Makaron razowy z sosem serowo-brokułowym

Darek Gutkowski


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Gotujemy makaron  

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Różyczki brokułu blanszujemy w gorącej wodzie.

Krok 2: Podsmażamy szalotkę

Szalotkę kroimy w drobne piórka. Na patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy. Podsmażamy szalotkę. Gorgonzolę kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię wraz ze śmietaną. Podsmażamy aż do rozpuszczenia sera.

Krok 3: Doprawiamy sos

Zblanszowane różyczki brokułu dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Dodajemy makaron i mieszamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • Magda Magda
    1276 dni temu
    Zamiast śmietany użyłam około 200 gram mascarpone. Bardzo smaczne danie wyszło! Następnym razem posypię podprażonym słonecznikiem.

    odpowiedz

  • Mute Mute
    2016 dni temu
    To ile.tej smietany?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2016 dni temu
    Mute, używamy 400 g śmietany-tę informację znajdziesz na liście składników po lewej stronie.
  • Gość Gość
    1575 dni temu
    masz przecież napisaane
  • Gość Gość
    2274 dni temu
    250g makaronu I 400g śmietany to trochę dużo jak na jedną porcję Chyba wkradł się wam drobny błąd ;p

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2273 dni temu
    Racja! Wkradł się błąd :) Dziękujemy za czujność :)
  • Kozak kuchni Kozak kuchni
    2099 dni temu
    I tak nie poprawili
  • Grazynka Grazynka
    2548 dni temu
    WSPANIALY FILMIK. POZDRAWIAM GRAZYNKA

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2552 dni temu
    jak nic dzisiaj robię na obiad :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2869 dni temu
    można dodać łososia ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2868 dni temu
    Oczywiście, że można :)
  • Ten Gość Ten Gość
    2731 dni temu
    Na pewno nie zaszkodzi :).
  • Gość Gość
    2719 dni temu
    nie można
  • Gość Gość
    2973 dni temu
    Mam pytanie: czy śmietana ma być kwaśna czy słodka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2973 dni temu
    Kwaśna
  • Monika Monika
    3035 dni temu
    Sos wyszedł wyśmienity!!! Tylko porcja bardzo duża - na 3 osoby i zostało.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3038 dni temu
    Ja ostatnio gotuję (blanszuję) warzywa no parze np. gotującego sie makaronu:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3038 dni temu
    Doskonały pomysł!

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!