Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- sito
- tortownicę o średnicy 24 cm
- pędzel
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu)
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT
Białka ubijamy na pianę, podczas tego stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do ubitych białek dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
KROK 2: PIECZEMY BISZKOPT
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 30-35 minut, aż nabierze złotego koloru. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PONCZ DO NASĄCZANIA
Wodę z cukrem oraz sokiem z cytryny zagotowujemy, odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego ponczu wlewamy wiśniówkę.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY WIŚNIE W ŻELU
Żelatynę zalewamy 50 ml wody. Do garnka wsypujemy umyte i wydrylowane wiśnie, wlewamy wino, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut. Dodajemy namoczoną żelatynę. Gdy wiśnie zmiękną, z mąki ziemniaczanej i pozostałych 50 ml wody robimy zawiesinę i wlewamy do gotujących się wiśni. Energicznie mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowane wiśnie w żelu dzielimy na dwie części.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY MUS
Żelatynę namaczamy w 50 ml mleka. Pozostałe 100 ml mleka zagotowujemy z nasionkami z laski wanilii. Do gorącego mleka dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy pokruszoną białą czekoladę i ponownie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i stopniowo łączymy z wcześniej przygotowaną masą z białej czekolady (małymi porcjami dodając śmietankę do masy).
KROK 6: PRZEKŁADAMY BISZKOPT WIŚNIAMI
Wystudzony biszkopt wyrównujemy, ścinając z niego górną warstwę. Umieszczamy go w czystej tortownicy (w której był pieczony). Za pomocą pędzla skrapiamy biszkopt ponczem. Na środku biszkoptu rozkładamy pierwszą warstwę wiśni w żelu, pozostawiając 1-centymetrowy odstęp od brzegu. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
KROK 7: DODAJEMY MUS
Wyjmujemy z lodówki, przygotowujemy mus waniliowy z białą czekoladą, a następnie przekładamy go na biszkopt z wiśniami. Dokładnie wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1-1,5 godziny do całkowitego zestalenia się musu. Gdy mus będzie zestalony, układamy na nim ponownie wiśnie, pozostawiając 1-centymetrowy odstęp od brzegu. Czekoladę mleczną grubo siekamy i posypujemy nią krawędź tortu. Dekorujemy świeżymi wiśniami.
Zobacz podobne
przepisy
Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!
Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.
Szwarcwaldzki tort z wiśniami
Połącz czekoladowy biszkopt, wiśnie w gęstym żelu oraz puszysty krem i stwórz wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje.
Tort z sosem z czerwonych owoców
Świeżo upieczony biszkopt, moc czerwonych owoców, pyszny krem – oto składniki tortu, który świetnie się sprawdzi w letnie upalne dni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Klasyczny sernik
- Kaczka pieczona z oliwkami
- Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
- Babeczki dyniowe
- Sernik czekoladowy
- Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
- Chleb żytni na zakwasie
- Bezglutenowa tarta migdałowa
- Ciasto jeżynowe bez laktozy
- Ciasto na pierogi
- Monogram cake
- Kokosowe placuszki z wegańskim jogurtem
- Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
- Ciasto z profiterolkami
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Torciki z pomarańczami
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
- Kaczka w cydrze z goździkami i marchewką
- Masło żurawinowo-marcepanowe
- Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą
- Migdałowy tort weselny z truskawkami
- Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców
- Banoffee w słoiku
- Ciasto marchewkowo-ananasowe
- Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
- Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
- Śląskie pieczonki z kociołka
- Jagnięcina w marynacie musztardowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2835 dni temu
czy mozna uzyc mrozonych wisni?
odpowiedz
2835 dni temu
Ewo, można :)
707 dni temu
Ja używam i wychodzi :)