Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik z termoobiegiem rozgrzany do temperatury 90°C
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- mikser
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Białka oddzielamy od żółtek i zostawiamy na ok. 2 godziny w temperaturze pokojowej.
KROK 1: Ubijamy białka
Białka ubijamy na średnich obrotach, stopniowo dodając małe porcje cukru. Ubijamy na jednolitą, sztywną, lśniącą pianę. Do bezy przesiewamy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy łopatką. Dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Mieszamy.
KROK 2: Suszymy bezę
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temperatury 90°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środek kładziemy masę. Zamoczoną w wodzie łyżką formujemy bezę w kształcie korony – od dołu zbieramy masę i rozprowadzamy ją ku górze. W środku robimy zagłębienie. Wkładamy do piekarnika i suszymy przez 2,5-3 godziny. Po upieczeniu bezę studzimy.
KROK 3: Przygotowujemy krem
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Do miski przekładamy serek mascarpone. Dodajemy cukier puder i mieszamy rózgą. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie łączymy w całość. Gotowy krem wkładamy do lodówki.
KROK 4: Dekorujemy bezę
Do wgłębienia w bezie nakładamy krem. Wierzch dekorujemy owocami. Całość oprószamy cukrem pudrem. Dekorujemy listkami mięty lub melisy.
Zobacz podobne
przepisy
Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
Czekoladowo-piernikowy biszkopt, krem z owoców lasu i polewa czekoladowa – takie smakowite połączenie znajdziesz w świątecznym torcie Pawła Małeckiego! Spróbuj!
Bezglutenowy tort „Czarny Las”
Wypróbuj przepis na tort bezglutenowy – połączenie kakaowego biszkoptu, wiśni i kremu jogurtowego. Na pewno Ci zasmakuje!
Tort red velvet
Klasyczny tort red velvet w wersji Pawła – zabarwiony burakiem! To deser idealny na wszystkie ważne okazje!
Tort bezowy ze śliwkami i malinami
Dla fanów bezy i owoców Paweł przygotował pyszny, warstwowy tort. Dla takich słodkości zawsze znajdzie się okazja! Spróbujesz?
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
- Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
- Sernik na kruchym cieście z bezą
- Tort czekoladowo-kawowy
- Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Sernik czekoladowy
- Naked cake z gofrów orzechowych
- Tort Bellini
- Tort naleśnikowy z kremem i owocami
- Tort cytrynowy na specjalne okazje
- Tort red velvet
- Tęczowy tort
- Tort piernikowo-kajmakowy
- Czekoladowy torcik z malinami
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Rolada bezowa z musem truskawkowym
- Baba ghanoush
- Torcik „Włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy
- Babka czekoladowo-kokosowa
- Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem
- Saksońska zupa ziemniaczana
- Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
- Comber z jelenia
- Monogram cake
- Rolada czekoladowa à la kłoda
- Tarta razowa z botwinką i kozim serem
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
- Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
195 dni temu
Co oznacza " bezę studzimy"? Czy mam wyciągnać ją z pierkarnika..? czy zostawić w środku i uchylić piekarnik... Czy mogłabym prosić o precyzyjne wyjaśnienie tego zagadnienia :)?
odpowiedz
189 dni temu
Dzień dobry! Bezę przez pierwsze 15-30 minut możemy studzić przy otwartym piekarniku, jednak nie jest to konieczne. Najważniejsze, aby przed nakładaniem kremu miała temperaturę pokojową.
740 dni temu
Ładne zdjęcie torta bezowego z owocami i bitą śmietaną
odpowiedz
1768 dni temu
Jeśli Pan sam proponuję śmietankę UHT, która nie powinna w ogóle stać na półkach sklepowych a już nie wspomnę o kupnie tego badziewia to dla mnie jest Pan spalony.
odpowiedz
1891 dni temu
to nie jest dobry przepis. Beza przygotowywana według podanych miar składników jest za słodka, krem za mało słodki - niestety nie uzupełnia się to i nie tworzy smacznej całości tak jak powinno
odpowiedz
1853 dni temu
Dokładnie tak. Robiłam pierwszy raz z tego przepisu i od razu dałam mniej cukru inaczej chyba by mi zeby wypadly. Do kremu musiałam dac wiecej bo byłby mdly. Poza tym sam przepis jest mało klarowny.
1852 dni temu
Co konkretnie jest mało klarowne? Chętnie doprecyzujemy :)
1923 dni temu
Co zrobiłam źle? Wszystko dokladbie z przepisu, 3h w piecu aż do wystudzebia... Jednak beza od dołu mi się zapadła, scieta ale nie sucha tylko pół na pół mokra... Musiałam beze odwrócić " do góry nogami i nałożyć...
odpowiedz
1923 dni temu
I nałożyć krem...
1922 dni temu
Wbrew pozorom upieczenie bezy to trudne zadanie i zazwyczaj wymaga wielu prób :) Ale nie zrażaj się! Następnym razem spróbuj miksować masę jeszcze dłużej i wolniej - dodawaj cukier mniejszymi łyżeczkami, rób większe odstępy miedzy dodawaniem kolejnych porcji cukru. Ubijaj bezę nawet podwójną ilość czasu. Piekarnik też ma znaczenie i każdy grzeje nieco inaczej. Możesz go rozgrzać do mniejszej temperatury - beza będzie się suszyć dłużej, jednak może to spowoduje, że wysuszy się odpowiednio! Życzymy powodzenia :)
2011 dni temu
Witam. Czy mogę upiec beze w piekarniku bez termoobiegu? (Mozliwosc tylko gora, dol, gora-dol). I jak wtedy z temperaturą oraz czasem pieczenia? Pozdrawiam
odpowiedz
2010 dni temu
Możesz upiec w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni z opcją góra-dół. Jeśli chodzi o czas - musisz obserwować bezę i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.
2002 dni temu
Ja nigdy nie piekę bezy na termoobiegu i wychodzi
zobacz wszystkie