BLT, czyli kanapka w stylu amerykańskim z bekonem, sałatą i pomidorem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

KROK 1: SMAŻYMY KROMKI CHLEBA

Pieczywo tostowe smarujemy z jednej strony masłem i podsmażamy na suchej patelni. Każdą kromkę smażymy z obu stron na złoty kolor, zaczynając od strony posmarowanej masłem.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POMIDOR I AWOKADO

Pomidor i awokado kroimy w dość grube plastry. Następnie doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.

KROK 3: SMAŻYMY BOCZEK

Na średnim ogniu rozgrzewamy suchą patelnię. Smażymy na niej boczek, tak aby nabrał złotego koloru i stał się chrupki.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS MAJONEZOWY

Czosnek i pietruszkę bardzo drobno siekamy. W misce łączymy je z  majonezem, musztardą i sokiem z cytryny. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

KROK 5: SKŁADAMY KANAPKI

Każdą z kromek chleba smarujemy sosem majonezowym. Na dwie z nich nakładamy sałatę oraz plastry pomidora, bekonu i awokado. Tak przygotowane kanapki przykrywamy pozostałymi dwiema kromkami chleba.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    354 dni temu
    Ten przepis jest nieproporcjonalny. Jak zmieścić aż 100 g boczku i 1 cały pomidor na 2 kanapki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    353 dni temu
    Te kanapki faktycznie są dość bogate w składniki. Oczywiście nie musisz wszystkich wykorzystywać, BLT będzie dobre, nawet jeśli dodasz mniej boczku i plastrów pomidora :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!