Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
- blachę
- papier do pieczenia
- gałkę do lodów
Przygotuj wcześniej:
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki na tyle wcześnie, aby w momencie przygotowania miały temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
WIENIEC BEZOWY
KROK 1: UBIJAMY BEZĘ
Do misy miksera dodajemy białka i zaczynamy je ubijać. Cukier dodajemy stopniowo, kiedy białka będą już lekko napowietrzone, i cały czas ubijamy. Kiedy cukier się rozpuści, a białka będą już ubite na sztywno, wyłączamy mikser, dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Jeśli nie mamy mąki ziemniaczanej, możemy zamiast niej użyć śmietankowego proszku budyniowego.
KROK 2: FORMUJEMY BEZOWY WIENIEC
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy zewnętrznej 24 cm i wewnętrznej 14 cm. Gotową bezę wykładamy za pomocą gałki do lodów na powierzchnię między okręgami.
KROK 3: SUSZYMY BEZĘ
Zaraz przed włożeniem bezy do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 110°C. Wieniec suszymy przez ok. 2 godziny, aż będzie całkowicie suchy i lekko się zarumieni.
OSZRONIONE OWOCE
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
Cukier puder i wodę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na niewielkim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści i syrop zacznie się gotować.
KROK 2: OBTACZAMY OWOCE ŻURAWINY W SYROPIE CUKROWYM
Owoce żurawiny przekładamy do syropu cukrowego i dokładnie mieszamy, aby syrop całkowicie je pokrył. Kratkę do pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia i używając łyżki cedzakowej, przenosimy na nią owoce. Żurawiny układamy tak, aby się nie skleiły, i odstawiamy je na ok. 1 godzinę, aby wyschły i ostygły.
KROK 3: OBTACZAMY OWOCE ŻURAWINY W CUKRZE
Cukier przesypujemy na płaski talerz i obtaczamy w nim owoce. Następnie żurawiny przenosimy po raz kolejny na kratkę i suszymy ponownie przez ok. 1 godzinę.
KREM KORZENNY
Mascarpone ubijamy ze śmietanką, aż powstanie puszysta i sztywna masa. Następnie dodajemy krem z ciasteczek korzennych i chwilę ubijamy do połączenia składników.
DEKORACJA
Pomarańczę dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Na upieczony i wystudzony wieniec z bezy wykładamy krem korzenny. Całość dekorujemy plastrami pomarańczy, gałązkami rozmarynu i oszronionymi owocami żurawiny.
Zobacz podobne
przepisy
Bezowy tort cytrynowy
Słodki deser w doskonałej cenie - bezowy torcik przełożony cytrynowym kremem!
Wegańska pavlova
Zobacz, jak zamienić płyn z puszki po ciecierzycy w wegański tort bezowy - z kremem czekoladowym i glazurowanymi owocami!
Tort „Pavlova”
Na ważne okazje i bez okazji! Tort „Pavlova” wypełniony kremem i owocami! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
Soczysta gruszka, żurawinowe nadzienie i chrupiąca beza – walentynkowy deser gotowy! Przygotuj go według przepisu Pawła dla tej najbliższej osoby.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domek z piernika
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny makowiec
- Sernik krakowski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)