
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę
- ręcznik papierowy
- airfryer o pojemności min. 2,2 l
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ
Czosnek i imbir ścieramy na tarce. Następnie przekładamy je do miseczki i dodajemy do niej miód, sos sojowy, sok z cytryny oraz oliwę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.
KROK 2: MARYNUJEMY ŁOSOSIA
Filety z łososia osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy z obu stron glazurą. Tak przygotowaną rybę odkładamy na ok. 10 minut.
KROK 3: PIECZEMY SZPARAGI
Zdrewniałe końce szparagów odcinamy lub odrywamy. Tak przygotowane skrapiamy oliwą, oprószamy solą i przekładamy do kosza airfryera. Szparagi pieczemy przez ok. 8 minut w temperaturze 200°C, aż będą lekko zrumienione i chrupiące. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.
KROK 4: PIECZEMY ŁOSOSIA
Do kosza airfryera przekładamy łososia (skórą do dołu) i pieczemy go przez ok. 10 minut w temperaturze 200°C, aż glazura się skarmelizuje, a łosoś będzie miękki i soczysty.
WSKAZÓWKA! Jeśli pozostało nam trochę mieszanki na glazurę, możemy w połowie pieczenia ponownie posmarować nią łososia.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Na talerz ze szparagami wykładamy gotowego łososia i oprószamy go odrobiną tartej skórki z cytryny.
WSKAZÓWKA! Danie możemy podawać z plastrami cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
24 dni temu
Po filtrowaniu w wyszukiwarce to danie pojawiło się jako wegetariańskie, a niestety wegetariańskie nie jest ze względu na rybę. Zgłaszam z prośbą o nie wprowadzanie w błąd :)
odpowiedz
24 dni temu
Sprawdziliśmy to i danie nie jest oznaczone jako wegetariańskie. Najpewniej pojawiło się w wynikach wyszukiwania przez wybranie innej kategorii np. "bez laktozy" lub "lekkie i fit" :)