Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • gofrownicę do gofrów bąbelkowych
  • silikonowy pędzelek
  • gałkownicę do lodów
  • robot wielofunkcyjny

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY LODY WANILIOWE

Śmietankę ubijamy. Syrop klonowy zagotowujemy, dodajemy nasionka z laski wanilii. Żółtka ubijamy w naczyniu robota. Gorący syrop stopniowo i powoli dodajemy do żółtek, cały czas je ubijając. Całość ubijamy do momentu, aż wystygnie.

Za pomocą szpatułki masę delikatnie mieszamy z ubitą śmietanką i przekładamy do miski. Lody wstawiamy do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia – na 3-4 godziny (najlepiej na całą noc).

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUBBLE WAFFLES

Jajka łączymy w misce lub w naczyniu miksera z mlekiem i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ciasto miksujemy na najwyższych obrotach lub ubijamy za pomocą rózgi kuchennej do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 3: SMAŻYMY BUBBLE WAFFLES

Formę do gofrów smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Wlewamy porcję ciasta, tak by wypełniło ono zagłębienia formy. Zamykamy gofrownicę i smażymy ok. 2 minut, aż gofr nabierze złotego koloru.

Gotowe gofry ostrożnie wyjmujemy z formy i odkładamy do wystygnięcia.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Na końcu dodajemy miękkie masło, mieszamy i zdejmujemy polewę z ognia, by lekko przestygła.

Krok 5: ZWIJAMY BUBBLE WAFFLES I WYPEŁNIAMY JE DODATKAMI 

Wystudzone bubble waffles ciasno zwijamy w rożki. Do każdego rożka wykładamy za pomocą gałkownicy po 2 porcje lodów.

W rożkach układamy dodatki: banany pokrojone w plastry, połówki truskawek i rurki lub czekoladowe wafelki. Gofry dekorujemy polewą czekoladową.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Hania Hania
    47 dni temu
    Z podanych proporcji wyszło ciasto o konsystencji gęstego kleju do tapet. Gofry zakalec. Wszystko wylądowało w śmietniku.

    odpowiedz

  • Mati Mati
    1364 dni temu
    Ale fajny przepis

    odpowiedz

  • Mati2 Mati2
    1299 dni temu
    A no fajny fajny
  • Łukasz Łukasz
    1484 dni temu
    Pyszniasty przepis baaaaardzooo nam smakowało

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!