zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • 8 długich wykałaczek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • papier do pieczenia
  • toster

Krok 1: SMAŻYMY JAJKA

Jajka wbijamy na rozgrzaną patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem. Żółtko rozmącamy tak, by rozlało się po całej powierzchni białka. Smażymy z obu stron, aż jajka się zetną.

Krok 2: SMAŻYMY BOCZEK

Boczek smażymy na suchej patelni lub pieczemy, tak aby stał się chrupiący. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krok 3: OPIEKAMY CHLEB

Kromki chleba tostowego opiekamy w tosterze, aż staną się złote i chrupiące.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATĘ

Pokrojoną w paski sałatę łączymy w misce z 1 ogórkiem pokrojonym w plasterki i uprażoną cebulką. Dodajemy majonez i sok z limonki. Mieszamy.

Krok 5: SKŁADAMY KANAPKI

Na połowę kromek nakładamy porcję sałaty z majonezem. Część z nich nakrywamy podsmażonymi plastrami boczku, część zwiniętymi w rulon plastrami pastrami (po 3 na każdą kromkę). Na wędliny wykładamy po 2 plasterki żółtego sera, ogórek pokrojony w plastry i po 1 sadzonym jajku.

Po dwie kromki z dodatkami układamy jedna na drugiej, a z wierzchu nakrywamy dodatkową kromką chleba tostowego. Kanapki usztywniamy, wbijając w nie po 4 wykałaczki, a następnie kroimy je po przekątnej w trójkąty.

Krok 6: PODPIEKAMY I PODAJEMY KANAPKI

Kanapki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy ok. 1 minuty, aż ser się rozpuści.

Podajemy z połówkami pomidorków i papryką pokrojoną w cząstki. Skrapiamy sokiem z limonki i oliwą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram