Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego
- bawełnianą ściereczkę
- tortownicę o średnicy ok. 24 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
- pędzelek
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
W misie robota kuchennego zagniatamy na gładkie ciasto mąkę, wodę, drożdże i oliwę. Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. ⅓ ciasta rozwałkujemy na oprószonym mąką blacie na okrągły placek. Wykładamy nim dno tortownicy.
KROK 3: PLECIEMY WIENIEC
Pozostałe ciasto dzielimy na 3 części i formujemy z nich długie, cienkie wałki. Następnie wałki łączymy ze sobą na jednym z końców i pleciemy z nich warkocz. Układamy go w tortownicy w kształt wieńca.
KROK 4: PIECZEMY WIENIEC
W miseczce bełtamy żółtko z mlekiem. Tak przygotowanym płynem smarujemy spód i wieniec. Całość pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 175°C, aż nabierze złotego koloru. Gotowy wieniec studzimy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SEREK
W misce ucieramy serek śmietankowy za pomocą łyżki, aż nabierze dość gładkiej konsystencji. Doprawiamy go solą i pieprzem.
KROK 6: PODAJEMY WIENIEC
Spód wieńca smarujemy serkiem, uważając, aby nie pobrudzić krawędzi. Wybrane warzywa kroimy w dowolne kształty i wraz z migdałami układamy je na serku.
WSKAZÓWKA! Układanie warzyw w ciekawe kształty może być świetną zabawą dla najmłodszych.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Uszka z grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Spaghetti carbonara
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pieczona ryba po grecku
- Klasyczna sałatka grecka
- Boczek pieczony
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Guacamole
- Golonka pieczona po bawarsku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledzie po kaszubsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Piernik świąteczny
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pierniki
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)