto marchewkowe
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pieczona ryba po grecku
- Łazanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)