Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- gofrownicę do gofrów bąbelkowych
- silikonowy pędzelek
- gałkownicę do lodów
- robot wielofunkcyjny
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY LODY WANILIOWE
Śmietankę ubijamy. Syrop klonowy zagotowujemy, dodajemy nasionka z laski wanilii. Żółtka ubijamy w naczyniu robota. Gorący syrop stopniowo i powoli dodajemy do żółtek, cały czas je ubijając. Całość ubijamy do momentu, aż wystygnie.
Za pomocą szpatułki masę delikatnie mieszamy z ubitą śmietanką i przekładamy do miski. Lody wstawiamy do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia – na 3-4 godziny (najlepiej na całą noc).
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUBBLE WAFFLES
Jajka łączymy w misce lub w naczyniu miksera z mlekiem i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ciasto miksujemy na najwyższych obrotach lub ubijamy za pomocą rózgi kuchennej do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3: SMAŻYMY BUBBLE WAFFLES
Formę do gofrów smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Wlewamy porcję ciasta, tak by wypełniło ono zagłębienia formy. Zamykamy gofrownicę i smażymy ok. 2 minut, aż gofr nabierze złotego koloru.
Gotowe gofry ostrożnie wyjmujemy z formy i odkładamy do wystygnięcia.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Śmietankę zagotowujemy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Na końcu dodajemy miękkie masło, mieszamy i zdejmujemy polewę z ognia, by lekko przestygła.
Krok 5: ZWIJAMY BUBBLE WAFFLES I WYPEŁNIAMY JE DODATKAMI
Wystudzone bubble waffles ciasno zwijamy w rożki. Do każdego rożka wykładamy za pomocą gałkownicy po 2 porcje lodów.
W rożkach układamy dodatki: banany pokrojone w plastry, połówki truskawek i rurki lub czekoladowe wafelki. Gofry dekorujemy polewą czekoladową.
Zobacz podobne
przepisy
Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
Śniadanie, deser, a może obiad na słodko? Gofry to doskonały wybór! Chrupiące, pulchne wafle przygotujesz w mgnieniu oka.
Naked cake z gofrów orzechowych
Szukasz pomysłu na szybki tort? Zajrzyj do przepisu Pawła Małeckiego na tort z gofrów orzechowych, z dodatkiem bitej śmietany i owoców.
Wegańskie gofry
Zobacz, jak przygotować gofry w dwóch wersjach smakowych i kolorystycznych! Jasne pachną cynamonem, a ciemne – kakao i wanilią!
Wegańskie gofry dyniowe
Dynia i cynamon w deserowej odsłonie? Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie gofry dyniowe jesienny sezon w kuchni zaczniesz w słodkim stylu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik staropolski
- Ryba po japońsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wegańska ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sałatka gyros
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
108 dni temu
Z podanych proporcji wyszło ciasto o konsystencji gęstego kleju do tapet. Gofry zakalec. Wszystko wylądowało w śmietniku.
odpowiedz
1424 dni temu
Ale fajny przepis
odpowiedz
1360 dni temu
A no fajny fajny
1545 dni temu
Pyszniasty przepis baaaaardzooo nam smakowało
odpowiedz