zobacz film Tort „Pavlova”

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • piekarnik z termoobiegiem rozgrzany do temperatury 90°C
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • mikser

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

Białka oddzielamy od żółtek i zostawiamy na ok. 2 godziny w temperaturze pokojowej.

KROK 1: Ubijamy białka

Białka ubijamy na średnich obrotach, stopniowo dodając małe porcje cukru. Ubijamy na jednolitą, sztywną, lśniącą pianę. Do bezy przesiewamy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy łopatką. Dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Mieszamy.

KROK 2: Suszymy bezę

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temperatury 90°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środek kładziemy masę. Zamoczoną w wodzie łyżką formujemy bezę w kształcie korony – od dołu zbieramy masę i rozprowadzamy ją ku górze. W środku robimy zagłębienie. Wkładamy do piekarnika i suszymy przez 2,5-3 godziny. Po upieczeniu bezę studzimy.

KROK 3: Przygotowujemy krem

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Do miski przekładamy serek mascarpone. Dodajemy cukier puder i mieszamy rózgą. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie łączymy w całość. Gotowy krem wkładamy do lodówki.


KROK 4: Dekorujemy bezę

Do wgłębienia w bezie nakładamy krem. Wierzch dekorujemy owocami. Całość oprószamy cukrem pudrem. Dekorujemy listkami mięty lub melisy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Michalina Kania Michalina Kania
    195 dni temu
    Co oznacza " bezę studzimy"? Czy mam wyciągnać ją z pierkarnika..? czy zostawić w środku i uchylić piekarnik... Czy mogłabym prosić o precyzyjne wyjaśnienie tego zagadnienia :)?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    189 dni temu
    Dzień dobry! Bezę przez pierwsze 15-30 minut możemy studzić przy otwartym piekarniku, jednak nie jest to konieczne. Najważniejsze, aby przed nakładaniem kremu miała temperaturę pokojową.
  • Gość Gość
    740 dni temu
    Ładne zdjęcie torta bezowego z owocami i bitą śmietaną

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1768 dni temu
    Jeśli Pan sam proponuję śmietankę UHT, która nie powinna w ogóle stać na półkach sklepowych a już nie wspomnę o kupnie tego badziewia to dla mnie jest Pan spalony.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1891 dni temu
    to nie jest dobry przepis. Beza przygotowywana według podanych miar składników jest za słodka, krem za mało słodki - niestety nie uzupełnia się to i nie tworzy smacznej całości tak jak powinno

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1853 dni temu
    Dokładnie tak. Robiłam pierwszy raz z tego przepisu i od razu dałam mniej cukru inaczej chyba by mi zeby wypadly. Do kremu musiałam dac wiecej bo byłby mdly. Poza tym sam przepis jest mało klarowny.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1852 dni temu
    Co konkretnie jest mało klarowne? Chętnie doprecyzujemy :)
  • Barbara 84 Barbara 84
    1923 dni temu
    Co zrobiłam źle? Wszystko dokladbie z przepisu, 3h w piecu aż do wystudzebia... Jednak beza od dołu mi się zapadła, scieta ale nie sucha tylko pół na pół mokra... Musiałam beze odwrócić " do góry nogami i nałożyć...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1923 dni temu
    I nałożyć krem...
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1922 dni temu
    Wbrew pozorom upieczenie bezy to trudne zadanie i zazwyczaj wymaga wielu prób :) Ale nie zrażaj się! Następnym razem spróbuj miksować masę jeszcze dłużej i wolniej - dodawaj cukier mniejszymi łyżeczkami, rób większe odstępy miedzy dodawaniem kolejnych porcji cukru. Ubijaj bezę nawet podwójną ilość czasu. Piekarnik też ma znaczenie i każdy grzeje nieco inaczej. Możesz go rozgrzać do mniejszej temperatury - beza będzie się suszyć dłużej, jednak może to spowoduje, że wysuszy się odpowiednio! Życzymy powodzenia :)
  • Momiczka Momiczka
    2011 dni temu
    Witam. Czy mogę upiec beze w piekarniku bez termoobiegu? (Mozliwosc tylko gora, dol, gora-dol). I jak wtedy z temperaturą oraz czasem pieczenia? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2010 dni temu
    Możesz upiec w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni z opcją góra-dół. Jeśli chodzi o czas - musisz obserwować bezę i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.
  • Gość Gość
    2002 dni temu
    Ja nigdy nie piekę bezy na termoobiegu i wychodzi

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!