Zielone warzywa smażone z tofu

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wok lub dużą patelnię

Krok 1: Przygotowujemy warzywa

Cebule dymki oczyszczamy i kroimy na kawałki o długości 2-3 cm. Czosnek i imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy oczyszczamy i wraz z delikatnymi liśćmi kroimy w paski. Kapustę pak choi oczyszczamy, myjemy i otrząsamy do sucha. Łodygi kroimy w poprzek na paski o szerokości ok. 1 cm, natomiast liście kroimy na paski o szerokości 2-3 cm. Szparagi myjemy, obieramy od dołu na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce usuwamy. Następnie kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm, główki odkładamy na bok. Groszek cukrowy oczyszczamy i kroimy w paski.

Krok 2: Smażymy tofu

Tofu osączamy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm. Mieszamy z 1-2 łyżkami sosu sojowego i smażymy w rozgrzanym woku na 2 łyżkach oleju ze wszystkich stron przez 5-6 minut, aż będzie chrupiące. Wyjmujemy i odstawiamy.

Krok 3: Podsmażamy warzywa

W woku podgrzewamy pozostały olej i krótko podsmażamy cebule dymki. Dodajemy seler naciowy, łodygi kapusty i kawałki szparagów, a następnie podsmażamy przez 2-3 minuty, obracając. Dodajemy groszek cukrowy, czosnek, imbir i główki szparagów, a następnie smażymy przez kolejne 2 minuty, obracając. Dodajemy liście kapusty pak choi, dolewamy ocet ryżowy i pozostały sos sojowy. Dusimy przez kolejne 2 minuty. Podajemy z tofu i ulubionym ryżem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Daria Ładocha

Kluski leniwe z tofu

Kluski leniwe w wersji wegańskiej? Daria proponuje przepis na leniwe z tofu. Wypróbuj!

Kluski leniwe z tofu

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 2 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Curry z quinoa, jarmużem i tofu

Zachwyć się wegetariańskim curry z quinoa, jarmużem i jabłkami, z dodatkiem smażonego tofu!

Curry z quinoa, jarmużem i tofu

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Pad thai z tofu i imbirem

Pad thai to prawdziwa klasyka! Przygotuj je w wersji z marynowanym tofu i warzywami.

Pad thai z tofu i imbirem

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    2233 dni temu
    A co z czosnkiem i imbirem???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2232 dni temu
    O czosnku i imbirze wspominamy w trzecim kroku :) Dodajemy je razem z groszkiem cukrowym i główkami szparagów :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!