Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- gofrownicę do gofrów bąbelkowych
- silikonowy pędzelek
- gałkownicę do lodów
- robot wielofunkcyjny
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY LODY WANILIOWE
Śmietankę ubijamy. Syrop klonowy zagotowujemy, dodajemy nasionka z laski wanilii. Żółtka ubijamy w naczyniu robota. Gorący syrop stopniowo i powoli dodajemy do żółtek, cały czas je ubijając. Całość ubijamy do momentu, aż wystygnie.
Za pomocą szpatułki masę delikatnie mieszamy z ubitą śmietanką i przekładamy do miski. Lody wstawiamy do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia – na 3-4 godziny (najlepiej na całą noc).
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUBBLE WAFFLES
Jajka łączymy w misce lub w naczyniu miksera z mlekiem i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ciasto miksujemy na najwyższych obrotach lub ubijamy za pomocą rózgi kuchennej do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3: SMAŻYMY BUBBLE WAFFLES
Formę do gofrów smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Wlewamy porcję ciasta, tak by wypełniło ono zagłębienia formy. Zamykamy gofrownicę i smażymy ok. 2 minut, aż gofr nabierze złotego koloru.
Gotowe gofry ostrożnie wyjmujemy z formy i odkładamy do wystygnięcia.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Śmietankę zagotowujemy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Na końcu dodajemy miękkie masło, mieszamy i zdejmujemy polewę z ognia, by lekko przestygła.
Krok 5: ZWIJAMY BUBBLE WAFFLES I WYPEŁNIAMY JE DODATKAMI
Wystudzone bubble waffles ciasno zwijamy w rożki. Do każdego rożka wykładamy za pomocą gałkownicy po 2 porcje lodów.
W rożkach układamy dodatki: banany pokrojone w plastry, połówki truskawek i rurki lub czekoladowe wafelki. Gofry dekorujemy polewą czekoladową.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Burek ze szpinakiem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Nuggetsy z kurczaka
- Mini burgery
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa grzybowa z makaronem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Spaghetti carbonara
- Domek z piernika
- Ciasto na pierogi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Makówki śląskie
- Boczek pieczony
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
289 dni temu
Ten przepis to jakieś nieporozumienie . Kit di uszczelniania okien
Odpowiedz
432 dni temu
Z podanych proporcji wyszło ciasto o konsystencji gęstego kleju do tapet. Gofry zakalec. Wszystko wylądowało w śmietniku.
Odpowiedz
1749 dni temu
Ale fajny przepis
Odpowiedz
1684 dni temu
A no fajny fajny
1869 dni temu
Pyszniasty przepis baaaaardzooo nam smakowało
Odpowiedz