
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Składniki podgrzewamy, aż cebula się zeszkli, uważając, aby nie spalić czosnku.
KROK 2: SMAŻYMY KURKI
Kurki dokładnie czyścimy i osuszamy. Następnie dodajemy je na patelnię z cebulą i czosnkiem i smażymy na średnim ogniu przez ok. 5-10 minut, aż będą miękkie.
KROK 3: GOTUJEMY SOS
Do podsmażonych kurek stopniowo dolewamy śmietanę. Natkę pietruszki dość drobno siekamy i także dodajemy do sosu. Całość gotujemy przez ok. 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje, i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zobacz podobne
przepisy
Sos bolognese
Dobre mięso, świeże pomidory, porcja włoszczyzny, przyprawy i… długie gotowanie – to sekret prawdziwego sosu bolońskiego.

Sos beszamelowy
Doskonały sos na bazie mleka, mąki i masła, który idealnie pasuje do dań makaronowych lub mięsnych.

Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
Do pieczonych warzyw, do sałatek, do pizzy! Ten sos ze świeżych ziół sprawi, że każde danie będzie wyjątkowe. Przygotuj go i sprawdź, ile ma w sobie smaku i aromatu.

Sos do pizzy
Nie ma dobrej pizzy bez doskonałego sosu. Ten przepis sprawi, że kawałek ciasta zyska na smaku i charakterze. Wypróbuj go koniecznie!

Komentarze (1)
27 dni temu
Czy autor przepisu widział kiedyś na oczy 60 ml śmietanki? Może po tym jak wlałem 120 ml, to danie wyglądało podobnie jak na zdjęciu demonstracyjnym (chociaż pewnie to było więcej).
odpowiedz