Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: MARYNUJEMY TOFU
Tofu przekrawamy na pół, wkładamy między dwa ręczniki papierowe, dociskamy miską i odstawiamy do odsączenia.
Wędzoną paprykę, sos sojowy i syrop klonowy łączymy w miseczce. W marynacie zanurzamy odciśnięte tofu i odstawiamy na 5 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS BBQ
Do rondla wlewamy przecier pomidorowy, bulion, ocet jabłkowy, sos sojowy, syrop klonowy. Dodajemy dwie wędzone śliwki i sos sriracha. Gotujący się sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Gotujemy około 15 minut, aż sos się dobrze zredukuje.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Batat, ziemniaki i jabłko obieramy. Batat kroimy w plastry, ziemniaki i jabłko w kostkę. Brukselkę przekrawamy na pół. Warzywa razem z jabłkiem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą, rozmarynem i parmezanem. Dokładamy tofu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25 minut. Po 10 minutach pieczenia obracamy tofu na drugą stronę i pieczemy dalej.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY JARMUŻ
Jarmuż skrapiamy oliwą i wcieramy ją rękoma w liście.
KROK 5: SMARUJEMY TOFU SOSEM BBQ
Tofu smarujemy sosem bbq. Na blachę z warzywami dokładamy jarmuż. Warzywa i tofu pieczemy kolejne 5 minut, obracamy i znów smarujemy sosem.
KROK 6: PODAJEMY Z ORZECHAMI I NATKĄ PIETRUSZKI
Pietruszkę i orzechy pekan siekamy i posypujemy nimi upieczone danie. Podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
Nic nie nadaje potrawom w stylu włoskim takiego aromatu jak świeże domowe pesto. W połączeniu z makaronem smakuje doskonale!
Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
Prosta, przyjemna, pyszna – taka jest kuchnia w stylu włoskim. Nie inaczej jest z farfalle z łososiem. Smakuje doskonale!
Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.
Makaron orzo — jaki to makaron i do czego go użyć?
Makaron przypominający kształtem ziarenka ryżu lub jęczmienia, czyli orzo, od wieków stanowi część diety mieszkańców Półwyspu Apenińskiego. Nietypowy kształt i mikroskopijny rozmiar orzo czyni go doskonałym dodatkiem do sałatek, zup, dań dla dzieci, a także wszystkich treściwych sosów podawanych zazwyczaj z penne czy tagliatelle.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik piernikowy
- Domek z piernika
- Przekąski sylwestrowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)