Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • łyżkę cedzakową

Krok 1: Robimy kluski leniwe

Tofu, sok z cytryny, sól i ksylitol dajemy do miski i blendujemy na gładką masę. Dosypujemy oba rodzaje mąki i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy je na 2 części. Z każdej, na blacie oprószonym mąką, formujemy wałek. Nożem tniemy ciasto w romby.

Krok 2: Gotujemy kluski

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy kluski, gotujemy ok. 4-5 minut i wyławiamy łyżką cedzakową.

Krok 3: Przygotowujemy sos owocowy

W rondelku umieszczamy owoce i ksylitol. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy owoce puszczą sok, redukujemy nadmiar płynu. Następnie blendujemy.

Krok 4: Polewamy kluski sosem

Kluski wykładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy świeżymi owocami, kawałkami tofu i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    18 dni temu
    Bardzo fajne. Ja zrobiłam w wersji bezglutenowej.

    odpowiedz

  • Dagmara Dagmara
    36 dni temu
    Zrobilam i wyszły bardzo dobre, smak dzieciństwa w wersji vegan:) polecam:)

    odpowiedz

  • kocie kocie
    480 dni temu
    nie byłoby problemu zrobić wersji na słono prawda? wystarczy nie dodawać słodkiego i podać z sałatką/warzywami.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    480 dni temu
    Jak najbardziej! Bez ksylitolu można je podać wytrawnie :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram