Łosoś w glazurze miodowo-sojowej z chrupiącymi szparagami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tarkę
  • ręcznik papierowy
  • airfryer o pojemności min. 2,2 l

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ

Czosnek i imbir ścieramy na tarce. Następnie przekładamy je do miseczki i dodajemy do niej miód, sos sojowy, sok z cytryny oraz oliwę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.

KROK 2: MARYNUJEMY ŁOSOSIA

Filety z łososia osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy z obu stron glazurą. Tak przygotowaną rybę odkładamy na ok. 10 minut.

KROK 3: PIECZEMY SZPARAGI

Zdrewniałe końce szparagów odcinamy lub odrywamy. Tak przygotowane skrapiamy oliwą, oprószamy solą i przekładamy do kosza airfryera. Szparagi pieczemy przez ok. 8 minut w temperaturze 200°C, aż będą lekko zrumienione i chrupiące. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.

KROK 4: PIECZEMY ŁOSOSIA

Do kosza airfryera przekładamy łososia (skórą do dołu) i pieczemy go przez ok. 10 minut w temperaturze 200°C, aż glazura się skarmelizuje, a łosoś będzie miękki i soczysty.

WSKAZÓWKA! Jeśli pozostało nam trochę mieszanki na glazurę, możemy w połowie pieczenia ponownie posmarować nią łososia.

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Na talerz ze szparagami wykładamy gotowego łososia i oprószamy go odrobiną tartej skórki z cytryny.

WSKAZÓWKA! Danie możemy podawać z plastrami cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!