
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy makaron
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Różyczki brokułu blanszujemy w gorącej wodzie.
Krok 2: Podsmażamy szalotkę
Szalotkę kroimy w drobne piórka. Na patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy. Podsmażamy szalotkę. Gorgonzolę kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię wraz ze śmietaną. Podsmażamy aż do rozpuszczenia sera.
Krok 3: Doprawiamy sos
Zblanszowane różyczki brokułu dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Dodajemy makaron i mieszamy.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem – najczęstsze pytania do tego prostego dania
Szybie w przygotowaniu, smaczne danie - makaron z pieczonym kurczakiem i pieczonymi pomidorkami.

Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
Pyszne danie we włoskim stylu! Ser mascarpone doskonale łączy się z pozostałymi składnikami i tworzy idealną kompozycję.

Spaghetti à la carbonara
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!

Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
Ryba i szpinak to duet doskonały. W połączeniu z makaronem tworzy przepyszne danie, w którym rozsmakuje się każdy.

Zobacz przepisy
na lato
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Wegańskie placki z cukinii
- Butter chicken
- Krewetki w tempurze
- Boczniaki po azjatycku
- Kotlet pożarski – przepis
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Sałatka gyros
- Klasyczna sałatka grecka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (18)
1260 dni temu
Zamiast śmietany użyłam około 200 gram mascarpone. Bardzo smaczne danie wyszło! Następnym razem posypię podprażonym słonecznikiem.
odpowiedz
2000 dni temu
To ile.tej smietany?
odpowiedz
2000 dni temu
Mute, używamy 400 g śmietany-tę informację znajdziesz na liście składników po lewej stronie.
1559 dni temu
masz przecież napisaane
2258 dni temu
250g makaronu I 400g śmietany to trochę dużo jak na jedną porcję Chyba wkradł się wam drobny błąd ;p
odpowiedz
2257 dni temu
Racja! Wkradł się błąd :) Dziękujemy za czujność :)
2083 dni temu
I tak nie poprawili
2532 dni temu
WSPANIALY FILMIK. POZDRAWIAM GRAZYNKA
odpowiedz
2536 dni temu
jak nic dzisiaj robię na obiad :)
odpowiedz
2853 dni temu
można dodać łososia ?
odpowiedz
2852 dni temu
Oczywiście, że można :)
2715 dni temu
Na pewno nie zaszkodzi :).
2703 dni temu
nie można
2957 dni temu
Mam pytanie: czy śmietana ma być kwaśna czy słodka?
odpowiedz
2957 dni temu
Kwaśna
3020 dni temu
Sos wyszedł wyśmienity!!! Tylko porcja bardzo duża - na 3 osoby i zostało.
odpowiedz
3022 dni temu
Ja ostatnio gotuję (blanszuję) warzywa no parze np. gotującego sie makaronu:)
odpowiedz
3022 dni temu
Doskonały pomysł!
zobacz wszystkie