![Wieniec wielkanocny Wieniec wielkanocny](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/9a880a9a320a-d2922e2dd2ff-kw09-2024-lidl-wieniec-wielkanocny.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego
- bawełnianą ściereczkę
- tortownicę o średnicy ok. 24 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
- pędzelek
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
W misie robota kuchennego zagniatamy na gładkie ciasto mąkę, wodę, drożdże i oliwę. Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. ⅓ ciasta rozwałkujemy na oprószonym mąką blacie na okrągły placek. Wykładamy nim dno tortownicy.
KROK 3: PLECIEMY WIENIEC
Pozostałe ciasto dzielimy na 3 części i formujemy z nich długie, cienkie wałki. Następnie wałki łączymy ze sobą na jednym z końców i pleciemy z nich warkocz. Układamy go w tortownicy w kształt wieńca.
KROK 4: PIECZEMY WIENIEC
W miseczce bełtamy żółtko z mlekiem. Tak przygotowanym płynem smarujemy spód i wieniec. Całość pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 175°C, aż nabierze złotego koloru. Gotowy wieniec studzimy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SEREK
W misce ucieramy serek śmietankowy za pomocą łyżki, aż nabierze dość gładkiej konsystencji. Doprawiamy go solą i pieprzem.
KROK 6: PODAJEMY WIENIEC
Spód wieńca smarujemy serkiem, uważając, aby nie pobrudzić krawędzi. Wybrane warzywa kroimy w dowolne kształty i wraz z migdałami układamy je na serku.
WSKAZÓWKA! Układanie warzyw w ciekawe kształty może być świetną zabawą dla najmłodszych.
Zobacz podobne
przepisy
Wieniec drożdżowy z powidłami
Pachnące, złociste ciasto z dodatkiem powideł i suszonych śliwek. Wygląda naprawdę imponująca, a smakuje doskonale!
![Wieniec drożdżowy z powidłami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f58c18ceb19f-a362bc5baf-KW_48_Wieniec_drozdzowy_z_powidlami_15950_S_262816_poziom_RGB_GOT.webp)
Wieniec morelowo-figowy
Połączenie suszonych owoców i ciasta drożdżowego? Tak! W postaci wieńca drożdżowego z nadzieniem morelowo-figowym smakuje doskonale!
![Wieniec morelowo-figowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/33c0916d2528-bc9f61232080-BS_WIENIEC_MORELOWO_FIGOWY_PAWEL_MALECKI_22670_170316_MN4413_rgb_ok.webp)
Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym
Pyszny i idealnie słodki, świąteczny wieniec bezowy z dodatkiem kremu korzennego i świeżych owoców żurawiny. Świetnie sprawdzi się jako alternatywny deser na święta!
![Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3edfccdb5f31-cb5a64c3fd14-wieniec-bezowy-a-la-pavlova-z-kremem-korzennym-kuchnialidla-kinga-paruzel.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Wieniec wielkanocny
- Hummus grzybowy
- Ośmiorniczki z grilla
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Nalewka z głogu
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
Komentarze (0)