Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Składniki podgrzewamy, aż cebula się zeszkli, uważając, aby nie spalić czosnku.
KROK 2: SMAŻYMY KURKI
Kurki dokładnie czyścimy i osuszamy. Następnie dodajemy je na patelnię z cebulą i czosnkiem i smażymy na średnim ogniu przez ok. 5-10 minut, aż będą miękkie.
KROK 3: GOTUJEMY SOS
Do podsmażonych kurek stopniowo dolewamy śmietanę. Natkę pietruszki dość drobno siekamy i także dodajemy do sosu. Całość gotujemy przez ok. 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje, i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zobacz podobne
przepisy
Sos do pizzy
Nie ma dobrej pizzy bez doskonałego sosu. Ten przepis sprawi, że kawałek ciasta zyska na smaku i charakterze. Wypróbuj go koniecznie!
Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
Do pieczonych warzyw, do sałatek, do pizzy! Ten sos ze świeżych ziół sprawi, że każde danie będzie wyjątkowe. Przygotuj go i sprawdź, ile ma w sobie smaku i aromatu.
Sos beszamelowy
Doskonały sos na bazie mleka, mąki i masła, który idealnie pasuje do dań makaronowych lub mięsnych.
Przepis na sos bolognese
Dobre mięso, świeże pomidory, porcja włoszczyzny, przyprawy i… długie gotowanie – to sekret prawdziwego sosu bolońskiego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łosoś w warzywach na ostro
- Warzywa pieczone na grillu
- Syrop imbirowy
- Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Spaghetti bolognese
- Makaron z kremowym kurczakiem
- Szaszłyki bałkańskie
- Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
- Marynata azjatycka
- Sos koperkowy
- Sos pieczarkowy
- Banoffee w słoiku
- Sałatka hamburgerowa
- Brokułowa zupa krem
- Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem
- Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym
- Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
- Kisiel z czerwonych owoców
- Poncz różany z truskawkami
- Zasmażana młoda kapusta
- Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
- Ciasto jeżynowe bez laktozy
- Chutney śliwkowo-gruszkowe
- Sałatka makaronowa w stylu chorwackim
- Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
- Zielona sałatka z brokułem
- Duszony por
- Sałatka z brokułem i jajkiem
- Irlandzki chleb sodowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
368 dni temu
ja też zgadzam się z poniższym komentarzem , 60 ml śmietanki to zdecydowanie za mało jak na taką ilość kurek!. Daje 100 ml ale to też na styk na 200 g kurek. Można dać więcej śmietanki, w zależności od upodobań bo ta podana ilość to bardzo mało śmietanki i jeszcze 400 g !!! kurek to zdecydowanie to nie tyle by wyszło sosu jak na zdjęciu. Ale o co chodzi? Znaleźli kolejną instagramerkę, która ma zasięgi bo ludzie tylko jedzą oczami i klikają w piękne obrazki tam, a wartość autorki taka żeby klepać przepisy bez myślenia i wrzucać ile się da dla liczby, tyle w temacie i co myślę o tych amatorkach kulinarnych co tylko prowadzą Instagramy.
odpowiedz
406 dni temu
Czy autor przepisu widział kiedyś na oczy 60 ml śmietanki? Może po tym jak wlałem 120 ml, to danie wyglądało podobnie jak na zdjęciu demonstracyjnym (chociaż pewnie to było więcej).
odpowiedz