Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o średnicy 18 cm
- mikser
- gazę
- paterę do ciasta
- rękaw cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Dzień wcześniej na duże sito wyłożone gazą wykładamy cały jogurt grecki. Umieszczamy sito na misce i wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby odciekła serwatka.
Krok 1: Pieczemy ciasto
W rondelku roztapiamy olej kokosowy, następnie studzimy i przelewamy do dużej miski. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do oleju kokosowego wraz z mleczkiem kokosowym, syropem klonowym i octem jabłkowym. Całość mieszamy. W osobnej misce łączymy mąkę kokosową, mąkę ziemniaczaną, kakao i sól. Następnie dokładnie łączymy suche i mokre składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając sodę. Ubite białka dodajemy w trzech turach do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C, przez około 40 minut, aż do suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z pieca i pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Przygotowujemy krem jogurtowy
Żelatynę zalewamy zimną wodą, tak by woda w całości ją pokryła. Odstawiamy do napęcznienia na 10 minut. Następnie delikatnie podgrzewamy żelatynę, aż do jej rozpuszczenia. Odcedzony jogurt grecki, przekładamy do miski. Śmietankę ubijamy na sztywno z nasionkami wydrążonymi z laski wanilii i ksylitolem. Cały czas ubijając, dodajemy do śmietanki jogurt i wystudzoną żelatynę. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
Krok 3: Dekorujemy tort
Ciasto przekrawamy na dwie części. Pierwszy blat układamy na paterze i nasączamy mieszaniną soku wiśniowego i likieru wiśniowego. Następnie smarujemy konfiturą wiśniową i układamy wiśnie. Na wiśnie szprycujemy krem jogurtowy i przykrywamy kolejnym blatem. Ciasto dekorujemy wiśniami, kremem jogurtowym i wiórkami czekolady.
Zobacz podobne
przepisy
Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
Czekoladowo-piernikowy biszkopt, krem z owoców lasu i polewa czekoladowa – takie smakowite połączenie znajdziesz w świątecznym torcie Pawła Małeckiego! Spróbuj!
Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym
Czekoladowe ciasto i dwa rodzaje kremów: wegański z orzechów i daktyli oraz malinowy na bazie mleczka kokosowego – zobacz, jak przygotować idealne ciasto wegańskie!
Tort jogurtowy z owocami leśnymi
Jogurt i owoce to przepis na pyszny deser. Wypróbuj jogurtowej słodkości Kingi!
Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
Tym razem w swoim deserze Paweł łączy mak i mus z czarnych porzeczek. Znasz już ten smak?
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekane roladki z tortilli
- Tort bezowy z likierem jajecznym
- Angielski przysmak owocowy
- Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
- Karaibskie smoothie owocowe z sałatą
- Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
- Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką
- Brownie z espresso i wiśnią
- Sałatka z ryżem, ogórkiem i papają
- Muffiny z wiśniami
- Tort cytrynowy na specjalne okazje
- Chleb bezglutenowy z samych ziaren
- Tort lodowy
- Spaghetti z sosem z awokado
- Kopiec kreta
- Keks królewski
- Burek ze szpinakiem
- Bezglutenowy tort „Czarny Las”
- Angielskie muffinki śniadaniowe z serkiem
- Kalmary w sosie pomidorowym
- Dorsz czarny na szpinaku
- Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
- Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli
- Meze – grecki talerz przystawek
- Kolorowe warstwowe koreczki z pomidorową czapeczką, nektarynką i kakao
- Baba drożdżowa
- Mrożone truskawki w syropie waniliowym
- Śledź świeży pieczony
- Truskawkowe eklerki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)