zobacz film Makaron z pieczonym kurczakiem i szpinakiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • papier do pieczenia
  • blachę
  • piekarnik rozgrzany do 180-190°C

KROK 1. kroimy uda kurczaka na mniejsze kawałki

Makaron z pieczonym kurczakiem i szpinakiem - Kroimy uda kurczaka na mniejsze kawałki

Uda kurczaka, wcześniej ugotowane i podpieczone, obieramy ze skóry. Mięso kroimy na kawałki.

 

 

KROK 2. prażymy orzeszki piniowe

Orzeszki wysypujemy na zimną patelnię i prażymy równomiernie na złoty kolor, co jakiś czas mieszając. Następnie przekładamy je na talerz.

KROK 3. podpiekamy pomidorki koktajlowe

Pomidorki koktajlowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy miodem i odrobiną oliwy, dodajemy pokrojony w plastry ząbek czosnku. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C i podpiekamy do momentu popękania skórki.

KROK 4. makaron gotujemy al dente

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Ugotowany makaron skrapiamy oliwą z oliwek.

KROK 5. podsmażamy czosnek

Makaron z pieczonym kurczakiem i szpinakiem - Podsmażamy czosnek

2 ząbki czosnku kroimy w plastry. Na lekko rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy smażymy czosnek wraz z listkami szałwii. Dodajemy mięso. Doprawiamy czarnym pieprzem.

 

 

KROK 6. dodajemy szpinak i orzeszki piniowe

Dolewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak myjemy, osuszamy i dodajemy do sosu wraz z orzeszkami sosnowymi.

KROK 7. mieszamy sos z makaronem

Makaron z pieczonym kurczakiem i szpinakiem - Mieszamy sos z makaronem

Ugotowany makaron przekładamy na patelnię i mieszamy z przygotowanym sosem. Danie wykładamy na talerz, dekorujemy orzeszkami piniowymi, świeżą szałwią, pomidorkami koktajlowymi oraz startym serem pecorino.

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Izabela M. Izabela M.
    925 dni temu
    Witam. Właśnie, chciałam podpisać się pod wcześniejszym komentarzem. Od dłuższego czasu (kilka miesięcy) nie mogę nigdzie w Lidlach trafić szałwii ani tym bardziej kolendry w doniczce. Bywam regularnie w 3 lidlach - i nic. ! o co chodzi !? szałwię czasami widzę ale kolendry nie widziałam a poluję na nią od dawna - bo większość przepisów Pana Karola jest z użyciem kolendry, często także szałwii... :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    932 dni temu
    Przepis wydaje się świetny, szkoda tylko, że np. w Zielonej Górze odwiedziłam 3 Lidle - szałwii w żadnym :/

    odpowiedz

  • Okrasa3383 Okrasa3383
    933 dni temu
    Bardzo lubię włoską kuchnie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    934 dni temu
    Bardzo fajny przepis, Karol Okrasa - nareszcie filmik! Super! ;)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram