
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- łyżkę cedzakową
Krok 1: Robimy kluski leniwe
Tofu, sok z cytryny, sól i ksylitol dajemy do miski i blendujemy na gładką masę. Dosypujemy oba rodzaje mąki i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy je na 2 części. Z każdej, na blacie oprószonym mąką, formujemy wałek. Nożem tniemy ciasto w romby.
Krok 2: Gotujemy kluski
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy kluski, gotujemy ok. 4-5 minut i wyławiamy łyżką cedzakową.
Krok 3: Przygotowujemy sos owocowy
W rondelku umieszczamy owoce i ksylitol. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy owoce puszczą sok, redukujemy nadmiar płynu. Następnie blendujemy.
Krok 4: Polewamy kluski sosem
Kluski wykładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy świeżymi owocami, kawałkami tofu i listkami mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Guacamole
- Mini burgery
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ryba z piekarnika
- Sernik pistacjowy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Krokiety z mięsem
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
880 dni temu
Bardzo dobre.Polecam
Odpowiedz
1186 dni temu
Sok z całej cytryny to zdecydowanie za dużo. Polecam dodać 0,5 cytryny lub troszeczkę więcej, wtedy nie wyjdą kwaśne.
Odpowiedz
1940 dni temu
Bardzo fajne. Ja zrobiłam w wersji bezglutenowej.
Odpowiedz
1959 dni temu
Zrobilam i wyszły bardzo dobre, smak dzieciństwa w wersji vegan:) polecam:)
Odpowiedz
2403 dni temu
nie byłoby problemu zrobić wersji na słono prawda? wystarczy nie dodawać słodkiego i podać z sałatką/warzywami.
Odpowiedz
2403 dni temu
Jak najbardziej! Bez ksylitolu można je podać wytrawnie :)