![BLT, czyli kanapka w stylu amerykańskim z bekonem, sałatą i pomidorem BLT, czyli kanapka w stylu amerykańskim z bekonem, sałatą i pomidorem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/458dbde13e79-c82874fe9810-kw18-2023-kinga-paruzel-blt-czyli-kanapka-w-stylu-amerykanskim-z-bekonem-salata-i-pomidorem.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY KROMKI CHLEBA
Pieczywo tostowe smarujemy z jednej strony masłem i podsmażamy na suchej patelni. Każdą kromkę smażymy z obu stron na złoty kolor, zaczynając od strony posmarowanej masłem.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POMIDOR I AWOKADO
Pomidor i awokado kroimy w dość grube plastry. Następnie doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
KROK 3: SMAŻYMY BOCZEK
Na średnim ogniu rozgrzewamy suchą patelnię. Smażymy na niej boczek, tak aby nabrał złotego koloru i stał się chrupki.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS MAJONEZOWY
Czosnek i pietruszkę bardzo drobno siekamy. W misce łączymy je z majonezem, musztardą i sokiem z cytryny. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
KROK 5: SKŁADAMY KANAPKI
Każdą z kromek chleba smarujemy sosem majonezowym. Na dwie z nich nakładamy sałatę oraz plastry pomidora, bekonu i awokado. Tak przygotowane kanapki przykrywamy pozostałymi dwiema kromkami chleba.
Zobacz podobne
przepisy
Kanapka ciao ciabatta
Delikatny chleb pszenny, na którym ułożono włoskie przysmaki. Świetny pomysł na pyszne śniadanie!
![Kanapka ciao ciabatta](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/99f9b6006212-2f16b47b49-Katalog-kanapek_98430_960x540.webp)
Kanapka paryżanka
Delikatny rogalik, twaróg, odrobina konfitury i listki mięty – pyszny pomysł na francuskie śniadanie w pięć minut!
![Kanapka paryżanka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3e0c374efe1f-be6ed9be82-Katalog-kanapek_98498_960x540.webp)
Kanapka viva camembert
Pszenna bułka z chrupiącą skórką, francuski ser i słodka żurawina – prosty sposób na kanapkę o oryginalnym smaku!
![Kanapka viva camembert](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/80c4641daa02-d386a8cfed-Katalog-kanapek_98516_960x540.webp)
Kanapka zielenina z grilla
Grillowane warzywa w duecie z puszystym pieczywem, a do tego świeże oregano i oliwa z oliwek. To kanapka na każdą okazję!
![Kanapka zielenina z grilla](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e6df26ad79dc-03933ea46a-Katalog-kanapek_98450_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak z pistacjami
- Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem
- Grillowany łosoś z masłem ziołowym
- Schab w sosie paprykowym
- Proste tortille z serem i pieczarkami
- Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
- Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
- Wieprzowina sauté w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami
- Minestrone z pesto z pomidorów
- Club sandwich ze schabem
- Koktajle owocowe
- Ciastka francuskie z jabłkami
- Risotto alla milanese
- Croque madame
- Zapiekanki w stylu meksykańskim
- Tort z babeczek
- Warzywne curry z kiszoną cytryną
- Truflowe tagliolini z boczniakami
- Kanapki z pulled porkiem
- Sosnowy pstrąg z grilla
- Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- Ciasto poduszkowiec
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Sok z buraka – szybki przepis
- Tapas z salchichón
- Kokosowa konfitura z mango
- Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
- Kompot agrestowy
- Kanapka z kiełbasą z Turyngii
Komentarze (2)
446 dni temu
Ten przepis jest nieproporcjonalny. Jak zmieścić aż 100 g boczku i 1 cały pomidor na 2 kanapki?
odpowiedz
445 dni temu
Te kanapki faktycznie są dość bogate w składniki. Oczywiście nie musisz wszystkich wykorzystywać, BLT będzie dobre, nawet jeśli dodasz mniej boczku i plastrów pomidora :)