Tort makowy z musem z czarnych porzeczek

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • mikser
  • sito
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • tortownicę o średnicy 21 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu).

KROK 1: PRYGOTOWUJEMY BISZKOPT MAKOWY

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Rodzynki moczymy w nalewce wiśniowej. Do ubitej piany dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę oraz mielony mak – mieszamy. Na koniec wsypujemy odsączone i posiekane rodzynki oraz wlewamy oliwę i ponownie mieszamy. Masę równomiernie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 10-12 minut. Kiedy ciasto przestygnie, wycinamy z niego dwa krążki o średnicy ok. 20 cm.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MUS Z CZARNYCH PORZECZEK

Namaczamy żelatynę w wodzie. Ubijamy śmietankę. Porzeczki z cukrem zagotowujemy na patelni. Dodajemy napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie miksujemy i odstawiamy do przestygnięcia (nie ostygnięcia). Letnią masę porzeczkową stopniowo łączymy z ubitą śmietanką.

KROK 3: PRZEKŁADAMY BISZKOPTY MUSEM

Wodę zagotowujemy z cukrem. Studzimy i mieszamy z nalewką wiśniową, która została po namoczeniu rodzynek. Wycięty krążek biszkoptu umieszczamy na dnie tortownicy o średnicy 21 cm. Skrapiamy ponczem, a następnie smarujemy połową musu z czarnych porzeczek. Kładziemy kolejny krążek, również skrapiamy go ponczem i wykładamy pozostałą część musu. Wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1,5 godziny do zestalenia się musu.

KROK 4: OZDABIAMY TORT

Wyjmujemy z tortownicy, całość posypujemy kakao. Możemy udekorować świeżymi owocami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    258 dni temu
    Dzień dobry! A czy będzie tam pasować mus z malin zamiast porzeczek ? Ciężko dorwaać porzeczkę w marcu, no chyba, że mrożonkę, faktycznie...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    252 dni temu
    Mus z malin również będzie pasował do tego tortu, chociaż jego kolor będzie trochę inny.
  • Gość Gość
    2157 dni temu
    Czy do przepisu można użyć mrożonych porzeczek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2156 dni temu
    Jak najbardziej można :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!