zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • piekarnik z termoobiegiem rozgrzany do temperatury 90°C
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • mikser

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

Białka oddzielamy od żółtek i zostawiamy na ok. 2 godziny w temperaturze pokojowej.

KROK 1: Ubijamy białka

Białka ubijamy na średnich obrotach, stopniowo dodając małe porcje cukru. Ubijamy na jednolitą, sztywną, lśniącą pianę. Do bezy przesiewamy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy łopatką. Dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Mieszamy.

KROK 2: Suszymy bezę

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temperatury 90°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środek kładziemy masę. Zamoczoną w wodzie łyżką formujemy bezę w kształcie korony – od dołu zbieramy masę i rozprowadzamy ją ku górze. W środku robimy zagłębienie. Wkładamy do piekarnika i suszymy przez 2,5-3 godziny. Po upieczeniu bezę studzimy.

KROK 3: Przygotowujemy krem

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Do miski przekładamy serek mascarpone. Dodajemy cukier puder i mieszamy rózgą. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie łączymy w całość. Gotowy krem wkładamy do lodówki.


KROK 4: Dekorujemy bezę

Do wgłębienia w bezie nakładamy krem. Wierzch dekorujemy owocami. Całość oprószamy cukrem pudrem. Dekorujemy listkami mięty lub melisy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    25 dni temu
    to nie jest dobry przepis. Beza przygotowywana według podanych miar składników jest za słodka, krem za mało słodki - niestety nie uzupełnia się to i nie tworzy smacznej całości tak jak powinno

    odpowiedz

  • Barbara 84 Barbara 84
    57 dni temu
    Co zrobiłam źle? Wszystko dokladbie z przepisu, 3h w piecu aż do wystudzebia... Jednak beza od dołu mi się zapadła, scieta ale nie sucha tylko pół na pół mokra... Musiałam beze odwrócić " do góry nogami i nałożyć...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    57 dni temu
    I nałożyć krem...
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    57 dni temu
    Wbrew pozorom upieczenie bezy to trudne zadanie i zazwyczaj wymaga wielu prób :) Ale nie zrażaj się! Następnym razem spróbuj miksować masę jeszcze dłużej i wolniej - dodawaj cukier mniejszymi łyżeczkami, rób większe odstępy miedzy dodawaniem kolejnych porcji cukru. Ubijaj bezę nawet podwójną ilość czasu. Piekarnik też ma znaczenie i każdy grzeje nieco inaczej. Możesz go rozgrzać do mniejszej temperatury - beza będzie się suszyć dłużej, jednak może to spowoduje, że wysuszy się odpowiednio! Życzymy powodzenia :)
  • Momiczka Momiczka
    145 dni temu
    Witam. Czy mogę upiec beze w piekarniku bez termoobiegu? (Mozliwosc tylko gora, dol, gora-dol). I jak wtedy z temperaturą oraz czasem pieczenia? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    144 dni temu
    Możesz upiec w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni z opcją góra-dół. Jeśli chodzi o czas - musisz obserwować bezę i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.
  • Gość Gość
    137 dni temu
    Ja nigdy nie piekę bezy na termoobiegu i wychodzi

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram