![Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/17cb0fce7450-70a6ac4fd914-bubble _waffles_z_domowymi_ lodami_ i_slonym_karmelem__1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- gofrownicę do gofrów bąbelkowych
- silikonowy pędzelek
- gałkownicę do lodów
- robot wielofunkcyjny
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY LODY WANILIOWE
Śmietankę ubijamy. Syrop klonowy zagotowujemy, dodajemy nasionka z laski wanilii. Żółtka ubijamy w naczyniu robota. Gorący syrop stopniowo i powoli dodajemy do żółtek, cały czas je ubijając. Całość ubijamy do momentu, aż wystygnie.
Za pomocą szpatułki masę delikatnie mieszamy z ubitą śmietanką i przekładamy do miski. Lody wstawiamy do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia – na 3-4 godziny (najlepiej na całą noc).
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUBBLE WAFFLES
Jajka łączymy w misce lub w naczyniu miksera z mlekiem i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ciasto miksujemy na najwyższych obrotach lub ubijamy za pomocą rózgi kuchennej do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3: SMAŻYMY BUBBLE WAFFLES
Formę do gofrów smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Wlewamy porcję ciasta, tak by wypełniło ono zagłębienia formy. Zamykamy gofrownicę i smażymy ok. 2 minut, aż gofr nabierze złotego koloru.
Gotowe gofry ostrożnie wyjmujemy z formy i odkładamy do wystygnięcia.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Śmietankę zagotowujemy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Na końcu dodajemy miękkie masło, mieszamy i zdejmujemy polewę z ognia, by lekko przestygła.
Krok 5: ZWIJAMY BUBBLE WAFFLES I WYPEŁNIAMY JE DODATKAMI
Wystudzone bubble waffles ciasno zwijamy w rożki. Do każdego rożka wykładamy za pomocą gałkownicy po 2 porcje lodów.
W rożkach układamy dodatki: banany pokrojone w plastry, połówki truskawek i rurki lub czekoladowe wafelki. Gofry dekorujemy polewą czekoladową.
Zobacz podobne
przepisy
Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
Śniadanie, deser, a może obiad na słodko? Gofry to doskonały wybór! Chrupiące, pulchne wafle przygotujesz w mgnieniu oka.
![Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7d35577fd00b-1480c3d398-Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami.webp)
Naked cake z gofrów orzechowych
Szukasz pomysłu na szybki tort? Zajrzyj do przepisu Pawła Małeckiego na tort z gofrów orzechowych, z dodatkiem bitej śmietany i owoców.
![Naked cake z gofrów orzechowych](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/80dea936a81c-a5c87293d748-KW_18_BS_Pawel-Malecki-ÔÇô-Naked-cake-z-gofrow_22940_14427_RGB_OK.webp)
Wegańskie gofry
Zobacz, jak przygotować gofry w dwóch wersjach smakowych i kolorystycznych! Jasne pachną cynamonem, a ciemne – kakao i wanilią!
![Wegańskie gofry](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d51972d5ef3e-d51ec2e8d384-KW34_23845_KINGA_PARUZEL_WEGANSKIE_GOFRY_170810_MA_0121_rgb_ok.webp)
Wegańskie gofry dyniowe
Dynia i cynamon w deserowej odsłonie? Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie gofry dyniowe jesienny sezon w kuchni zaczniesz w słodkim stylu!
![Wegańskie gofry dyniowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/86961c728928-344cb1695f40-Kinga_kw37_2018_gofry_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kawa z lodami i bitą śmietaną
- Bożonarodzeniowa babka piernikowa
- Niezły ananas, czyli kurczak słodko-kwaśny
- Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
- Naleśniki po austriacku z morelami i lodami waniliowymi
- Brownie z buraków
- Racuchy z jabłkami
- Pierogi z jagodami
- Omlet z amarantusem i owocami
- Cukinia w cieście naleśnikowym
- Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami
- Śniadaniowe bubble waffles z jajkiem sadzonym i warzywami
- Amerykańskie gofry
- Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- PASTA Z GRILLOWANEJ CUKINII
- Potrawka z kurczaka
- Czekoladowy tort orzechowo-jabłkowy
- Chleb z orzechów laskowych
- Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
- Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
- Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
- Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
- Kurczak po toskańsku
- Kanapki śniadaniowe
- Szwarcwaldzki shake mleczny z wiśniami
- Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
- Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną
- Zupa z topinamburu z sałatką
- DESER SZAMPAŃSKI
Komentarze (3)
1285 dni temu
Ale fajny przepis
odpowiedz
1220 dni temu
A no fajny fajny
1405 dni temu
Pyszniasty przepis baaaaardzooo nam smakowało
odpowiedz