Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy makaron
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Różyczki brokułu blanszujemy w gorącej wodzie.
Krok 2: Podsmażamy szalotkę
Szalotkę kroimy w drobne piórka. Na patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy. Podsmażamy szalotkę. Gorgonzolę kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię wraz ze śmietaną. Podsmażamy aż do rozpuszczenia sera.
Krok 3: Doprawiamy sos
Zblanszowane różyczki brokułu dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Dodajemy makaron i mieszamy.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem – najczęstsze pytania do tego prostego dania
Szybie w przygotowaniu, smaczne danie - makaron z pieczonym kurczakiem i pieczonymi pomidorkami.
Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
Pyszne danie we włoskim stylu! Ser mascarpone doskonale łączy się z pozostałymi składnikami i tworzy idealną kompozycję.
Spaghetti à la carbonara
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!
Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
Ryba i szpinak to duet doskonały. W połączeniu z makaronem tworzy przepyszne danie, w którym rozsmakuje się każdy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
- Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem
- Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
- Zupa miso z warzywami i tofu
- Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
- Zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym
- Filety rybne z pikantną salsą pomidorową
- Spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Zapiekanka makaronowa z brokułami
- Kurczak z ananasem i sosem barbecue
- Kalafiorowa zupa krem
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Gnocchi własnej roboty
- Kaszotto z kurczakiem i warzywami
- Zapiekana kanapka z boczkiem
- Kisiel z czerwonych owoców
- Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
- Wytrawne cake popsy w kształcie choinek
- Yakisoba z krewetkami
- Brukselka zapiekana z boczkiem
- Sałatka śledziowa à la śląskie hekele
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Parowane młode ziemniaczki z gzikiem i salsą
- Mochi z zieloną herbatą z matcha
- Wegański gulasz z ciecierzycą
- Biskwity z kremem i owocami
- Risotto – klasyczny przepis
- Krokiety z serem pavé
- Muffinki śniadaniowe z warzywami i prosciutto
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (18)
977 dni temu
Zamiast śmietany użyłam około 200 gram mascarpone. Bardzo smaczne danie wyszło! Następnym razem posypię podprażonym słonecznikiem.
odpowiedz
1718 dni temu
To ile.tej smietany?
odpowiedz
1718 dni temu
Mute, używamy 400 g śmietany-tę informację znajdziesz na liście składników po lewej stronie.
1277 dni temu
masz przecież napisaane
1975 dni temu
250g makaronu I 400g śmietany to trochę dużo jak na jedną porcję Chyba wkradł się wam drobny błąd ;p
odpowiedz
1975 dni temu
Racja! Wkradł się błąd :) Dziękujemy za czujność :)
1800 dni temu
I tak nie poprawili
2250 dni temu
WSPANIALY FILMIK. POZDRAWIAM GRAZYNKA
odpowiedz
2254 dni temu
jak nic dzisiaj robię na obiad :)
odpowiedz
2570 dni temu
można dodać łososia ?
odpowiedz
2570 dni temu
Oczywiście, że można :)
2433 dni temu
Na pewno nie zaszkodzi :).
2421 dni temu
nie można
2675 dni temu
Mam pytanie: czy śmietana ma być kwaśna czy słodka?
odpowiedz
2675 dni temu
Kwaśna
2737 dni temu
Sos wyszedł wyśmienity!!! Tylko porcja bardzo duża - na 3 osoby i zostało.
odpowiedz
2740 dni temu
Ja ostatnio gotuję (blanszuję) warzywa no parze np. gotującego sie makaronu:)
odpowiedz
2740 dni temu
Doskonały pomysł!
zobacz wszystkie