Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- sito
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- tortownicę o średnicy 21 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu).
KROK 1: PRYGOTOWUJEMY BISZKOPT MAKOWY
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Rodzynki moczymy w nalewce wiśniowej. Do ubitej piany dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę oraz mielony mak – mieszamy. Na koniec wsypujemy odsączone i posiekane rodzynki oraz wlewamy oliwę i ponownie mieszamy. Masę równomiernie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 10-12 minut. Kiedy ciasto przestygnie, wycinamy z niego dwa krążki o średnicy ok. 20 cm.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MUS Z CZARNYCH PORZECZEK
Namaczamy żelatynę w wodzie. Ubijamy śmietankę. Porzeczki z cukrem zagotowujemy na patelni. Dodajemy napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie miksujemy i odstawiamy do przestygnięcia (nie ostygnięcia). Letnią masę porzeczkową stopniowo łączymy z ubitą śmietanką.
KROK 3: PRZEKŁADAMY BISZKOPTY MUSEM
Wodę zagotowujemy z cukrem. Studzimy i mieszamy z nalewką wiśniową, która została po namoczeniu rodzynek. Wycięty krążek biszkoptu umieszczamy na dnie tortownicy o średnicy 21 cm. Skrapiamy ponczem, a następnie smarujemy połową musu z czarnych porzeczek. Kładziemy kolejny krążek, również skrapiamy go ponczem i wykładamy pozostałą część musu. Wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1,5 godziny do zestalenia się musu.
KROK 4: OZDABIAMY TORT
Wyjmujemy z tortownicy, całość posypujemy kakao. Możemy udekorować świeżymi owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Torcik wiśniowy
Chcesz zachwycić swoich gości deserem? Upiecz torcik wiśniowy według przepisu Pawła!
Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!
Tort jogurtowo-owocowy
Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.
Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
Eleganckie ciasto czekoladowe z migdałami i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Zaskakująco smaczne i proste w wykonaniu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto na pierogi
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wigilijny makowiec
- Pieczona ryba po grecku
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
- Piernik staropolski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
258 dni temu
Dzień dobry! A czy będzie tam pasować mus z malin zamiast porzeczek ? Ciężko dorwaać porzeczkę w marcu, no chyba, że mrożonkę, faktycznie...
odpowiedz
252 dni temu
Mus z malin również będzie pasował do tego tortu, chociaż jego kolor będzie trochę inny.
2157 dni temu
Czy do przepisu można użyć mrożonych porzeczek?
odpowiedz
2156 dni temu
Jak najbardziej można :)