Sos kurkowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Składniki podgrzewamy, aż cebula się zeszkli, uważając, aby nie spalić czosnku.

KROK 2: SMAŻYMY KURKI

Kurki dokładnie czyścimy i osuszamy. Następnie dodajemy je na patelnię z cebulą i czosnkiem i smażymy na średnim ogniu przez ok. 5-10 minut, aż będą miękkie.

KROK 3: GOTUJEMY SOS

Do podsmażonych kurek stopniowo dolewamy śmietanę. Natkę pietruszki dość drobno siekamy i także dodajemy do sosu. Całość gotujemy przez ok. 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje, i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    187 dni temu
    ja też zgadzam się z poniższym komentarzem , 60 ml śmietanki to zdecydowanie za mało jak na taką ilość kurek!. Daje 100 ml ale to też na styk na 200 g kurek. Można dać więcej śmietanki, w zależności od upodobań bo ta podana ilość to bardzo mało śmietanki i jeszcze 400 g !!! kurek to zdecydowanie to nie tyle by wyszło sosu jak na zdjęciu. Ale o co chodzi? Znaleźli kolejną instagramerkę, która ma zasięgi bo ludzie tylko jedzą oczami i klikają w piękne obrazki tam, a wartość autorki taka żeby klepać przepisy bez myślenia i wrzucać ile się da dla liczby, tyle w temacie i co myślę o tych amatorkach kulinarnych co tylko prowadzą Instagramy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    225 dni temu
    Czy autor przepisu widział kiedyś na oczy 60 ml śmietanki? Może po tym jak wlałem 120 ml, to danie wyglądało podobnie jak na zdjęciu demonstracyjnym (chociaż pewnie to było więcej).

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!