![Tort makowy z musem z czarnych porzeczek Tort makowy z musem z czarnych porzeczek](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/252fd9d8089d-e95dcc7c9933-tort_makowy_z_musem_z_czarnych_pozeczek_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- sito
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- tortownicę o średnicy 21 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu).
KROK 1: PRYGOTOWUJEMY BISZKOPT MAKOWY
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Rodzynki moczymy w nalewce wiśniowej. Do ubitej piany dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę oraz mielony mak – mieszamy. Na koniec wsypujemy odsączone i posiekane rodzynki oraz wlewamy oliwę i ponownie mieszamy. Masę równomiernie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 10-12 minut. Kiedy ciasto przestygnie, wycinamy z niego dwa krążki o średnicy ok. 20 cm.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MUS Z CZARNYCH PORZECZEK
Namaczamy żelatynę w wodzie. Ubijamy śmietankę. Porzeczki z cukrem zagotowujemy na patelni. Dodajemy napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie miksujemy i odstawiamy do przestygnięcia (nie ostygnięcia). Letnią masę porzeczkową stopniowo łączymy z ubitą śmietanką.
KROK 3: PRZEKŁADAMY BISZKOPTY MUSEM
Wodę zagotowujemy z cukrem. Studzimy i mieszamy z nalewką wiśniową, która została po namoczeniu rodzynek. Wycięty krążek biszkoptu umieszczamy na dnie tortownicy o średnicy 21 cm. Skrapiamy ponczem, a następnie smarujemy połową musu z czarnych porzeczek. Kładziemy kolejny krążek, również skrapiamy go ponczem i wykładamy pozostałą część musu. Wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1,5 godziny do zestalenia się musu.
KROK 4: OZDABIAMY TORT
Wyjmujemy z tortownicy, całość posypujemy kakao. Możemy udekorować świeżymi owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Torcik wiśniowy
Chcesz zachwycić swoich gości deserem? Upiecz torcik wiśniowy według przepisu Pawła!
![Torcik wiśniowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/01223c3eecec-90438396e82c-torcik_wisniowy_1250x700.webp)
Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!
![Tort cynamonowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/af74e6cfbc42-35b40d1476-tort_cynamonowy.webp)
Tort jogurtowo-owocowy
Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.
![Tort jogurtowo-owocowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3bd3b2e4a146-be6332f47d-KW_02_torcik_jogurtowy_PL_13753_S30327-1_960x540.webp)
Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
Eleganckie ciasto czekoladowe z migdałami i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Zaskakująco smaczne i proste w wykonaniu!
![Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ee25b83246e4-023b946438-ciasto_czekoladowe_100220_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mus czekoladowy
- Kurczak po indyjsku
- Gwiazdki Czar
- Tort cynamonowy
- Tarta z Linzu
- Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
- Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
- Ciasteczka bakaliowe
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Makowe ślimaczki
- Pierogi z jagodami
- Tiramisu z jabłkami
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
- Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
- Serduszka z musem z liczi i malin
- Sylwestrowe przekąski z awokado
- Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości
- Halloweenowe ciasto z niespodzianką
- Ciasteczka z nadzieniem figowym
- Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
- Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Czekoladowe fondue
- Wegański shake z arbuza i truskawek
- Karp duszony w kiszonej kapuście
- Korzenne ciasteczka na Halloween
- Sałatka z mango, chili i kawiorem
- Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
Komentarze (4)
119 dni temu
Dzień dobry! A czy będzie tam pasować mus z malin zamiast porzeczek ? Ciężko dorwaać porzeczkę w marcu, no chyba, że mrożonkę, faktycznie...
odpowiedz
113 dni temu
Mus z malin również będzie pasował do tego tortu, chociaż jego kolor będzie trochę inny.
2018 dni temu
Czy do przepisu można użyć mrożonych porzeczek?
odpowiedz
2017 dni temu
Jak najbardziej można :)