Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • mikser
  • sito
  • tortownicę o średnicy 24 cm
  • pędzel
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu)

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT

Białka ubijamy na pianę, podczas tego stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy  do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do ubitych białek dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

KROK 2: PIECZEMY BISZKOPT

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 30-35 minut, aż nabierze złotego koloru. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PONCZ DO NASĄCZANIA

Wodę z cukrem oraz sokiem z cytryny zagotowujemy, odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego ponczu wlewamy wiśniówkę.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY WIŚNIE W ŻELU

Żelatynę zalewamy 50 ml wody. Do garnka wsypujemy umyte i wydrylowane wiśnie, wlewamy wino, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut. Dodajemy namoczoną żelatynę. Gdy wiśnie zmiękną, z mąki ziemniaczanej i pozostałych 50 ml wody robimy zawiesinę i wlewamy do gotujących się wiśni. Energicznie mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowane wiśnie w żelu dzielimy na dwie części.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY MUS

Żelatynę namaczamy w 50 ml mleka. Pozostałe 100 ml mleka zagotowujemy z nasionkami z laski wanilii. Do gorącego mleka dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy pokruszoną białą czekoladę i ponownie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i stopniowo łączymy z wcześniej przygotowaną masą z białej czekolady (małymi porcjami dodając śmietankę do masy).

KROK 6: PRZEKŁADAMY BISZKOPT WIŚNIAMI

Wystudzony biszkopt wyrównujemy, ścinając z niego górną warstwę. Umieszczamy go w czystej tortownicy (w której był pieczony). Za pomocą pędzla skrapiamy biszkopt ponczem. Na środku biszkoptu rozkładamy pierwszą warstwę wiśni w żelu, pozostawiając 1-centymetrowy odstęp od brzegu. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.

KROK 7: DODAJEMY MUS

Wyjmujemy z lodówki, przygotowujemy mus waniliowy z białą czekoladą, a następnie przekładamy go na biszkopt z wiśniami. Dokładnie wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1-1,5 godziny do całkowitego zestalenia się musu. Gdy mus będzie zestalony, układamy na nim ponownie wiśnie, pozostawiając 1-centymetrowy odstęp od brzegu. Czekoladę mleczną grubo siekamy i posypujemy nią krawędź tortu. Dekorujemy świeżymi wiśniami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Ewa Ewa
    453 dni temu
    czy mozna uzyc mrozonych wisni?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    452 dni temu
    Ewo, można :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram