
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- blachę
- piekarnik rozgrzany do 180-190°C
KROK 1. kroimy uda kurczaka na mniejsze kawałki
Uda kurczaka, wcześniej ugotowane i podpieczone, obieramy ze skóry. Mięso kroimy na kawałki.
KROK 2. prażymy orzeszki piniowe
Orzeszki wysypujemy na zimną patelnię i prażymy równomiernie na złoty kolor, co jakiś czas mieszając. Następnie przekładamy je na talerz.
KROK 3. podpiekamy pomidorki koktajlowe
Pomidorki koktajlowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy miodem i odrobiną oliwy, dodajemy pokrojony w plastry ząbek czosnku. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C i podpiekamy do momentu popękania skórki.
KROK 4. makaron gotujemy al dente
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Ugotowany makaron skrapiamy oliwą z oliwek.
KROK 5. podsmażamy czosnek
2 ząbki czosnku kroimy w plastry. Na lekko rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy smażymy czosnek wraz z listkami szałwii. Dodajemy mięso. Doprawiamy czarnym pieprzem.
KROK 6. dodajemy szpinak i orzeszki piniowe
Dolewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak myjemy, osuszamy i dodajemy do sosu wraz z orzeszkami sosnowymi.
KROK 7. mieszamy sos z makaronem
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię i mieszamy z przygotowanym sosem. Danie wykładamy na talerz, dekorujemy orzeszkami piniowymi, świeżą szałwią, pomidorkami koktajlowymi oraz startym serem pecorino.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
Danie w stylu włoskim w kilkanaście minut! Wypróbuj pomysł Doroty na makaron z pysznymi dodatkami!

Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
Makaronowe wstążki z jasnym warzywnym sosem i dodatkiem mięsa mielonego. Pyszna wariacja na temat kuchni włoskiej.

Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
Drobiowe udka duszone ze szpinakiem, a do tego pieczone, chrupiące ziemniaki na ostro. Kurczak inny niż wszystkie!

Pierś w panierce serowej z sosem pesto
Ciekawy pomysł na przyrządzenie piersi kurczaka. Aromatyczny makaron z pesto pasuje do niej idealnie.

Komentarze (4)
2800 dni temu
Witam. Właśnie, chciałam podpisać się pod wcześniejszym komentarzem. Od dłuższego czasu (kilka miesięcy) nie mogę nigdzie w Lidlach trafić szałwii ani tym bardziej kolendry w doniczce. Bywam regularnie w 3 lidlach - i nic. ! o co chodzi !? szałwię czasami widzę ale kolendry nie widziałam a poluję na nią od dawna - bo większość przepisów Pana Karola jest z użyciem kolendry, często także szałwii... :(
odpowiedz
2807 dni temu
Przepis wydaje się świetny, szkoda tylko, że np. w Zielonej Górze odwiedziłam 3 Lidle - szałwii w żadnym :/
odpowiedz
2807 dni temu
Bardzo lubię włoską kuchnie
odpowiedz
2808 dni temu
Bardzo fajny przepis, Karol Okrasa - nareszcie filmik! Super! ;)
odpowiedz
zobacz wszystkie