Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Ziemniaki w skórkach umyj, ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie zahartuj w lodowatej wodzie i pokrój w talarki.
Przygotuj
- moździerz
- kawałek folii spożywczej
- kawałek ręcznika papierowego
- zester lub tarkę
Marynata
Pieprz, kolendrę w ziarnach i świeżą kolendrę ucieramy w moździerzu. Dodajemy oliwę, musztardę oraz sól, mieszamy.
Łosoś
Skórę filetów z łososia nacinamy w kilku miejscach. Solimy, pieprzymy i smarujemy marynatą z obu stron (wcieramy marynatę w nacięcia na skórze). Przekładamy do naczynia, przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce około 25 minut (najlepiej marynować całą noc).
Pory
Na rozgrzanej oliwie smażymy pora pokrojonego na ukos w cienkie plastry, solimy i dodajemy 1-2 łyżki rozkruszonych w moździerzu pistacji. Przekładamy do naczynia. Czynność powtarzamy z drugim porem.
Ziemniaki
Talarki ziemniaków w skórkach smażymy na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoto i przekładamy na ręcznik papierowy (w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu).
Sos
Drobno posiekaną skórkę z 1 cytryny, musztardę i miód łączymy w misce. Energicznie mieszając wlewamy oliwę i dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dodajemy 2 i 1/2 łyżki do porów. Pozostałą część doprawiamy solą i pieprzem.
Łosoś
Smażymy łososia około 4 minuty skórą do dołu na rozgrzanej patelni grillowej (z niewielką ilością oliwy). Odwracamy i smażymy kolejne 2-3 minuty. Na talerz wykładamy pory, posypujemy resztką pokruszonych w moździerzu pistacji. Na wierzch kładziemy talarki z ziemniaków, na ziemniakach układamy łososia, dekorujemy całość listkami świeżej kolendry i skrapiamy sosem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
Oryginalny pomysł na grilla. Kawałki ryby w paprykowym sosie i kapusta z rusztu zasmakują każdemu!
Słoneczny łosoś
Łosoś zasługuje na szlachetną, ale wyrazistą oprawę. Podaj go z pomidorami, cukinią i aromatycznymi przyprawami.
Filet z łososia w peperonacie
Lekkie, świeże, szybkie – takie są dania kuchni śródziemnomorskiej. Właśnie z niej pochodzi nasz przepis na łososia.
Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych
Idealnie upieczona ryba z mnóstwem aromatycznych dodatków. Lekka i zdrowa kompozycja, która zaskakuje smakiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
- Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
- Shake sojowy z jagodami i gruszką
- Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami
- Pasta rybna na kanapki
- Jogurt z miodem i sałatką z moreli
- Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
- Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
- Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
- Pierogi z serem i kaszą
- Burger rybny i ogórkowy relish
- Tarta z kremem chałwowym
- Lody truskawkowo-jogurtowe
- Scaccia z serami i salami
- Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami
- Słoneczny łosoś
- Sernik bez spodu
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Jadłospis malucha: 4 przepisy
- Różowe cynamonki
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Kanapka rybaka
- Pizza al tonno
- Lemoniada truskawkowa
- Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
- Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
- Roladki z szynki w sosie grzybowym
- Pierś z gęsi z sosem piernikowym
- Pizza bez drożdży
- Syrop piernikowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
2638 dni temu
Ziemniaki w mundurkach to jest to :) Przez to, że nie obieramy ziemniaków, nie tracimy cennych witamin i mikroelementów zawartych tuż pod nią!
odpowiedz
3419 dni temu
przepyszne! Co prawda zamiast kolendry dodałam bazylię i oregano, ale też było wyśmienite. Dziękuję :)
odpowiedz
3502 dni temu
pychotka najlepszy łosoś jaki jadłam na pewno wielokrotnie jeszcze go przyrządzę
odpowiedz
3517 dni temu
Dziękuję za ten przepis. Właśnie skończyliśmy jeść 🍴. Niebo w gębie!!! Merci!!! Proszę 🙏 o więcej takich pysznych recept!
odpowiedz
3520 dni temu
Wlasnie przyrzadzilam ta potrawe dokladnie wg przepisu Pascala. Doskonaly smak, skladniki swietnie wspolgraja z lososiem, no i tworzy to wszystko b. estetyczna kompozycje na talerzu. Oczywiscie odkladam przepis do moich ulubionych, zeby jeszcze niejeden raz rozkoszowac sie tym smakiem. Pozdrawiam serdecznie p. Pascala.
odpowiedz
3524 dni temu
Właśnie skończyliśmy konsumować, rewelacyjny przepis. Co prawda ziemniaki zrobiłem po swojemu pieczone, ale nie spodziewałem się, że por z pistacjami tak się komponują.
odpowiedz
3530 dni temu
Fajny przepis, myślę że jednak część łosoś+ ziemniaki przeniosę do parowaru zamiast smażyć :)
odpowiedz
3530 dni temu
Drogi Gościu, użyj dowolnych pistacji, jednak korzystając z solonych uważaj, by nie przesolić całej potrawy :)
odpowiedz
3531 dni temu
czy pistacje mają być solone?
odpowiedz
3531 dni temu
Matyldo masz rację, do długiego smażenia najlepiej sprawdzą się inne tłuszcze: masło klarowane, olej kokosowy bądź smalec. Jednak oliwa z oliwek jest świetna do krótszego smażenia, do smażenia jakie prezentuje Pascal w powyższym przepisie :)
odpowiedz
3531 dni temu
Nie mówiłam przecież, że jest coś złego albo że nie można... Tylko, że moim zdaniem inne tłuszcze lepiej się do tego nadają! Oliwa ma w porównaniu z nimi stosunkowo niską tzw. "temperaturę dymienia" więc nadaje się do bardzo krótkiego podsmażania. I tyle...
odpowiedz
3531 dni temu
A co jest złego w smażeniu na oliwie? Ma ciekawy a jednocześnie dość neutralny posmak, nadaje się właśnie do rybki czy delikatnych warzyw, efekt trochę we włoskim stylu. Olej rzepakowy oczywiście też jest dobry, ale daje zupełnie inny, intensywny posmak i moim zdaniem mocno definiuje całą potrawę. Nie nadaje się tak na prawdę do wszystkiego, jak oliwa właśnie.
odpowiedz
3532 dni temu
Dlaczego nie smażyć na oliwie z oliwek? Wiadomo, że mamy nasz własny olej np. rzepakowy ale jak ktoś chce to może smażyć na oliwie.
odpowiedz
3532 dni temu
Oliwa z oliwek... do smażenia? Chyba nie extra vergine!? Czy nie lepiej użyć oleju (choćby rzepakowego) lub klarowanego masła?
odpowiedz
zobacz wszystkie