zobacz film Chicago’s pizza

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • stolnicę
  • czystą ściereczkę do przykrycia ciasta
  • patelnię
  • piekarnik nagrzany do temp. 220°C

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Pomidory pelati pokrój na mniejsze kawałki, czosnek przeciśnij przez praskę. Smaż na patelni z dodatkiem oliwy i przypraw do momentu, aż staną się miękkie. Odparuj na patelni i przecedź. Możesz je dodatkowo zblendować. Przełóż do słoiczka i odstaw do wystygnięcia.

KROK 1: ROZPUSZCZAMY DROŻDŻE

Drożdże wsypujemy do miski i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy cukier i 2/3 łyżki soli. Mieszamy co całkowitego połączenia składników.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA CIASTO

Mąkę przesypujemy do drugiej miski, wlewamy płynne masło, 1/3 łyżki soli. Mieszamy dokładnie łyżką. Dodajemy oliwę. Ponownie mieszamy i dodajemy do miski z drożdżami. Wyrabiamy ciasto.

Krok 3: WYRABIAMY CIASTO

Posypujemy stolnicę mąką. Przekładamy na nią ciasto i wyrabiamy dalej, ugniatając dokładnie rękoma. Miskę i ciasto smarujemy oliwą. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką na 1‑1,5 godziny.

KROK 4: PRZEKŁADAMY CIASTO NA PATELNIĘ

Robimy wgłębienie w cieście, wbijając w nie pięść. Brzegi zwijamy do środka i wyjmujemy ciasto z miski. Przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy przez chwilę. Patelnię smarujemy oliwą i posypujemy 2 łyżkami mąki, którą dokładnie rozprowadzamy na całej powierzchni. Ciasto rozciągamy dłońmi w okrągły kształt. Układamy je na patelni, wylepiamy ciastem jej brzegi, dobrze dociskając. Odcinamy nadmiar nożem.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY PIZZĘ

Ser żółty układamy równomiernie na spodzie pizzy. Posypujemy ¾ mozzarelli. Pastrami rwiemy na mniejsze kawałki. Boczek wędzony kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na pizzy. Posypujemy oregano. Na wierzch nakładamy sos pomidorowy. Pozostałą część mozzarelli sypiemy na wierzch.

KROK 6: PIECZEMY I PODAJEMY PIZZĘ

Brzegi ciasta odginamy od patelni i zawijamy do środka. Rant patelni polewamy oliwą. Pizzę pieczemy ok. 30-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C.Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy plasterki ogórków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    933 dni temu
    Nie każdą patelnie można włożyć do piekarnika. Jedynie z odpinaną lub metalową rączka.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!