Łosoś z porami w sosie pistacjowo-miodowym z ziemniakami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Ziemniaki w skórkach umyj, ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie zahartuj w lodowatej wodzie i pokrój w talarki. 

Przygotuj

  • moździerz
  • kawałek folii spożywczej
  • kawałek ręcznika papierowego
  • zester lub tarkę

Marynata

Pieprz, kolendrę w ziarnach i świeżą kolendrę ucieramy w moździerzu. Dodajemy oliwę, musztardę oraz sól, mieszamy.

Łosoś

Skórę filetów z łososia nacinamy w kilku miejscach. Solimy, pieprzymy i smarujemy marynatą z obu stron (wcieramy marynatę w nacięcia na skórze). Przekładamy do naczynia, przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce około 25 minut (najlepiej marynować całą noc).

Pory

Na rozgrzanej oliwie smażymy pora pokrojonego na ukos w cienkie plastry, solimy i dodajemy 1-2 łyżki rozkruszonych w moździerzu pistacji. Przekładamy do naczynia. Czynność powtarzamy z drugim porem.

Ziemniaki

Talarki ziemniaków w skórkach smażymy na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoto i przekładamy na ręcznik papierowy (w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu).

Sos

Drobno posiekaną skórkę z 1 cytryny, musztardę i miód łączymy w misce. Energicznie mieszając wlewamy oliwę i dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dodajemy 2 i 1/2 łyżki do porów. Pozostałą część doprawiamy solą i pieprzem.

Łosoś

Smażymy łososia około 4 minuty skórą do dołu na rozgrzanej patelni grillowej (z niewielką ilością oliwy). Odwracamy i smażymy kolejne 2-3 minuty. Na talerz wykładamy pory, posypujemy resztką pokruszonych w moździerzu pistacji. Na wierzch kładziemy talarki z ziemniaków, na ziemniakach układamy łososia, dekorujemy całość listkami świeżej kolendry i skrapiamy sosem.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    2391 dni temu
    Ziemniaki w mundurkach to jest to :) Przez to, że nie obieramy ziemniaków, nie tracimy cennych witamin i mikroelementów zawartych tuż pod nią!

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3172 dni temu
    przepyszne! Co prawda zamiast kolendry dodałam bazylię i oregano, ale też było wyśmienite. Dziękuję :)

    odpowiedz

  • krzemionka70 krzemionka70
    3255 dni temu
    pychotka najlepszy łosoś jaki jadłam na pewno wielokrotnie jeszcze go przyrządzę

    odpowiedz

  • Magda J Magda J
    3270 dni temu
    Dziękuję za ten przepis. Właśnie skończyliśmy jeść 🍴. Niebo w gębie!!! Merci!!! Proszę 🙏 o więcej takich pysznych recept!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3273 dni temu
    Wlasnie przyrzadzilam ta potrawe dokladnie wg przepisu Pascala. Doskonaly smak, skladniki swietnie wspolgraja z lososiem, no i tworzy to wszystko b. estetyczna kompozycje na talerzu. Oczywiscie odkladam przepis do moich ulubionych, zeby jeszcze niejeden raz rozkoszowac sie tym smakiem. Pozdrawiam serdecznie p. Pascala.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3277 dni temu
    Właśnie skończyliśmy konsumować, rewelacyjny przepis. Co prawda ziemniaki zrobiłem po swojemu pieczone, ale nie spodziewałem się, że por z pistacjami tak się komponują.

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3282 dni temu
    Fajny przepis, myślę że jednak część łosoś+ ziemniaki przeniosę do parowaru zamiast smażyć :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3283 dni temu
    Drogi Gościu, użyj dowolnych pistacji, jednak korzystając z solonych uważaj, by nie przesolić całej potrawy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3283 dni temu
    czy pistacje mają być solone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3283 dni temu
    Matyldo masz rację, do długiego smażenia najlepiej sprawdzą się inne tłuszcze: masło klarowane, olej kokosowy bądź smalec. Jednak oliwa z oliwek jest świetna do krótszego smażenia, do smażenia jakie prezentuje Pascal w powyższym przepisie :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3284 dni temu
    Nie mówiłam przecież, że jest coś złego albo że nie można... Tylko, że moim zdaniem inne tłuszcze lepiej się do tego nadają! Oliwa ma w porównaniu z nimi stosunkowo niską tzw. "temperaturę dymienia" więc nadaje się do bardzo krótkiego podsmażania. I tyle...

    odpowiedz

  • hs hs
    3284 dni temu
    A co jest złego w smażeniu na oliwie? Ma ciekawy a jednocześnie dość neutralny posmak, nadaje się właśnie do rybki czy delikatnych warzyw, efekt trochę we włoskim stylu. Olej rzepakowy oczywiście też jest dobry, ale daje zupełnie inny, intensywny posmak i moim zdaniem mocno definiuje całą potrawę. Nie nadaje się tak na prawdę do wszystkiego, jak oliwa właśnie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3285 dni temu
    Dlaczego nie smażyć na oliwie z oliwek? Wiadomo, że mamy nasz własny olej np. rzepakowy ale jak ktoś chce to może smażyć na oliwie.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3285 dni temu
    Oliwa z oliwek... do smażenia? Chyba nie extra vergine!? Czy nie lepiej użyć oleju (choćby rzepakowego) lub klarowanego masła?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!