Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- łyżkę cedzakową
Krok 1: Robimy kluski leniwe
Tofu, sok z cytryny, sól i ksylitol dajemy do miski i blendujemy na gładką masę. Dosypujemy oba rodzaje mąki i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy je na 2 części. Z każdej, na blacie oprószonym mąką, formujemy wałek. Nożem tniemy ciasto w romby.
Krok 2: Gotujemy kluski
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy kluski, gotujemy ok. 4-5 minut i wyławiamy łyżką cedzakową.
Krok 3: Przygotowujemy sos owocowy
W rondelku umieszczamy owoce i ksylitol. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy owoce puszczą sok, redukujemy nadmiar płynu. Następnie blendujemy.
Krok 4: Polewamy kluski sosem
Kluski wykładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy świeżymi owocami, kawałkami tofu i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
Śliwki sprawdzą się idealnie także w formie zupy. Przygotuj ją z prostymi kluskami z semoliny.
Pierogi z truskawkami i śliwkami
Zrób wyśmienite pierogi z ciasta parzonego z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym!
Pierogi leniwe z orzechową okrasą
Słodkie leniwe pierogi, oblane orzechową okrasą na bazie orzechów laskowych! To przepis Pawła na idealny podwieczorek!
Kluski serowe z chłodnikiem z melona
Przygotuj chłodnik w wersji owocowej – z melona i arbuza! Podany ze słodkimi kluskami serowymi smakuje wyśmienicie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi leniwe z orzechową okrasą
- Pierogi z jagodami
- Owoce pod chrupiącą kruszonką
- Wegański tort marchewkowy
- Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
- Miska warzyw
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Wegańskie burgery z kotletem z buraków
- Leniwe pierogi
- Wegańskie sernikobrownie
- Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki
- Zielone tosty francuskie
- Rwany chlebek ziołowy
- Szakszuka z kaszą pęczak
- Placuszki bananowe z czekoladą
- Spaghetti napoli – przepis
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- 2 przekąski na imprezę sylwestrową
- Pizza rzymska
- Sałatka z pomidorami i truskawkami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
- Sernik z malinami
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Dżem z włoskich śliwek
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
512 dni temu
Bardzo dobre.Polecam
odpowiedz
817 dni temu
Sok z całej cytryny to zdecydowanie za dużo. Polecam dodać 0,5 cytryny lub troszeczkę więcej, wtedy nie wyjdą kwaśne.
odpowiedz
1572 dni temu
Bardzo fajne. Ja zrobiłam w wersji bezglutenowej.
odpowiedz
1590 dni temu
Zrobilam i wyszły bardzo dobre, smak dzieciństwa w wersji vegan:) polecam:)
odpowiedz
2034 dni temu
nie byłoby problemu zrobić wersji na słono prawda? wystarczy nie dodawać słodkiego i podać z sałatką/warzywami.
odpowiedz
2034 dni temu
Jak najbardziej! Bez ksylitolu można je podać wytrawnie :)